του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου
Από τους ΑΝΤΙΛΟΓΟΥΣ (www.antilogoi.gr)
1. Άκρως ουτοπική η πρόταση του κ. Βενιζέλου για «κυβέρνηση συνευθύνης με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ».
1. Άκρως ουτοπική η πρόταση του κ. Βενιζέλου για «κυβέρνηση συνευθύνης με συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ».
α) Ο κ. Βενιζέλος μας λέει:
- Πρέπει να σχηματιστεί μια “κυβέρνηση συνευθύνης”, “με τη συμμετοχή όλων των πολιτικώνδυνάμεων που πιστεύουν πράγματι στην ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ”,δηλαδή με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
θασυμμετάσχει ούτε το ΠΑΣΟΚ.- Πρέπει να σχηματιστεί μια “κυβέρνηση συνευθύνης”, “με τη συμμετοχή όλων των πολιτικώνδυνάμεων που πιστεύουν πράγματι στην ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ”,δηλαδή με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
β) Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, με τα δύο εκλογικά προγράμματά του και με τις ανά την υφήλιο διακηρύξεις του προέδρου του, έχει δεσμευτεί ότι:
- η “πρώτη πράξη της κυβέρνησης της Αριστεράς θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και τωνεφαρμοστικών του νόμων”,
- “θα εθνικοποιήσει και στη συνέχεια θα κοινωνικοποιήσει, δηλαδή θα θέσει υπό δημόσιο διαφανήέλεγχο” τις τράπεζες,
- “θα παγώσει τις ιδιωτικοποιήσεις των στρατηγικής σημασίας για την εθνική οικονομία δημοσίωνοργανισμών που πέρασαν στο ειδικό ταμείο” και θα επαναφέρει “σταδιακά υπό δημόσιο έλεγχοεπιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ”.
Ποιος άλλος, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε, μέσα σελίγες μέρες, να κάνει τα αντίθετα όλων αυτών για τα οποία έχει τόσο ισχυρά δεσμευτεί, χωρίς ναδιαλυθεί όχι σε 12 αλλά σε 12 Χ 10 “συνιστώσες” και χωρίς να εξευτελιστούν στα μάτια του λαούκόμμα, ηγεσία και στελέχη του;
Δεν ακούει ο κ. Βενιζέλος τους ευρωπαίους ηγέτες που μας λένε ανοιχτά πλέον, χωρίς ναενδιαφέρονται αν θα κατηγορηθούν για “παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας μας”, πως ηπαραμονή μας στην Ευρωζώνη είναι αδύνατη με τα μέτρα για κατάργηση του Μνημονίου κ.τ.τ., πουυπόσχεται προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, και μας καλούν να ψηφίσουμε τα κόμματα που θαδιαπραγματευθούν και δεν θα καταργήσουν το Μνημόνιο;
Δεν έχει ακούσει τον πρόεδρο των “αδελφού” γερμανικού κόμματος (τωνΣοσιαλδημοκρατών) Σίγκμαρ Γκάμπριελ που πρόσφατα δήλωσε: “Τον κάλεσα (τον κ. Τσίπρα) γιανα του πω, ότι η πολιτική του οδηγεί την Ελλάδα στο αδιέξοδο και αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τιςδεσμεύσεις, δεν θα το κάνει και η Γερμανία με τους εταίρους της, με αποτέλεσμα τη διακοπή τωνπληρωμών”;
Ή μήπως και ο κ. Βενιζέλος πιστεύει, όπως πιστεύει ο κ. Τσίπρας, ότι όλοι οι ηγέτες τηςΕυρώπης και του ΔΝΤ μπλοφάρουν;
Η πιθανότητα να απαρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ την πολιτική του για κατάργηση του Μνημονίου είναι τόση όση και η πιθανότητα να απαρνηθούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τη δική τους πολιτική για διαπραγμάτευση του Μνημονίου!
2. Έωλα τα επιχειρήματα με τα οποία επιχειρεί να στηρίξει την πρότασή του.
α) Ο κ. Βενιζέλος μας λέει:
- Η Χώρα δεν θα μπορέσει να κυβερνηθεί από κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡπου “θα έχει απέναντί της μια μεγάλη και σκληρή αντιπολίτευση”, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τουςΑΝΕΛΛ…, και “μια ισχυρή κοινωνική αντιπολίτευση στο δρόμο”.
- “Δεν θα είμαστε αξιόπιστοι στη διαπραγμάτευση, αποτελεσματικοί, έγκυροι εάν δεν είμαστε όλοιμαζί και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε σε μία αναθεωρημένη σύμβαση εάν δεν δεσμευθούν κι ανδεν υπογράψουν όλοι”. Στην Ευρώπη θα μας πουν “φέρτε τις υπογραφές των άλλων κομμάτων,τουλάχιστον των κομμάτων που εκφράζουν τμήματα σοβαρά του ελληνικού λαού και δεν θαμπορέσουμε να οδηγηθούμε πουθενά”.
β) Θεωρεί ο, και συνταγματολόγος, κ. Βενιζέλος ότι την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, στηνοποία η Χώρα κυβερνιέται από όποια κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, του νόμιμου καιπραγματικού εκπροσώπου του ΛΑΟΥ, την έχουμε σήμερα αντικαταστήσει με την “ΚοινωνικήΔημοκρατία του Δρόμου”, όπου ο “Δρόμος” ορίζει πώς θα κυβερνηθεί η Χώρα;
Αν αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει έχοντας την εμπιστοσύνη της εκλεγμένης απότον ΛΑΟ Βουλής, αλλά χρειάζεται και την εμπιστοσύνη του “Δρόμου”, δεν έχει παρά ναπαραχωρήσει τη θέση του σε κάποιον άλλο που μπορεί!
Όσο για την Ευρώπη, γιατί ανησυχεί ο κ. Βενιζέλος; Ο ίδιος δεν μας έχει πει ότι η Ευρώπηπείστηκε πως δεν χρειάζονταν υπογραφές της αντιπολίτευσης, όταν της πρόβαλαν το επιχείρημα: “ναι, αλλά η κυβέρνηση είναι η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής”;Το σπουδαιότερο, η απόφαση κάθε κόμματος για την κυβέρνηση που πρέπει οπωσδήποτε νασχηματιστεί μετά τις εκλογές θα καθοριστεί από το αν η Ευρώπη ζητήσει ή όχι “υπογραφές τωνάλλων κομμάτων”;
3. Τι περιμένουμε από τον κ. Βενιζέλο πριν από τις 17 Ιουνίου.
Το μάθημα των εκλογών της 6ης Μαϊου το έχουν μάθει οι κ.κ. Σαμαράς και Κουβέλης, όπως δείχνουν οι δηλώσεις τους ότι δεν θα αφήσουν τη Χώρα ακυβέρνητη (με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει πως, αν χρειαστεί, θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ).
Μένει να το μάθει και ο κ. Βενιζέλος, μόνο που πρέπει να βιαστεί! Γιατί, όπως ο ίδιος λέει, “Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει πριν από τις εκλογές ποια είναι η στάση των κομμάτων, πρέπεινα ξέρει τώρα ο πολίτης πού πηγαίνει η χώρα. Πρέπει να σκεφτεί τώρα ο πολίτης πού δίνει τηνψήφο του και σε τι θα μετασχηματιστεί η ψήφος του”.
Οι πολίτες που επιθυμούν την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη και τηντροποποίηση του Μνημονίου, μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία μαζί της, θέλουννα ελπίζουν πως, στις επόμενες μέρες, θα ακούσουν και από τον κ. Βενιζέλο ότι δενθα αφήσει τη Χώρα ακυβέρνητη και ότι, αν χρειαστεί, θα συνεργαστεί με τον κ.Σαμαρά και τον κ. Κουβέλη για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Για να μην είναι απούσα η Ελλάδα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου και στη Σύνοδο Κορυφής τηςΕΕ της 28ης Ιουνίου, για να διαπραγματευθεί και συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ευρωζώνηκαι το ΔΝΤ την τροποποίηση του Μνημονίου, για να κυβερνηθεί η Χώρα και νααντιμετωπιστεί η κρίση μέσα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη.
Αν δεν το πράξει, αν στις ελάχιστες επόμενες μέρες επιμείνει στο ουτοπικό εφεύρημα της «κυβέρνηση συνευθύνης με συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ”, θα είναι ο κύριος υπαίτιος τηςακυβερνησίας, του μείζονος κακού για τη Χώρα, που αναγκαστικά θα προκύψει από τηστάση του αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου