slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δρομολογείται η αποκατάσταση του Πύργου Χειμάρρου στη Νάξο

Είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της Νάξου και ένα από τα πιο αξιόλογα στο Αιγαίο. Ο Πύργος Χειμάρρου, σήμα κατατεθέν του νησιού μαζί με την Πορτάρα, θα αποκατασταθεί μέσα από την μελέτη του πολιτικού μηχανικού δρ. Κ.Ζάμπα, που πήρε το «πράσινο φως» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Ο κυκλικός πύργος Χειμάρρου της Νάξου είναι ένα από τα τρία πιο ψηλά ιστάμενα μνημεία αυτού του τύπου, καθώς σώζεται στο εντυπωσιακό ύψος των 15 μέτρων (με αρχικό τα 17 μ.).

Ο τύπος του, κυκλικός ή ορθογώνιος, είναι πολύ διαδεδομένος στο Αιγαίο, ωστόσο στους περισσότερους από τους πύργους σώζονται μόνο τα θεμέλια. Χτίστηκε στα τέλη 4ου με αρχές του 3ου αιώνα π. Χ., με χρήση αμυντική, που ακόμα χρήζει μελέτης, όπως συμβαίνει και με τα αντίστοιχα μνημεία που κατακλύζουν τα νησιά του Αιγαίου, όπως στην Κέα, όπου έχουν εντοπιστεί 73 τέτοια κτίρια, στη Σίφνο που καταμετρήθηκαν πάνω από 50, επίσης στη Σέριφο, στην Αμοργό, στη Μύκονο, στην Πάρο, στην Τήνο κ.α.

Χτίστηκε πάνω στο λατομείο του, με διπλούς τοίχους συνολικού πάχους 1,10 μ. από ντόπιο λευκό μάρμαρο, χωρίς συνδετικό υλικό και με μεγάλη επιδεξιότητα που δείχνει την υψηλή ποιότητα της αρχαίας λιθοτεχνίας.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της μελέτης, το μνημείο εξωτερικά βρίσκεται σε καλή κατάσταση, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και εσωτερικά. Ο Πύργος Χειμάρρου υπέστη σωστική επέμβαση το 2001, γεγονός που απέτρεψε την ετοιμορροπία του εσωτερικού του.

Ωστόσο χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση και συγκεκριμένα στερέωση και ανακατασκευή των ερειπωμένων τμημάτων, επανατοποθέτηση λιθόπλινθων από το διάσπαρτο υλικό που υπάρχει γύρω του, αφού πρώτα αναγνωριστούν οι αρχικές θέσεις, συγκολλήσεις, επαναφορά πλίνθων που έχουν μετακινηθεί, προστασία από βροχές και κεραυνούς.

Επίσης θα τοποθετηθούν στέγη και πατώματα. Σημειώνεται ότι ο πύργος ήταν τριώροφος, με μία σκάλα με μαρμάρινα πακτωμένα στον τοίχο σκαλοπάτια να οδηγούν ακτινωτά προς τα πάνω. Τμήμα της σκάλας έχει αποκολληθεί.

Το 2011 το μνημείο κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μαζί με δύο παραπλήσιους βυζαντινούς ναούς, τμήμα της αρχαίας οδού και κομμάτια του τετράγωνου περιτειχίσματος του πύργου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: