Τη ζοφερή πραγματικότητα περιγράφει αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, ο οποίος αποδίδει τα δεινά που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση στην πολιτική που ακολουθήθηκε διαχρονικά εις βάρος του δημόσιου σχολείου και του κοινωνικού κράτους γενικότερα.
Ωστόσο, ο Σύλλογος δεν φαίνεται διατεθειμένος να πέσει αμαχητί και τονίζει ότι τα σχολεία θα ανοίξου με τους αγώνες του λαού, ακυρώνοντας «στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς».
Το πλήρες περιεχόμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:
Στη φετινή σχολική χρονιά αποτυπώνονται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι συνέπειες της πολιτικής των μνημονίων στο σώμα της δημόσιας εκπαίδευσης.
Μερικές μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι πλέον βέβαιο πως πολλά σχολεία στο νομό Κυκλάδων δεν μπορούν να κάνουν καν αγιασμό και θα παραμείνουν κλειστά για πρώτη φορά ενδεχομένως μετά από τον πόλεμο και την Κατοχή.
Αυτή είναι η επιτυχία της πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα, της Ε.Ε, του κεφαλαίου και του ΟΟΣΑ για το δημόσιο σχολείο. Στο νομό Κυκλάδων λείπουν παραπάνω από 480 εκπαιδευτικοί, μετά και την ολοκλήρωση των αποσπάσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δεν έχει γίνει ούτε ένας διορισμός στη δημόσια εκπαίδευση, ενώ οι «μόνιμοι αναπληρωτές» συνάδελφοι μας θα εμφανιστούν στα σχολεία στην καλύτερη των περιπτώσεων στα τέλη Σεπτέμβρη. Δεκάδες σχολεία εδώ και μια εβδομάδα που ξεκίνησε ουσιαστικά η σχολική χρονιά, με την ανάληψη υπηρεσίας από τους εκπαιδευτικούς, παραμένουν κλειστά και αναμένουν κάποια στιγμή στα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη να ανοίξουν.
Γι’ αυτό το λόγο ψάχνουν πρόθυμους εκπαιδευτικούς να μετακινηθούν σε διάφορα νησιά προκειμένου να γίνει τουλάχιστον ο αγιασμός και να αποκρύψουν επικοινωνιακά το πρόβλημα που υπάρχει. Τους απαντάμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν οι εκπαιδευτικοί σε περιπλανώμενους ντίλερς της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν θα τους διευκολύνουμε. Εδώ και τώρα μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικού προσωπικού.
Ο γ. γραμματέας του υπουργείου, που εκπροσωπεί την πολιτική ηγεσία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ αγωνίζεται εδώ και εβδομάδες, όχι να καλύψει τα κενά και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της ομάδας Κουράκη - Μπαλτά, αλλά να τα εξαφανίσει με πολιτικές αλχημείες.
Η απόλυτη αποδοχή των όρων του 3ου μνημονίου και η ένθερμη υποστήριξή τους από τα κυβερνητικά επιτελεία και την «ευρωπαϊκή συμπολίτευση», προμηνύουν ζοφερό το μέλλον της εκπαίδευσης. Η πλασματική εξαφάνιση των κενών, με όποιο τρόπο κι αν επιδιώξουν να την πραγματοποιήσουν, σημαίνει επί της ουσίας την απόλυση 6.000 -7.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών που δουλεύουν κάθε χρόνο στην εκπαίδευση και δραματική συρρίκνωση της ποιότητας του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας.
Η τεχνολογία άλλωστε της μνημονιακής διαχείρισης στο σχολείο είναι γνωστή σε όλους μας : Σύμπτυξη - συγχώνευση τμημάτων και 30 παιδιά ανά εκπαιδευτικό. Νέες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων με βάση τις γνωστές προτάσεις της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ. Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οδηγεί τελικά στη μορφωτική του απαξίωση. Ένα ελαστικό πρόγραμμα σπουδών που θα παρέχει επιλεκτικά τα διδακτικά του αντικείμενα, με βάση όχι τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών αλλά το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό Αποκλεισμός των προνηπίων από την προσχολική αγωγή. Μετατροπή πάγιων εκπαιδευτικών υποχρεώσεων της Πολιτείας σε πιλοτικές, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αναστολή της λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων και χρήση των ποικίλων προγραμμάτων ελαστικής απασχόλησης του ΟΑΕΔ με πεντάμηνες εργασιακές συμβάσεις. Αυτό είναι το φτηνό σχολείο της αγοράς.
Το φετινό φθινοπωρινό δράμα που ζει το δημόσιο σχολείο με τον απόλυτο παραλογισμό των μαθητευόμενων «αριστερών του Μνημονίου» προετοιμάζει τη σχεδιαζόμενη λαίλαπα των αντιεκπαιδευτικών ανατροπών μετά τις εκλογές με την εφαρμογή του Μνημονίου 3 και στην εκπαίδευση.
Επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις προσδοκίες που έχει ο κόσμος της εργασίας από το δημόσιο σχολείο και από το κοινωνικό κράτος γενικά. Σχεδιάζουν ένα μέλλον όπου η λέξη μορφωτικό δικαίωμα θα είναι περιττή πολυτέλεια. Η σιωπή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου είναι στην πραγματικότητα συναίνεση στην πολιτική καταστροφής του δημόσιου σχολείου.
Είναι ωστόσο γελασμένοι. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Θα τα ανοίξουμε τα σχολεία με τους αγώνες μας. Θα ακυρώσουμε στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Για τα παιδιά μας δεν θα χαριστούμε σε κανένα διαχειριστή των μνημονίων και του ευρωενωσιακού μονόδρομου. Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας της Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη έξω από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου στις 13:00.
Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών τώρα! Κάλυψη όλων των κενών και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μας τώρα!(φωτό: αρχείου)Τέσσερις μέρες πριν το πρώτο κουδούνι: 21.000 τα κενά, 2.160 οι ρουσφετολογικές αποσπάσεις στη διοίκηση
Ξεπέρασαν τις 2.500 οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας σε γραφεία την ώρα που τα κενά πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς υπολογίζονταν σε 21.000.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων του Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ) οι αποσπάσεις, παρά τα τεράστια κενά στα σχολεία, έφτασαν στις 31 Αυγούστου τις 2.504 όταν πέρσι είχαν φτάσει τις 2.067. Από αυτές, μάλιστα, οι 2.160 αφορούν αποκλειστικά διοικητικό έργο.
Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κεντρικής Υπηρεσίας της Θεσσαλονίκης, όπου εκλέγεται ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης, όπου ζητήθηκαν 70 μόνιμοι υπάλληλοι, η ηγεσία όμως αποφάσισε να στείλει 110, τοποθετώντας 40 παραπάνω άτομα απ’ όσα ζητήθηκαν.
Κατά τις εκτιμήσεις της ΠΟΣΥΠ τουλάχιστον 1.000 αποσπάσεις θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Συνεργάτες της ηγεσίας του υπουργείου που ερωτήθηκαν σχετικά με τον υψηλό αριθμό αποσπάσεων φέτος – αν και το ζήτημα των αποσπάσεων δεν είναι καινούργιο – διασκέδασαν τις εντυπώσεις αναφέροντας στον Ελεύθερο Τύπο ότι ο αριθμός κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες χρονιές και πως φέτος επιχειρήθηκε κατανομή των αποσπάσεων με ανθρωπιστικά κριτήρια, ώστε εκπαιδευτικοί να βρεθούν κοντά στον τόπο κατοικίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου