slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τα 40 χρόνια της ΝΔ έκρυβαν εκπλήξεις-Σήμα “στους Ντινόπουλους”


Της Μαρίνας Μάνη
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, δίπλα στον Κώστα Καραμανλή, χειροκροτεί τον Αντώνη Σαμαρά.
Ο κ. Σαμαράς αναφέρεται ονομαστικά στον κ.Μητσοτάκη και επιχειρεί μία «απαλή» αναφορά στις πληγές του παρελθόντος – “και διαφωνίες μπορεί να υπήρξαν, αλλά πάντα τελικά κέρδισε η δύναμη και το χρέος αυτής της παράταξης”.
Κι ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, μετά από πεντατή απουσία από τα κομματικά δρώμενα, επιστρέφει χειροκροτούμενος.

Είναι οι τρεις “στιγμές”, από την πολιτική εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ το βράδυ του Σαββάτου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, που, κατά το επιτελείο του κόμματος, αποδεικνύουν ότι η επανασυσπείρωση και η συστράτευση της ”γαλάζιας” παράταξης άρχισε.

Παρά την απουσία άλλων, κορυφαίων κάποτε, στελεχών, όπους του Γιώργου Σουφλιά και του Γιώργου Αλογοσκούφη, οι οποίοι κατά τις πληροφορίες προσκλήθηκαν (προφορικώς και κατ΄ιδίαν) αλλά δεν παρέστησαν – ο πρώην υπουργός Οικονομικών άλλωστε επιμένει να παραμένει μακριά από την ενεργό πολιτική.

Η ίδια η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν σαφώς πιο ενωτική και συναισθηματική σε σχέση με εκείνη του προηγούμενου Σαββάτου στην Χαλκιδική, ενώ ακόμη και οι αναφορές του στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχαν το γνωστό στοιχείο του “πολιτικού τσαμπουκά”.

Ηταν εμφανής επίσης το άνοιγμα στα μεσαία στρώματα, “τη μεσαία τάξη των πόλεων και της περιφέρειας”, όπως είπε – και η προσωπική δέσμευσή του για αποκατάσταση αδυνάμων (“μέσα μου, ποτέ δεν θα παραδεχθώ ότι πέτυχα στην αποστολή μου, αν δεν αποκαταστήσω στα πρόσωπά τους την κοινωνική δικαιοσύνη”).

Το στοιχείο που διέτρεψε την ομιλία του κ. Σαμαρά, βεβαίως, ήταν η πεποίθηση ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση, ότι η ανάταξη ξεκίνησε και ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν τελειώσει τα μνημόνια…

Σήμα “στους Ντινόπουλους”

Αν κάτι προκάλεσε αίσθηση ήταν ότι για πρώτη φορά, από το βήμα μίας επίσημης εκδήλωσης, έστειλε προειδοποιητικό σήμα στα μέλη της κυβέρνησης που “αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, παίζουν και προσωπικά παιγνίδια, αντί να βοηθούν ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη, καμιά φορά σπεύδουν να διαφημίζουν την προσωπική τους διαφωνία”.

Δεν είπε... ονόματα αλλά όλοι αναγνώρισαν πίσω από τις λέξεις τον Αργύρη Ντινόπουλο και την πρόσφατη επίθεσή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αξιολόγηση στο Δημόσιο – παρόντες και οι δύο στην χθεσινή εκδήλωση.

Η επιλογή αυτή του κ. Σαμαρά τροφοδότησε τα σενάρια για μίνι ανασχηματισμό, με αφορμή την αντικατάσταση του νέου κοινοτικού Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου στην ηγεσία του υπουργείου Αμυνας.

Κατά τις πληροφορίες, σχετικές εισηγήσεις έχουν φτάσει στον κ.Σαμαρά αλλά αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Προς τι ο δισταγμός; Αφενός, μία απομάκρυνση των εκφραστών της «λαϊκοδεξιάς» από την κυβέρνηση (σ.σ. κάποιοι μιλούν για έντονη δυσφορία και στο πρόσωπο της Σοφίας Βούλτεψη με αφορμή και την... αυτοδιάλυση της ΝΕΡΙΤ) θα ισοδυναμούσε με “mea culpa” για τον ανασχηματισμό του Ιουνίου.

Αφετέρου δε, το χαρτί του ανασχηματισμού θεωρείται ότι θα αποδώσει τα μέγιστα μετά την Προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο (εάν, φυσικά, επιτευχθεί) προκειμένου να γίνει άλλο ένα «δυνατό ξεκίνημα» της κυβέρνησης – θεωρητικά μέχρι τη λήξη της θητείας της.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, εάν το «σήμα» που έστειλε χθες ο κ.Σαμαράς στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δεν ληφθεί, τότε δεν θα πρέπει να αποκλεισθούν «στοχευμένες» αλλαγές νωρίτερα...

Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: