slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νίκος Συρμαλένιος: «Το προσχέδιο του Π/Υ 2022 προδιαγράφει εύθραυστη ανάπτυξη με κοινωνικές ανισότητες, μείωση δαπανών και αύξηση των φορολογικών εσόδων»

Ομιλία του βουλευτή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το προσχέδιο Προϋπολογισμού

Εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αφήσει το απόθεμα των 37 δισ. ευρώ, η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει και πάλι εν καιρώ πανδημίας. Επομένως, όπως λέει ο λαός, η ΝΔ σήμερα κυβερνά σε μεγάλο βαθμό «με ξένα κόλλυβα».Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου Προϋπολογισμού.

Όπως τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, «όλες αυτές οι διακυμάνσεις και οι συνεχείς μεταβολές των προβλέψεων ελληνικών και διεθνών οργανισμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συνιστούν μια αφερεγγυότητα και αποτυπώνουν σε τελευταία ανάλυση όλες τις αβεβαιότητες οι οποίες υπάρχουν.

Τόνισε ότι το προσχέδιο προβλέπει μια πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή στο έλλειμμα από τα 13 δισ. το 2021, στα 2 δισ. το 2022, από το 7,3% του Α.Ε.Π. στο 1,1%.

Αυτό σημαίνει μεγάλη αύξηση εσόδων και μεγάλη μείωση δαπανών. Όπως, αποτυπώνεται η αύξηση εσόδων προέρχεται από την αύξηση της φορολογίας -σε μεγάλο βαθμό- 4,1 δισ. Ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 2,2 είναι αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρου που πλήττουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, εργαζόμενους και μεσαία στρώματα. Αυτοί, λοιπόν, πάλι είναι τα «υποζύγια» τα οποία υφίστανται τα φορολογικά βάρη.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα για τα νησιά, ο Νίκος Συρμαλένιος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΝΔ το έχει καθηλώσει αφενός μεν σε πιλοτική βάση σε 39 μικρά νησιά, αφετέρου έχει μειώσει πολύ τους δικαιούχους, με αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων στα νησιά να έχουν εκτοξευθεί.

 

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Θα ξεκινούσα, με αφορμή κάποια πράγματα που είπε ο κ. Υπουργός στην ομιλία του, για το θέμα της εμπιστοσύνης των αγορών κ.λπ.. Απάντησε βεβαίως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συνολικά και πολύ εύστοχα. Εγώ θα έλεγα με μια κουβέντα, κύριε Υπουργέ. Αν δεν είχαμε αφήσει αυτό το απόθεμα των 37 δισ., πολύ φοβάμαι ότι η χώρα θα είχε χρεοκοπήσει πάλι εν καιρώ πανδημίας και τότε θα βλέπαμε αν μπορούμε να δανειστούμε φθηνά ή όχι. Επομένως, όπως λέει ο λαός, εσείς κυβερνάτε σε μεγάλο βαθμό «με ξένα κόλλυβα». Τα βρήκατε και κυβερνάτε και καλά κάνετε και εφόσον τα έχετε αφήσει στο ίδιο επίπεδο τα αποθέματα σημαίνει ότι έχετε δανειστεί, για αυτό και το χρέος έχει εκτιναχθεί πάνω από 210% του Α.Ε.Π.

Τώρα, υπάρχουν πάρα πολλές εκτιμήσεις διαφορετικές και από διεθνείς οργανισμούς και από ελληνικές αρχές, σε σχέση με το ύψος του Α.Ε.Π., πόσο θα είναι το 2021 και πόσο θα είναι το 2022. Προσωπικά, για μένα, όλες αυτές οι διακυμάνσεις και οι συνεχείς μεταβολές των προβλέψεων, συνιστούν μια αφερεγγυότητα και αποτυπώνουν σε τελευταία ανάλυση όλες τις αβεβαιότητες οι οποίες υπάρχουν. Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει κατανοητό, αλλά δεν μπορεί κάποιοι οργανισμοί και μάλιστα διεθνείς, να αλλάζουν έτσι εύκολα και γρήγορα κάθε δύο μήνες προβλέψεις. Άρα δεν μπορούν να κάνουν πρόβλεψη όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση. Το προσχέδιο προβλέπει μια πολύ απότομη δημοσιονομική προσαρμογή στο έλλειμμα από τα 13 δισ. το 2021, στα 2 δισ. το 2022, από το 7,3% του Α.Ε.Π. στο 1,1%.

Αυτό σημαίνει;

Μεγάλη αύξηση εσόδων και μεγάλη μείωση δαπανών. Όπως, αποτυπώνεται η αύξηση εσόδων προέρχεται από την αύξηση της φορολογίας -σε μεγάλο βαθμό- 4,1 δισ. Ευρώ το 2022 εκ των οποίων τα 2,2 είναι αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους.

Ποιους πλήττει ο έμμεσος φόρος;

Προφανώς τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, εργαζόμενους και μεσαία στρώματα. Αυτοί, λοιπόν, πάλι είναι τα υποζύγια τα οποία υφίστανται τα φορολογικά βάρη και αυτό είναι μια βαθιά αντικοινωνική πολιτική.

Θα μας πείτε, ότι εσείς υπερφορολογήσατε και τώρα μας λέτε για αύξηση των έμμεσων φόρων;

Συγκρίνετε εποχή μνημονίων με εποχή εκτός μνημονίου, εκτός δημοσιονομικών πλαισίων, εκτός δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας, εκτός της υποχρέωσης των πλεονασμάτων κι όλα αυτά. Εσείς έχετε ελευθερία κίνησης. Εμείς είχαμε καταναγκασμό και το πιστόλι στον κρόταφο. Αυτό πρέπει να γίνει σαφές στον ελληνικό λαό, ότι άλλο η περίοδος 2015-2019, άλλο η περίοδος μετά το 2019 όταν βρήκατε στρωμένο δρόμο εκτός μνημονίων και χρέος ρυθμισμένο. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές αβεβαιότητες και σας τα είπε και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και σε σχέση με την πανδημία και σε σχέση με την οικονομία. Οι αβεβαιότητες αυτές, λοιπόν, καθιστούν την ανάπτυξη εύθραυστη. Δεν είναι μια σταθερή ανάπτυξη που την έχουμε μπροστά μας χωρίς εμπόδια. Επιπλέον, το μέγεθος της αύξησης του ΑΕΠ -το 6,1 ή το όποιο μέγεθος- δεν είναι ένας ουδέτερος αριθμός. Πολύ σημαντικό ότι υπάρχει αύξηση.

Ξεκινάμε από αυτό, βεβαίως είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως αυτός ο αριθμός από μόνος του δεν αποτυπώνει ούτε τις οικονομικές ανισότητες, ούτε τον κίνδυνο φτώχειας και φτωχοποίησης των νοικοκυριών, ούτε τη συσσώρευση του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους. Γι' αυτό, λοιπόν, είναι προκλητικό να στέκεστε στις δάφνες μιας υπεραισιοδοξίας όταν μάλιστα ο ρυθμός ανάπτυξης αυτός γίνεται σε σύγκριση με ένα γενικευμένο lock down της προηγούμενης περιόδου.

Στα ζητήματα της ακρίβειας εγώ λέω ότι ουσιαστικά μια διαρθρωτική παρέμβαση στο θέμα των ανατιμήσεων δεν έχετε κάνει. Κάνατε μια πενιχρή επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κάνατε μία «ιλιγγιώδη αύξηση» του κατώτατου μισθού 2 % δηλαδή, 13 ευρώ μηνιαία αύξηση του μισθού και από εκεί και πέρα πάτε με κάποιες παραδοχές ότι το πετρέλαιο δεν θα ξεπεράσει το 2022 τα 68,3$ όταν αυτή τη στιγμή είναι στα 83,5$.

Για να πω και κάτι για τα νησιά -επειδή προέρχομαι από νησιά- το μεταφορικό ισοδύναμο στα καύσιμα το έχετε καθηλώσει αφενός μεν σε πιλοτική βάση σε 39 μικρά νησιά, αφετέρου έχετε μειώσει τόσο πολύ τους δικαιούχους που είναι δικαιούχοι είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι και πάνε στο πρατήριο και βλέπουν τη τιμή της αμόλυβδης πάνω από 2 ευρώ. Αυτή είναι η πολιτική που εκτόξευσε τις τιμές.

Σε ότι αφορά τις κοινωνικές δαπάνες και τις κοινωνικές παροχές η αύξηση του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με την αύξηση. Έχετε μια ελάχιστη αύξηση στα 36,4 δις από τα 36,1 στις κοινωνικές παροχές και ραγδαία συρρίκνωση των μεταβιβάσεων με την απόσυρση των μέτρων στήριξης ύψους 13,9 δισ. που αυτό είναι προφανές, ότι θα δημιουργήσει μεγάλους κινδύνους αύξησης της ανεργίας. Δεν θα κάνω συγκρίσεις με άλλες χώρες όπως η Ισπανία παραδείγματος χάρη που έχει το μεγαλύτερο κοινωνικό προϋπολογισμό από καταβολής της ιστορίας.

Για το ταμείο ανάκαμψης θα θέσω 3 ζητήματα. Είχαμε συζητήσει ελάχιστα σε σχέση και με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα επισημάνω πρώτα τον αποκλεισμό των δήμων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεύτερον τα ελάχιστα κονδύλια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μόνο από το δανεισμό 500 εκατομμύρια στην αναπτυξιακή τράπεζα, σε σχέση με τα 12 δισ. που θα είναι τα δάνεια. Τρίτον, στον πρωτογενή τομέα, το ύψος των πόρων ανέρχεται μόλις σε 767 εκατομμύρια, δηλαδή στο 2,5% των πόρων του Ταμείου.

Σε ότι αφορά το τουρισμό, επειδή ένας βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας, τα έσοδα του επτάμηνου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2021 σε σχέση με το 2019 εμφάνισαν μείωση 62,9% τα έσοδα. Βεβαίως, η πορεία ήταν πολύ καλή, είχαμε μετά αύξηση σε πάρα πολλές περιοχές. Άρα, είναι πιθανό να φτάσουμε στο 50% των εισπράξεων του 2019. Όμως, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για το 2022 και βεβαίως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που να διατηρεί την αειφορία, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος, για να έχει προοπτική ο τουρισμός σε μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι η ουσία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, κρύβεται στη διατύπωση που εξέφρασε ευθαρσώς ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Σταϊκούρας, κατά την πρώτη συνεδρίαση. Είπε ευθέως ότι θέλουμε βελτίωση του πλούτου, δηλαδή αύξηση του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Τελεία. Προφανώς, κύριε Υπουργέ, θέλουμε κι εμείς αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μείωση των ανισοτήτων, προστασία του περιβάλλοντος, αύξηση του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα, έτσι ώστε πραγματικά η ανάπτυξη να μην είναι ανάπτυξη για λίγους, να είναι μια ανάπτυξη με ισχυρό κοινωνικό κράτος για τους πολλούς, να είναι βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη».

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 https://youtu.be/KXRYk6WCTM8


Δεν υπάρχουν σχόλια: