Αιχμές για όσους σήμερα προκαλούν με τις δηλώσεις τους και δημιουργούν εντός του ΠΑΣΟΚ φαινόμενα κακοφωνίας αφήνει με συνέντευξή του στη «metro» ο Παναγιώτης Ρήγας.
-Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη δημοσκοπική του άνοδο όταν πρόεδρος αναδείχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα δείχνει πτωτικές τάσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων τονίζει πως δεν μπορεί σήμερα να επικρίνουν το κόμμα κάποιοι που έχουν ασκήσει εξουσία, προσθέτοντας πως πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θεωρεί, εξάλλου, ως ηθικό θέμα την επιστροφή των διαγραφέντων βουλευτών, μετά το κάλεσμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, τονίζοντας πως στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχουν δημιουργηθεί πολλά .....
ερωτηματικά για αυτή την κίνηση.-Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη δημοσκοπική του άνοδο όταν πρόεδρος αναδείχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σήμερα δείχνει πτωτικές τάσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό;
-Το πολιτικό σκηνικό είναι υπό διαμόρφωση. Είναι φανερό πλέον, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ότι ένα μεγάλο μέρος ψηφοφόρων θα διαμορφώσει την τελική του απόφαση την τελευταία ώρα. Ελπίζουμε και πιστεύουμε πως τα διλήμματα της σταθερότητας και βεβαίως της ανάγκης να κυβερνηθεί η χώρα θα πρυτανεύσουν.
Τι συμβαίνει σήμερα; Κατ’ αρχήν, το ΠΑΣΟΚ πράγματι έχει εμφανίσει με την αλλαγή της ηγεσίας του ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο.
Ωστόσο, δεν διαφαίνεται μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση από τα αντιμνημονιακά κόμματα, την ίδια ώρα που η Νέα Δημοκρατία, με την πολιτική που ακολουθεί ο Αντώνης Σαμαράς, δεν πείθει κανέναν. Πιστεύω λοιπόν πως ένα μεγάλο μέρος των αναποφάσιστων πολιτών θα προσχωρήσει, έστω και με δισταγμό, στην πρόταση διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
-Ανησυχείτε στις εκλογές μήπως το ποσοστό ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. δεν θα «πιάσει» το 50% και έρθουν στο προσκήνιο αντιμνημονιακά κόμματα;
-Αυτήν την περίοδο, υπάρχει μεγάλο πολιτικό πρόβλημα ουσίας, που έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, της δημοκρατίας. Ανησυχώ, όχι με τη λογική ότι ο κόσμος θα ψηφίσει τα αντιμνημονιακά κόμματα, αλλά μήπως αυτή η ρευστότητα που υπάρχει σήμερα δημιουργήσει μια σύνθεση δυνάμεων που αντιτίθενται στην παραμονή μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι το δίλημμα.
-Στην περίπτωση που δεν υπάρχει αυτοδυναμία και με δεδομένο – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι η πρώτη δύναμη, θα πρέπει η χώρα να πάει σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις;
-Θεωρώ πως ο Αντώνης Σαμαράς αρθρώνει ένα λόγο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις απευθύνεται μόνο στο σκληρό του κομματικό πυρήνα. Είναι μια αδιέξοδη πρόταση.
Προφανώς δεν συμφωνώ και αποδέχομαι αυτό που λέει σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν ευρύτερη πλειοψηφία, με πρώτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά με συνεργασίες με ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις.
-Πάμε στο ΠΑΣΟΚ. Σας απασχολεί το «τσουνάμι» αποχωρήσεων στελεχών σας;
-Θεωρώ ότι η ύπαρξη παλαιών στελεχών στο ΠΑΣΟΚ είναι μια παρουσία η οποία σε κρίσιμες ώρες μάς ενισχύει και ψυχολογικά. Ορισμένοι από αυτούς που αποχωρούν έχουν καλύψει ένα μακρύ δρόμο και το βρίσκω φυσιολογικό να αποχωρούν, όταν η ανανέωση θεωρείται επιτακτική.
Αυτή η κίνηση δεν μας στερεί δυνάμεις, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να εμφανίσουμε ένα νέο πρόσωπο σε κάθε εκλογική περιφέρεια.
-Όσον αφορά τους βουλευτές που δεν ψήφισαν το Μνημόνιο ΙΙ και σήμερα επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ, ποια είναι η άποψή σας;
-Σαφώς και υπάρχει ηθικό ζήτημα. Όμως κατανοώ την αδυναμία των συναδέρφων μου να αντέξουν την τεράστια πίεση η οποία μας ασκήθηκε τα τελευταία χρόνια.
Μπορεί να κατανοήσω και τη στάση ορισμένων συναδέρφων και να αποδεχτώ, όχι με δήλωση μετάνοιας, αλλά με δήλωση ότι συμπλέουν με τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, να επανέλθουν στην πρώτη γραμμή. Δεν μπορώ όμως να κρύψω ότι πράγματι, σε αρκετούς βουλευτές μας, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Θα το ξεπεράσουμε!
-Το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται φαινόμενα κακοφωνίας στο ΠΑΣΟΚ. Αυτά πρέπει να τιμωρούνται αναλόγως;
-Πιστεύω πως όλοι όσοι προκαλούν πρέπει να επιδείξουν την αυτοσυγκράτηση που απαιτείται.
Δεν είναι δυνατόν, και πραγματικά σε βάρος τους αποβαίνει, σήμερα, αφού έχουν διανύσει μια διαδρομή στην πρώτη γραμμή της εξουσίας, να εμφανίζονται ως επικριτές, τώρα, σε αυτή τη φάση που το ΠΑΣΟΚ δίνει μια κορυφαία μάχη.
Δεν είμαι υπέρ των διοικητικών μέτρων και μάλιστα την ώρα της πολιτικής μάχης, είμαι ωστόσο υπέρ της άποψης ότι οι ίδιοι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οφείλουν να κατεβάσουν τους τόνους, να αφήσουν τις προσωπικές πολιτικές και να ενταχθούν με τρόπο αρμονικό σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται από το ΠΑΣΟΚ για μια νικηφόρα πορεία ενόψει των εκλογών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου