slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σάλος και στη Βουλή για τα προνόμια των... βουλευτών

Θύελλα αντιδράσεων αλλά και πολλά ερωτήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και από τους ίδιους τους βουλευτές, ξεσηκώνουν τα προνόμια που συνεχίζουν να απολαμβάνουν οι 300 της Βουλής, την ώρα που χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.
Συγκεκριμένα: οι βουλευτές της επαρχίας θα έχουν ελεύθερη διέλευση από τα διόδια των εθνικών οδών εφόσον παραιτηθούν του.....
δικαιώματος χρήσης αεροπορικών εισιτηρίων.

«Στους βουλευτές που δεν κάνουν χρήση των αεροπορικών εισιτηρίων θα δοθεί η η δυνατότητα κάλυψης διοδίων προς τις περιφέρειές τους» ανακοίνωσε στη Βουλή η αντιπρόεδρος Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η αναφορά της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη στις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές βουλευτών και δικαστών, επισημαίνοντας ότι το αφορολόγητο εισόδημα της ίδιας και άλλων συνάδελφων της μπορεί να φτάσει, έως και τις 65.000 ευρώ. 

Η απόφαση για την ελευθερη διέλευση βουλευτών απο τα διόδια ελήφθη ομόφωνα από τη Διάσκεψη των Προέδρων και αφορά περίπου 86 βουλευτές, κυρίως από την Αρτα, την Πρέβεζα, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τη Λάρισα.

Είχαν προηγηθεί, μάλιστα, αιτήματα από ορισμένους βουλευτές - όπως του «γαλάζιου» Μιχάλη Ταμήλου από τα Τρίκαλα - οι οποίοι είχαν επιστρέψει τα κουπόνια για τα αεροπορικά εισιτήρια που τους δίνει η Βουλή, εξηγώντας πως τους είναι άχρηστα.

Οι βουλευτές που στο εξής θα μπορούν να διέρχονται δωρεάν από τα διόδια των εθνικών οδών, θα έχουν δωρεάν τέσσερις ή πέντε διελεύσεις - όσα δηλαδή είναι και τα Σαββατοκύριακα κάθε μήνα που είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν προς τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Σφοδρές αντιδράσεις

Πάντως, η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή την Πέμπτη, με τους περισσότερους να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν, την ώρα που μισθοί και συντάξεις συρρικνώνονται, ένας βουλευτής να μην μπορεί να πληρώσει διόδια ύψους 80-100 ευρώ κάθε μήνα για να πάει στην εκλογική του περιφέρεια.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Βουλής κ. Παπαϊωάννου, εκτίμησε πως είναι μία ρύθμιση, η οποία θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα μετακινήσεων των βουλευτών και ήδη σε δύο μήνες θα φανεί αποτέλεσμα. 

Την ίδια στιγμη, σε επίκαιρή ερώτησή της η βουλευτης της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη αναφέρθηκε εκτενώς στην ευνοική φορολογική μεταχείριση των «300» της Βουλής, καθώς και στα πολλά επιδόματα που λαμβάνουν οι βουλευτές, επίσης αφορολόγητα.

«Το φορολογητέο εισόδημα των βουλευτών κυμαίνεται μεταξύ 18.000 και 30.000 ευρώ, ενώ το αφορολόγητο αντιστοιχεί σε 65.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά. Η ίδια μάλιστα επικαλέστηκε τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών για το 2011, υποστηρίζοντας ότι το μη φορολογητέο ποσοστό της βουλευτικής αποζημίωσης υπερβαίνει το 50%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και το 75%. 

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, απευθυνόμενη στον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη, ζήτησε στοιχεία για το ποιες άλλες εισοδηματικές κατηγορίες έχουν φοροαπαλλαγές, εν μέσω κρίσης. «Ολοι εδώ πέρα κάναμε φορολογική δήλωση και ξέρουμε πάρα πολύ καλά γιατί μιλώ, έχετε υπολογίσει ποια είναι τα έσοδα που χάνει το κράτος από τα αφορολόγητα εισοδήματα αυτών των κατηγοριών;» είπε η κ.Γιαννακάκη και συνέχισε το ερώτημά της...: «Σκοπεύετε να άρετε αυτό το καθεστώς, που ειδικά τις μέρες που διανύουμε, σκανδαλίζει το μέσο Έλληνα πολίτη που έχει δει να φορολογείται πολύ βάναυσα τα τελευταία τρία χρόνια;».

Σύμφωνα με τη βουλευτή, το Σύνταγμα προβλέπει από τη βουλευτική αποζημίωση να αφαιρείται ποσό, ίσο με το 25% του ακαθαρίστου ποσού της ως τεκμαρτό ποσό για την κάλυψή των δαπανών μίσθωσης γραφείων κλπ. 

«Ομως, βλέπουμε - και ο καθένας μας από δω το ξέρει όταν παίρνει το εκκαθαριστικό - ότι δίνονται επιδόματα και για την εκμίσθωση των γραφείων, και επίδομα κίνησης, και για ταχυδρομικά τέλη, τα οποία μάλιστα και δεν φορολογούνται, άρα προκύπτει ότι το σκανδαλώδες ποσοστό φορολόγησης ή μη φορολόγησης των βουλευτών δεν εδράζεται σε κανένα νόμο ή τουλάχιστον δεν εδράζεται σε αυτό το νόμο τον είπα σας είπα», ανέφερε η βουλευτής και επανέφερε την πρόταση της ΔΗΜΑΡ υπέρ της φορολογικής ισότητας και της φορολόγησης ολόκληρου του ποσού της βουλευτικής αποζημίωσης, βάσει της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων.

«Ηρθα στη Βουλή προετοιμασμένος να απαντήσω γι' αυτά τα οποία αναφέρατε στο κείμενο της ερώτησης της», σχολίασε ο Γιώργος Μαυραγάνης, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε απόκλιση από τους συνηθισμένους κανόνες της φορολογίας εισοδήματος ή των άλλων φορολογιών, θεωρείται μια φορολογική δαπάνη, είτε είναι απαλλαγή, είτε είναι ειδικό καθεστώς, είτε είναι μειωμένος συντελεστής».
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: