Η επόμενη μέρα της Νέας Δημοκρατίας
Αρχίζει αύριο το πιο ιστορικό μετά το ιδρυτικό, Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Την επομένη του συνεδρίου ο Αντώνης Σαμαράς, θα βρεθεί στο σταυροδρόμι κρίσιμων αποφάσεων. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τις επιλογές του. Τι θα αφήσει πίσω και με ποιους θα φύγει μπροστά. Γιατί σ’ ένα συμφωνούν όλοι: χρειάζεται ένα «άλμα πιο γρήγορο απ’ τη φθορά». Μια φυγή προς τα εμπρός.
Τα διλήμματα
Ας δούμε κατ’ αρχήν τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
- Η ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια καθιστά επιτακτική την ανάγκη εναλλακτικής πρότασης εξόδου από την κρίση. Η οργή του κόσμου σε πρώτη φάση εκφράζεται ως απαρέσκεια προς το πολιτικό σύστημα . Απολύτως φυσιολογικό. Ο κ. Παπανδρέου, ήρθε με υποσχέσεις και ελπίδες, αλλά εννέα μήνες τώρα, ξηλώνει το κοινωνικό κράτος, μειώνει το βιοτικό επίπεδο και τρομοκρατεί τον κόσμο. Η Ν.Δ. από την άλλη θέλει χρόνο για να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης. Για να το καταφέρει πρέπει να καταθέσει πειστική πρόταση εξουσίας και να παρουσιάσει νέα ηγετική ομάδα.
- Παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, το ΠΑΣΟΚ, δεν θα παραδώσει εύκολα την εξουσία. Τέτοια δώρα, μόνο η Ν.Δ. προσφέρει απλόχερα. Η τακτική του «ώριμου φρούτου» είναι λάθος. Η Ν.Δ. πρέπει να ασκήσει δυναμική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση.
- Όσο τα πράγματα δυσκολεύουν, ο κ. Παπανδρέου θα επενδύει στην πόλωση. Αυτό σημαίνει Εξεταστικές και συνεχής απαξίωση του Καραμανλή. Ο σκοπός διττός: Αφ’ ενός κρατούν συσπειρωμένη την εκλογική τους βάση, αφ΄ ετέρου θέτουν διλήμματα στον Σαμαρά για να υπερασπιστεί τον πρώην πρωθυπουργό και το έργο του.
- Η υπεράσπιση του κυβερνητικού παρελθόντος της Ν.Δ. είναι υποχρέωση του Καραμανλή, ο οποίος , επιτέλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθεί αμίλητος την απαξίωσή του και τον πολιτικό του ευτελισμό.
- Ο Καρατζαφέρης, θα συνεχίσει τις ανοίκειες προσωπικές επιθέσει κατά του Σαμαρά. Βέβαια, με τη μετατροπή του σε κυβερνητικό εξαπτέρυγο, έχει απωλέσει τα όποια ίχνη αξιοπιστίας διέθετε. Όμως, η διαφαινόμενη αποστολή του είναι να πλήττει το προφίλ του Σαμαρά. Και επειδή αφειδώς του παρέχεται χρόνος από τα ΜΜΕ, η συζήτηση θα εκτρέπεται και θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα οι πρωτοβουλίες της Ν.Δ. Η τακτική αυτή πρέπει να αποκαλυφθεί και να μη μείνει αναπάντητη.
- Η κα. Μπακογιάννη θα επιχειρήσει να διεμβολίσει το χώρο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. προκειμένου να «υποδέχεται» τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους για να μην μετακινούνται απ’ ευθείας προς τη Ν.Δ. Δε είναι όσο εύκολο νόμιζε, αλλά η Ν.Δ. μετά το συνέδριο πρέπει οργανωμένα να επιχειρήσει ένα άνοιγμα προς αυτό το τμήμα της κοινωνίας και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις υποδοχής του.
- Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι ένα κρίσιμο τέστ του Σαμαρά. Προηγουμένως, όμως, θα έχει να αντιμετωπίσει τη φθοροποιό διαδικασία επιλογής υποψηφίων, όπου ο κάθε παραγοντίσκος θα απειλεί και θα εκβιάζει με …προσχώρηση στο ΛΑΟΣ και το κόμμα της Μπακογιάννη, αν δεν του δοθεί το χρίσμα.
Η επόμενη ημέρα
Στα ζητήματα αυτά, η Ν.Δ. πρέπει να απαντήσει με μια ολοκληρωμένη στρατηγική η οποία θα στηρίζεται στους εξής άξονες:
Η ιδεολογία στο προσκήνιο: Το δημιούργημα του «μεσαίου χώρου» απέβη καταστροφικό για τη Ν.Δ. Η κίνηση του Σαμαρά να επαναφέρει τη ιδεολογία στο προσκήνιο, θα λειτουργήσει ενωτικά και θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί το πρόγραμμα και η αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος. Και η συζήτηση καθίσταται επίκαιρη, μετά την παταγώδη αποτυχία του νεοφιλελεύθερου σοσιαλισμού του κ. Παπανδρέου.
Αξιόπιστο πρόγραμμα εξουσίας: Η χώρα χρειάζεται μια άλλη πρόταση εξουσία για την έξοδο από την κρίση. Μια τέτοια πρόταση δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να χαϊδεύει αυτιά και να υπόσχεται τα πάντα σε όλους , αλλά με συγκεκριμένο τρόπο να περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Ο κόσμος πολύ δύσκολα θα εμπιστευτεί νεφελώδεις διακηρύξεις και δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα.
Ηγετική Ομάδα: Ένας από τους βασικούς λόγους που κατέρρευσε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν η αποτυχία της ηγετικής του ομάδας. Το πρωθυπουργικό επιτελείο αδύναμο. Βασικοί υπουργοί ανεπαρκείς. Κεντρικός σχεδιασμός ανύπαρκτος. Πολλά στελέχη ακολουθούσαν προσωπικές στρατηγικές και δεν ήταν λίγοι και οι επίορκοι. Ο Σαμαράς, την επαύριον του συνεδρίου πρέπει να παρουσιάσει μια σφιχτή και άφθαρτη ηγετική ομάδα, που θα έχει αίσθηση αποστολής και θα λειτουργεί για τον κοινό σκοπό.
Ανανέωση της κομματικής επετηρίδας: Η Ν.Δ. επειδή είχε παραμείνει εκτός εξουσίας επί μια δεκαετία, είχε στελεχωθεί με άτομα χαμηλού επιπέδου. Η κομματική επετηρίδα χρήζει ανανέωσης. Να ανοίξουν οι πόρτες και τα παράθυρα της Ρηγίλλης και να μπει νέο αίμα. Υπάρχει η μεγάλη δεξαμενή αυτών που προσήλθαν να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές.
Αναδιοργάνωση του κόμματος. Ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. χρειάζεται αναδιοργάνωση εκ βάθρων. Πρέπει να δομηθεί σε νέες βάσεις, να στελεχωθεί σε ορισμένες θέσεις με επαγγελματίες, να εκπαιδεύει στελέχη, να παρακολουθεί τις νέες τάσεις στην κοινωνία, να ζυμώνει ιδέες και να παράγει πολιτική. Τα κόμματα είναι ζωντανοί μηχανισμοί και όχι προσωπικά φέουδα και μαυσωλεία του παρελθόντος.
Εσωκομματική ενότητα: Στο συνέδριο πρέπει να λήξει και η εσωστρέφεια των τελευταίων μηνών. Ο Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και τίποτα να κρύψει. Το κόμμα πρέπει να τραβήξει μπροστά και να βάλει μια οριστική γραμμή με το χθες. Να ξεκαθαρίσει με ποιους θα προχωρήσει. Και την επομένη να σφυρηλατηθεί η ενότητα πάνω σε νέες αρχές και αξίες.
Αντιπολιτευτική τακτική: Απέναντι σ’ ένα αδίστακτο δημαγωγό και μια κυβέρνηση που έχει κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό, καθημερινά αυτοαναιρείται και παραπαίει, η Ν.Δ. οφείλει να αντιπαρατεθεί με σκληρό, αλλά πειστικό αντιπολιτευτικό λόγο. Η βουλή πρέπει να είναι το πρώτο πεδίο αντιπαράθεσης, παράλληλα με το άνοιγμα στην κοινωνία
Επικοινωνία: Το μοντέλο και η φιλοσοφία Ρουσόπουλου ήταν καταστροφικό. Η Ν.Δ. ως κυβέρνηση προτίμησε τις λυκοφιλίες των νταβατζήδων, αντί να δημιουργήσει φιλικά ΜΜΕ. Η ΝΔ του Σαμαρά δεν έχει να περιμένει πολλά πράγματα από τις εφημερίδες και τα ΜΜΕ που θα την πλησιάσουν ούτως ή άλλως όταν θα ανεβαίνει. Αντιθέτως πρέπει να ρίξει το βάρος της στο Διαδίκτυο, για το οποίο ελάχιστα έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Ο νέος γραμματέας : Κορυφαίο ζήτημα είναι η επιλογή του νέου Γραμματέα. Το πρόσωπο αυτό και ρόλο θα έχει να διαδραματίσει για τους επόμενους μήνες, αλλά και μεγάλο συμβολισμό θα καταδείξει η επιλογή του. Ο Γραμματέας πρέπει να εκφράζει το σύνολο της παράταξης, να γεφυρώνει χάσματα, να συνθέτει διαφορετικές απόψεις, να ενώνει. Ως εκ τούτου πρέπει να τον εμπιστεύονται όλοι. Επίσης, πρέπει να είναι σε θέση να ετοιμάσει το κόμμα για τις επερχόμενες εκλογές και να έχει την ικανότητα και την εμπειρία να επιλύει τις εσωκομματικές έριδες που φουντώνουν σε τέτοιες περιόδους. Τέλος, να διαθέτει το απαιτούμενο ειδικό βάρος για να εκπροσωπεί την παράταξη και να μπορεί να σταθεί, χωρίς να αντλεί από το πολιτικό κεφάλαιο του Προέδρου.
Το πλεονέκτημα του Σαμαρά
Στην κοινωνία συντελούνται διεργασίες που υπερβαίνουν τους κομματικούς σχηματισμούς. Η βαθειά οικονομική κρίση φέρνει κοντά άτομα που μέχρι τώρα βρίσκονταν απέναντι Αυτοί θα διαμορφώσουν το πλειοψηφούν ρεύμα στην κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ δε θα μπορέσει να τους εκφράσει γιατί δημιούργησε την κρίση. Και η παλιά Ν.Δ. δεν φαντάζει ως πειστική εναλλακτική επιλογή.
Ο Σαμαράς, αν και έμπειρος κοινοβουλευτικός, επειδή επί μακρόν ήταν εκτός πολιτικής δεν έχει να απολογείται για το παρελθόν. Επιπλέον διαθέτει τα ηγετικά προσόντα που απαιτούν οι περιστάσεις. Στο επόμενο διάστημα να βγει στην κοινωνία. Να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον απλό πολίτη, να συζητήσει μαζί του, να τον καταλάβει και να τον εμπιστευτεί. Όπως ακριβώς έκανε για να εκλεγεί πρόεδρος στη Ν.Δ. Τότε που:
Όλοι τον είχαν ξεγραμμένο.
Ήταν πίσω στις δημοσκοπήσεις.
Δεν είχε ΜΜΕ να τον στηρίζουν.
Είχε ισχυρή αντίπαλο και ένα ολόκληρο σύστημα απέναντί του.
Και όμως, ανέτρεψε τα προγνωστικά και νίκησε. Με τη δύναμη του λόγου του και την ελπίδα που ενέπνευσε στον κόσμο.
Μπορεί να το ξανακάνει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου