Του Βαγγέλη Δουράκη
Το μήνυμα που έλαβε ο υπουργός Οικονομικών από τους ευρωπαίους ομολόγους του ήταν ότι για να υπάρξει μία πολιτική απόφαση της Ευρωζώνης στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα αφορά στην εκταμίευση της επόμενης δόσης και την παροχή της...
2ετους παράτασης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, θα πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα -έως τις 18 Οκτωβρίου- τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις.
Στα ζητήματα που «καίνε» και θα πρέπει να περάσουν άμεσα περιλαμβάνονται τα δημοσιονομικά μέτρα, οι φορολογικές αλλαγές, οι εργασιακές αλλαγές, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και των αγορών (υπηρεσιών, προϊόντων, ενέργειας), καθώς και μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Συγκεκριμένα, στις άμεσες προτεραιότητες περιλαμβάνονται:
- Το πακέτο των μέτρων ύψους 13,6 δισ. ευρώ, περιλαμβανομένων των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια.
- Η νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού.
- Η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων
- Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων με νέες παρεμβάσεις στις αμοιβές δικηγόρων και στον τρόπο λειτουργίας τους, ενώ θα πρέπει να προχωρήσει και η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ενεργειακού ελέγχου.
- Η κατάργηση του μη ανταποδοτικού τέλους που καταβάλλεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ του μη ανταποδοτικού τέλους επί της τιμής των καυσίμων.
- Εξορθολογισμός των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων και προσδιορισμός των χρηματικών παροχών πρόνοιας. Την Παρασκευή αναμένεται να υπογραφεί και το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, ενώ σημαντικές είναι και οι αλλαγές στο σύστημα συνταγογράφησης και σε ότι έχει να κάνει με τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων.
- Η ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού με την είσοδο νέων ελεγκτών στο υπουργείο Οικονομικών και η ανασυγκρότηση των υπηρεσιών του υπουργείου. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθεί και ο μόνιμος γραμματέας φορολογικών θεμάτων.
- Παρεμβάσεις στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι δημόσιες προμήθειες.
Αρκετές εξ αυτών φαίνεται πως θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο που έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας και αφορά κυρίως στη ρύθμιση θεμάτων του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Στο κυβερνητικό επιτελείο πάντως θεωρούν ότι ακόμα κι αν δεν έχουν ψηφιστεί έως τη Σύνοδο Κορυφής τα μέτρα θα βρίσκονται σε διαδικασία ψήφισης και οι εταίροι θα διευκολυνθούν ώστε να δώσουν το «πράσινο φως» για την επόμενη δόση και την παράταση. Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου θα απευθύνει παράκληση και προτροπή προς το προεδρείο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να προχωρήσει κατά προτεραιότητα 5 Προεδρικά Διατάγματα που εκκρεμούν στο 5ο τμήμα του, ενώ και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναμένεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση για φορολογικά ζητήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου