Ανακοίνωση από τους συμμετέχοντες στο σεμινάριο για τα δικαιώματα ατόμων με ψυχική αναπηρία στην Πάρο.Είχαμε την ευκαιρία, κατόπιν προσκλήσεως της ψυχολόγου της Ε.Π.Α.Ψ.Υ. κ. Σ. Παντελίδου, να παρακολουθήσουμε το εκπαιδευτικό σεμινάριο που οργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, ιδιαίτερα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Εκπαιδευτές μας ήταν η ψυχολόγος κ. Σ. Παντελίδου και ο κοινωνικός λειτουργός κ. Δ. Γαλάνης. Το σεμινάριο παρακολούθησαν λήπτες και μη, που επισκέπτονται την.... Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Πάρου.
Αποφασίσαμε, για λόγους αναγνώρισης αξίας του σεμιναρίου και ευγνωμοσύνης προς τους διοργανωτές, εμψυχωτές και συμμετέχοντες, να συντάξουμε μια ανακοίνωση, που να εκφράζει το γενικότερο πνεύμα, που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε.
Σ’ αυτήν την ανακοίνωση, παρουσιάζουμε τα κεντρικά σημεία του σεμιναρίου, κάποια θέματα που συζητήθηκαν, τα συναισθήματα που βιώσαμε και κάποιες προσωπικές αναφορές. Στο σεμινάριο ενθαρρύνθηκε η συμμετοχή, δηλαδή, πέρα από γνώσεις που μας μετέδωσαν οι ειδικοί, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να συμφωνήσουμε, να διαφωνήσουμε, να διηγηθούμε εντυπώσεις, να παίξουμε, να γελάσουμε, να ανοίξουμε τον ψυχικό μας κόσμο, να αναφερθούμε σε προσωπικές εμπειρίες και συναισθήματα και εν τέλει να προτείνουμε. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικά προβλήματα, αλλά παρουσιάζουμε και πάμπολλα κοινά χαρακτηριστικά. Καθένας μας έχει τη δική του ιστορία, το δικό του πόνο, τη δική του αλήθεια. Στο σεμινάριο μάθαμε ότι έχουμε και δικαιώματα.
Για το λόγο αυτό, στην παρούσα ανακοίνωση, πέρα από την παρουσίαση, μεταφέρουμε και πάλι τα συναισθήματά μας και είναι σαν να μιλάει καθένας για τον εαυτό του, αλλά και για όλους που έλαβαν μέρος, με ένα συλλογικό σκεπτικό. Σαν να μιλάει ένας για όλους και όλοι για ένα, σαν ενικός με πληθυντικό τρόπο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες και λήπτης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, το σεμινάριο ήταν ενδιαφέρον και μας έδωσε πληροφορίες για τους ψυχικά ασθενείς, αλλά όχι μόνο, δεν περιορίστηκε αποκλειστικά σ’ εκείνους.
Ο θεσμός του δικαστικού συμπαραστάτη, η συζήτηση για το στίγμα, τα κάθε λογής δικαιώματα και τα ψυχικά νοσήματα, το θέμα της ακούσιας και της εκούσιας νοσηλείας, η προβολή βίντεο από το youtube, η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν», το μοίρασμα στους εκπαιδευόμενους ενός εγχειριδίου, μας έδωσε να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι και, πάνω από όλα, μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε διαφορετικοί. Το σεμινάριο ήταν προπαντός ένας ύμνος στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πέρα από τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του σεμιναρίου, όλοι εμείς, που παρακολουθήσαμε τα μαθήματα, διστακτικά στην αρχή και άγνωστοι μεταξύ μας, με μόνο κοινό στοιχείο τα όποια προβλήματα υγείας, ενώσαμε τις φωνές μας, μοιραστήκαμε τους φόβους και τις αγωνίες μας, προβληματιστήκαμε, γνωριστήκαμε και γίναμε φίλοι.
Νιώθουμε την απόρριψη και τον στιγματισμό -που βιώνουν όλοι οι άνθρωποι με ιδιαιτερότητες- και καταφέραμε να απελευθερωθούμε και να μιλήσουμε (αναφερθήκαμε σε κάποια δικαιώματα γενικής φύσης, όπως π.χ. ελευθερία, προσωπική ασφάλεια, ιθαγένεια, άσυλο, εργασία, εκπαίδευση κ.τ.λ., μιλήσαμε για ειδικότερα δικαιώματα για άτομα με ψυχική αναπηρία, όπως προστασία, αξιοπρέπεια, αποκατάσταση και τη δικαστική συμπαράσταση). Στιγματισμένοι οι περισσότεροι, μάθαμε για πράγματα που έχουμε βιώσει, αλλά δε μπορούσαμε να ονομάσουμε. Το βασικό δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία δεν είναι παρά το δικαίωμα στην ζωή. Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και τα άτομα με αναπηρία έχουν αυτό το δικαίωμα.
Παρουσιάσαμε κάποιες ιδέες-προτάσεις ώστε να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Να δημιουργήσουμε μία λέσχη όπου θα βρίσκουν μια αγκαλιά ,συμπαράσταση, θαλπωρή όλοι άνθρωποι που νιώθουν και βιώνουν την κοινωνική αποξένωση και, εφόσον υπάρξει θέληση από τη μεριά τους, μπορούν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα. Έχουν ήδη γίνει μεγάλα βήματα ( πολιτεία κ.λ.π.) στον τομέα της ψυχικής υγείας για μια καλύτερη ζωή και επανένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Είμαστε εδώ, ανοικτοί προς όλους. Καλούμε τους τοπικούς παράγοντες του νησιού να σταθούν δίπλα μας με ευαισθησία και υπευθυνότητα ,ώστε να υλοποιηθούν τα σχέδια μας, μέσα από την κοινωνική λέσχη προς το παρόν. Ευχαριστούμε την εκπαιδευτική ομάδα, που πέρα από τον άψογο τρόπο διδασκαλίας, μας αγκάλιασε με αγάπη, έδειξε ενδιαφέρον και στέκεται δίπλα μας όπως πάντα. Ευχαριστούμε και τον κοινωνικό λειτουργό Αλέξη Κροκιδά. Εργάστηκε χρόνια στην Αγγλία, μετέφερε εμπειρίες του από το εξωτερικό, προέβη σε συγκρίσεις με την ελληνική περίπτωση, μας επιμόρφωσε περισσότερο για πρακτικά ζητήματα και μας μίλησε με τρυφερότητα, χωρίς να διεκδικεί το ρόλο του «ειδικού».
Ευχαριστούμε και πάλι την Ε.Π.Α.Ψ.Υ., γιατί διοργάνωσε το σεμινάριο στην Πάρο και όχι σε κάποιο άλλο μέρος, όπως πληροφορηθήκαμε. Ένα από τα πολλά θετικά πράγματα που έγιναν, είναι ότι τώρα σας προσκαλούμε να μοιραστείτε τη φιλία και το χώρο μας. Σας περιμένουμε λοιπόν κάθε πρώτη και τρίτη Πέμπτη κάθε μήνα στο ισόγειο της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.
Κάποτε περίμενα στον προθάλαμο του κέντρου και έπεσε στα χέρια μου ένα φυλλάδιο για το στίγμα ενάντια στην ψυχική ασθένεια. «Στίγμα είναι να πληγώνομαι πιο πολύ από τις προκαταλήψεις, παρά από την ίδια την αλήθεια μου».
Δεν είμαι διαφορετικός άνθρωπος από εσένα. Απλώς παίρνω φάρμακα και δέχομαι βοήθεια για να είμαι σε κάποια θέματα σαν κι εσένα. Μη μας αποκλείετε, όπως μην αποκλείετε την ίδια τη ζωή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου