slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: «Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων»

 Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση με θέμα την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε κονδύλια σε όλες τις χώρες μέλη και θα έπρεπε η διαχείρισή του να έχει μια διακομματική εποπτεία και όχι να είναι αποκλειστικά ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση με θέμα την πορεία υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».


Δυστυχώς, πρόσθεσε, η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για διακομματική διαχείριση των κονδυλίων, παρότι υπάρχουν στη χώρα μας έκτακτες συνθήκες, λόγω της κρίσης υγείας, της μεγάλης ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, στην οποία  είμαστε πρωταθλητές.

Ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε την απουσία συνολικού σχεδιασμού. Δεν υπάρχουν σαφείς ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, σε πιο παραγωγικό μοντέλο εντάσσονται και που θα κατευθυνθούν, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Επίσης, θα έπρεπε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα να υπηρετούν συγκεκριμένους στόχους άμβλυνσης των ανισοτήτων και των κοινωνικών και των περιφερειακών, καθώς και να υπάρχει η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, σε όλους τους τομείς.

Επίσης, ανέφερε ότι όντως, και κατά παραδοχή της ίδιας της κυβέρνησης, υπάρχει χαμηλή απορρόφηση των κονδυλίων και ήδη λιμνάζουν πόροι περίπου 5,5 έως 6 δισ. ευρώ. Είναι λοιπόν κρίμα ένα τόσο σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τη χώρα, αντί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες και κοινωνικές και περιφερειακές.

Τέλος, σχολίασε ότι είναι πολύ περίεργο ότι ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμιά αναφορά σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα κατά την παρουσίαση του οικονομικού προγραμμάτος της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη, παρότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

 

Δείτε την ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

 

«Καταρχάς, πρέπει να πω ότι είναι προφανές ότι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πάρα πολύ σημαντικά για τη χώρα και είναι ευτυχές το γεγονός ότι είναι και πολλά. Βεβαίως, μιλάμε για μια περίοδο  μέχρι το 2026, οπότε έχουμε μπροστά μας κάποιο διάστημα για να μπορεί να επανασχεδιαστούν προτεραιότητες, που κατά τη γνώμη μας, μέχρι σήμερα δεν έχουν σχεδιαστεί με τον καταλληλότερο τρόπο.

Θεωρώ ότι είναι μια πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάρα πολύ σημαντική ότι για πρώτη φορά ξεπερνά αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών μελών και ειδικότερα αυτών που ηγούνται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως αποτέλεσμα της πανδημίας βεβαίως, έγινε για πρώτη φορά ένα είδος κοινού δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέληξε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από αυτή την άποψη, θέλω να πω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης έδωσε κονδύλια σε όλες τις χώρες μέλη και θα έπρεπε η διαχείρισή του, όπως πρότεινε και ο πρόεδρός μας ο Αλέξης Τσίπρας, να έχει μια διακομματική εποπτεία και όχι να είναι αποκλειστικά ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτό δεν θα ισχύε μόνο για τη χώρα μας, αν γινόταν. Δυστυχώς, η κυβέρνηση απέρριψε αυτή την προοπτική της διακομματικής διαχείρισης. Θα ίσχυε, βάσει και του κανονισμού 241 του 2021, των άρθρων 25 και 26, το οποίο το αξιοποιούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, να υπάρξει μία κοινή αντιμετώπιση αυτών των κονδυλίων.

Ήδη, στην Ευρώπη έχει συσταθεί μια τέτοια ομάδα εργασίας και το λέω αυτό διότι περνάμε, και εσείς το λέτε, πολύ έκτακτες συνθήκες, λόγω της κρίσης υγείας, που μακάρι να είναι προς το τέλος της, αλλά αυτό θα φανεί. Συνθήκες μεγάλης ενεργειακής κρίσης, στην οποία εμείς είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια και από αυτή την άποψη, δεν μπορεί να υπάρχει μια πολύ μεγάλη δυσκολία και ανέχεια, μιας πολύ μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού και από την άλλη πλευρά, η διαχείριση των κονδυλίων αυτών να γίνεται μονομερώς.

Το τρίτο σημείο που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει απουσία συνολικού σχεδιασμού. Βεβαίως, έγινε μια παρουσίαση, αλλά, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχουν σαφείς ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, σε πιο παραγωγικό μοντέλο εντάσσονται και θα κατευθυνθούν, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σε ότι αφορά την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση, παρότι είπατε ότι αυτά είναι θέμα του ΕΣΠΑ και δεν είναι του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν το καταλαβαίνουμε αυτό και δεν το κατανοούμε. Διότι, όλα τα κονδύλια σε μια κρίσιμη τέτοια φάση που διέρχεται η ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, θα έπρεπε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα να υπηρετούν συγκεκριμένους στόχους άμβλυνσης των ανισοτήτων και των κοινωνικών και των περιφερειακών. Και βεβαίως, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, σε όλους τους τομείς.

Είπατε και παραδεχτήκατε, ότι πράγματι υπάρχει χαμηλή απορρόφηση. Μάλιστα, τα στοιχεία τα οποία φέρατε, δείχνουν ακόμα χαμηλότερη απορρόφηση από αυτά τα οποία ανέφερε ο συνάδελφος ο κ. Χαρίτσης. Ανέφερε ότι έχουν γίνει περίπου 2 δισ. ευρώ πληρωμές μέχρι 31/8, εσείς είπατε για 1,86, με την προοπτική ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν έλθει 11 δισ. ευρώ. Βεβαίως, είναι σημαντικό ότι θα έρθουν 11 δισ. από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι το Δεκέμβριο του 2022, αλλά ούτως η άλλως, το συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 32 δισ. και στο σκέλος των επιχορηγήσεων και στο σκέλος του δανεισμού. Αυτή τη στιγμή, πάντως, λιμνάζουν πόροι, περίπου, από τα στοιχεία που δώσατε, 5,5 έως 6 δισ. ευρώ.

Στο σκέλος των δανείων, τα στοιχεία δείχνουν μέχρι σήμερα, ενώ έχουν κατατεθεί περίπου 107 επενδυτικά σχέδια, έχουν συμβασιοποιηθεί 13 δάνεια, που κατευθύνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις. Μας είπατε κάποια επιχειρήματα, σε σχέση με την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και βεβαίως ότι, από τη στιγμή που πρόκειται για δανεισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί και σωστά απαιτεί, την επιστροφή αυτών των χρημάτων και λοιπά.

Αυτό, όμως, επιβεβαιώνει πάλι ότι όποιος δεν κρίνεται εκ των προτέρων αξιόπιστος να αποπληρώσει, δεν θα μπορεί να πάρει δάνειο. Άρα, εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να στηριχθεί και μια επιχείρηση η οποία χωρίς τη στήριξη δεν μπορεί να επενδύσει για να αναπτυχθεί.

Εν πάση περιπτώσει, είναι κάπου 8 τα πιστωτικά ιδρύματα εάν θυμάμαι καλά, αλλά η Αναπτυξιακή Τράπεζα, που κατευθύνει κυρίως τους πόρους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει ένα ποσό, πολύ μικρό σε σχέση με τα 11,7 δις, 500 εκατομμυρίων.

Νομίζω, λοιπόν, ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πραγματικά αποτελεί, και συμπερασματικά το λέω, ένα πολύ μεγάλο εργαλείο για τη χώρα το οποίο προστίθεται στα ήδη υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, στο ΕΣΠΑ και σε όλα τα υπόλοιπα, είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, όμως, εάν πάμε με αυτή την λογική, το αποτέλεσμα αυτής της διάθεσης των κονδυλίων θα είναι ένα αποτέλεσμα που θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες και κοινωνικές και περιφερειακές.

Τέλος, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δεν έκανε καμία αναφορά. Είναι πολύ περίεργο ότι ενώ παρουσιάζεις ένα οικονομικό πρόγραμμα και βρίσκεσαι στην αρχή της διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν αναφέρεται ο Πρωθυπουργός σ’ αυτό το θέμα.».

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/b3ExBs3XmEk

Δεν υπάρχουν σχόλια: