Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχει γεωργία, δεν υπάρχει κτηνοτροφία, δεν υπάρχει αειφόρος ανάπτυξη. Είναι το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε στο εγγύς μέλλον, με απρόβλεπτες δραματικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες.
Η λειψυδρία θα δημιουργήσει νέες ερήμους, μεταναστευτικά κινήματα, ακόμη και πολέμους, προβλέπουν οι επιστήμονες που ασχολούνται σοβαρά και χωρίς συμφέροντα με τις κλιματικές αλλαγές και το μέλλον του πλανήτης μας. Είναι θέματα που μας .....
αφορούν όλους, αφού όλοι μαζί βρισκόμαστε σ΄αυτόν τον κόσμο που λέγεται πλανήτης γη.
Και για τη δική μας περιοχή οι προβλέψεις δεν είναι ελπιδοφόρες. Αντιθέτως. Η ερημοποίηση και η λειψυδρία φαίνεται ότι είναι η πιο πιθανή εξέλιξη. Είναι λοιπόν ανάγκη να ανασκουμπωθούμε, να δράσουμε με σύνεση πριν είναι πολύ αργά. Το θέμα της εξοικονόμησης και συνολικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων είναι από τα σημαντικότερα για τα νησιά μας: οικονομία, αποταμίευση και επαναξιοποίηση κάθε σταγόνας νερού που πάει χαμένο. Φράγματα, ανακύκλωση του νερού, ανάκτηση των βιολογικά επεξεργασμένων νερών των ΒΙΟΚΑ, δημιουργία αναβαθμίδων, άμεση μείωση της υπερβόσκησης, αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις είναι κάποια από τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο της λειψυδρίας και να αναστρέψουμε τις αρνητικές προβλέψεις.
Μέσα σ΄αυτή τη λογική θεωρούμε ως άμεσης προτεραιότητας έργα για το νησί μας:
- την αξιοποίηση των επεξεργασμένων νερών από τον βιολογικό καθαρισμό (5.000 μ3 το 24ωρο) για αγροτικές και άλλες κατάλληλες χρήσεις (ας μη ξεχνάμε ότι στη Νάξο τουλάχιστον το 80% της κατανάλωσης γλυκού νερού οφείλεται στη γεωργία)
- την κατασκευή του φράγματος στο Τσικαλαριό με παράλληλη μελέτη για την βέλτιστη αξιοποίηση των νερών του και τη διαχείρισή τους σε όφελος και των κατοίκων αλλά και των φυσικών οικοσυστημάτων
- την κατασκευή άλλων μικρότερων λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων ανάσχεσης στα ορεινά
- την άμεση επισκευή της λιμνοδεξαμενής των Εγγαρών και του Φράγματος της Φανερωμένης
Έτσι θα δώσουμε προοπτική στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό και στην αειφόρο ανάπτυξη. Θα αναστραφεί η εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα και η υφαλμύρωσή του από τις γεωτρήσεις (νόμιμες και παράνομες) και θα πέσει κατακόρυφα το κόστος των καλλιεργειών, αφού το πολύτιμο νερό για την γεωργία θα διατίθεται σχεδόν δωρεάν. Ταυτόχρονα θα κινηθεί η τοπική οικονομία και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Όλα τα παραπάνω είναι έργα και δράσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα έπρεπε από καιρό να έχει υλοποιήσει. Αλλά και να έχει οργανώσει τις υπηρεσίες της κατάλληλα, ώστε να μη συζητάει (πέρσι, αλλά το θέμα ενεργοποιείται και πάλι !) παραχωρήσεις των νερών της Νάξου στην ΕΥΔΑΠ που οδεύει σε ιδιωτικοποίηση!
Θα έπρεπε επίσης η Τοπική Αυτοδιοίκηση –σε συνεργασία με το Κράτος-:
- να έχουν προχωρήσει σε λύσεις για την καταπολέμηση της υποβάθμισης, ρύπανσης και μόλυνσης του πόσιμου νερού,
- να έχουν οργανώσει τους θεσμούς διαχείρισης των νερών στο νησί γενικά και σε κάθε υδρολογική λεκάνη επιμέρους, αλλά και
- να έχει αναλάβει –σε συνεργασία με κάτάλληλους φορείς - την πληροφόρηση και την ευαισθητοποίηση των γεωργών και των τελικών χρηστών.
Η ΤΟΠΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου