Απολογισμός 2011
Tο 2011 ήταν ακόμα μία δημιουργική χρονιά για το «Μεσαιωνικό Ρόδο», με νέες συνεργασίες και με πλούσιο πρόγραμμα δημιουργικών, επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε το 5ο Διεθνές Μεσαιωνικό Φεστιβάλ νήσου Ρόδου – Γιορτές των Κάστρων 2011, με τη Στήριξη του Δήμου Ρόδου, τις Χορηγίες : του Τμήματος Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της Τράπεζας Δωδεκανήσου, υπό την Αιγίδα του ΔΟΠΑΡ και την αμέριστη συμπαράσταση του Αντιδήμαρχου Πολιτισμού κ. Σάββα Διακοσταματίου. Το πρόγραμμα περιλάμβανε πλούσιες δράσεις στο Κάστρο της Μεσαιωνικής Πόλης καθώς και στα Κάστρα Κρητηνίας και Μονολίθου, που διήρκεσαν 1,5 μήνα (κάθε Σαββατοκύριακο).
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Έκθεση Τέχνης με θέμα: «Οι Εικαστικοί Δωδεκανήσου ζωγραφίζουν το Μεσαίωνα στη Ρόδο», στο Κατάλυμα της Γαλλίας το οποίο παραχωρήθηκε από το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Ακολούθησε στην Τάφρο η Γιορτή της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου με πλούσιο πρόγραμμα που περιλάμβανε: ζωντανή υπαίθρια μουσική, παραμύθια, τοξοβολία, παρελάσεις, μεσαιωνικά παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια αγιογραφίας και μεσαιωνικής μαγειρικής, άλογα να κάνουν βόλτες και φυσικά άφθονο κρασί.
Για 3η συνεχή χρονιά το «Μεσαιωνικό Ρόδο» οργάνωσε το πολύ διασκεδαστικό και συνάμα επιμορφωτικό Ομαδικό Παιχνίδι της Αναζήτησης του Δράκου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 1ο σύστημα Προσκόπων Ιαλυσού, σε σχεδιασμό Θάνου Παπουρδάνου, ενώ τη φωτογραφική κάλυψη ανέλαβε η ομάδα Photorion. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενθουσιασμό από όλους τους παίχτες που συμμετείχαν.
Πολύ σημαντική ήταν και η συνεργασία του «Μεσαιωνικού Ρόδου» με την Πρεσβεία της Εσθονίας στην Αθήνα, για τη διοργάνωση συναυλίας στον κήπο του «Ήχος και Φως», από το γνωστό στο χώρο του είδους, Εσθονικό σχήμα, Hortus Musicus, που μας ταξίδεψε μουσικά σε άλλες εποχές και πολιτισμούς. Καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος είναι ο Andres Mustonen, πολυβραβευμένος μαέστρος και ένας από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους μουσικούς της Εσθονίας. Στη συναυλία παρεβρέθη και ο Εσθονός Πρέσβης, Andres Talvik, ο οποίος τιμήθηκε από τον αντιδήμαρχο πολιτισμού με αναμνηστική πλακέτα.
Οι Γιορτές των Κάστρων πραγματοποιήθηκαν επίσης με τη στήριξη του Δήμου Ρόδου και τη συνεργασία μελών των χωρικών συμβουλίων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.
Η Γιορτή του Κάστρου της Κρητηνίας αποτέλεσε την αναπαράσταση μιας ταβέρνας σε μεσαιωνική γειτονιά, με πλούσια τοπικά εδέσματα, παραδοσιακά μαγειρέματα, γλυκά και ποτά, μαγικά κόλπα από το μάγο Γκάθαν
και πολλή μεσαιωνική μουσική από τους La Galana (σχήμα Ρόδιων καλλιτεχνών που ιδρύθηκε με αφορμή το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ), σε μία ιδιαίτερα ζωντανή και διασκεδαστική ατμόσφαιρα, με την εθελοντική
συμμετοχή των κατοίκων του χωριού. Η Γιορτή σημείωσε μεγάλη επιτυχία, όπως άλλωστε κάθε χρονιά,
με τη βοήθεια της Προέδρου του χωρικού συμβουλίου κας Άννας Κορρέ και τη συμμετοχή του πολιτιστικού συλλόγου «Η Κάστελλος».
Στο δε Κάστρο της Μονολίθου εκτός από μεσαιωνική μουσική από τις Duo Femme - σχήμα που επίσης δημιουργήθηκε από ντόπιες μουσικούς για τις ανάγκες του φεστιβάλ - φιλοξενήθηκε η παράσταση «Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη Πανοπλία» από τον Κρητικό θίασο ΟΜΜΑ και απολαύσαμε κρασί και παραδοσιακά εδέσματα από τον τοπικό σύλλογο «Νέα Ζωή». Η ατμόσφαιρα ήταν μαγική κάτω από τον έναστρο ουρανό και για άλλη μία φορά αναδείχτηκε το μάλλον παραμελημένο αλλά πανέμορφο Κάστρο της Μονολίθου…
Εκτός όμως από την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με μεσαιωνικό χαρακτήρα, ο σύλλογος έλαβε μέρος στην ημερίδα με θέμα: «Δρόμοι Εθελοντισμού» που διοργάνωσε το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ ΑΕ). Επίσης συμμετείχε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Δημοτική Κοινότητα Ρόδου "Μία μέρα χωρίς αυτοκίνητο", όπου παρουσίασε Μεσαιωνικούς Χορούς στη Ροτόντα (στο Μαντράκι) σε συνεργασία με την σχολή χορού Dance Flames.
Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» προσκλήθηκε επίσης να συμμετάσχει με την παρουσίαση του Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ της Ρόδου, σε εκδήλωση για την υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, που έλαβε χώρα στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της Ένωσης. Στόχος του Πρωτοκόλλου είναι η συνεργασία της Κοινωνίας των Πολιτών, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και του επιχειρηματικού κόσμου για την ανάληψη πρωτοβουλιών στο θέμα της ανάδειξης, προβολής και δημιουργικής αξιοποίησης των Μεσαιωνικών κτισμάτων Άμυνας και Κατοικίας. Η παρουσίαση του δικού μας Μεσαιωνικού Φεστιβάλ προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση και κέντρισε το ενδιαφέρον όλων των παρευρισκομένων.
Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» μέσα από τις συνεργασίες, τις χορηγίες και την εθελοντική συμμετοχή κατάφερε και το 2011 να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δημιουργικών, επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων αλλά κυρίως να αναδείξει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και να ενθαρρύνει την πολιτιστική παραγωγή στον τόπο μας.
Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε τη σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα του Διεθνούς Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου αφού πρόκειται για το μόνο Ελληνικό φεστιβάλ που συμπεριλήφθηκε στον Οδηγό των 100 Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, που εκδόθηκε αυτή τη χρονιά από το Ερευνητικό Ινστιτούτο των Φεστιβάλ του Κόσμου, του Εθνικού Συμβουλίου των Τεχνών της Κορέας και θα διανεμηθεί για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς σε όλη την Ασία, σε βιβλιοθήκες, πανεπιστήμια, ιδρύματα κλπ.
Ευχόμαστε η δυναμική αυτού του εγχειρήματος τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και του τουρισμού να αναγνωριστεί από ακόμα περισσότερους φορείς, ώστε πλέον όλοι μαζί να Συμπράξουμε και να Συνδράμουμε στην απογείωση του και μαζί με αυτήν στην προβολή του τόπου μας, με ένα νέο πολιτιστικό προφίλ, για να ενισχύσουμε τη χαμηλή τουριστική περίοδο.
Για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου