ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Για αναζήτηση επιπλέον πόρων ενίσχυσης και αύξηση του προγράμματος ΝΗΣΙδΑ με αναπροσαρμογή των όρων για να ωφεληθούν πραγματικά οι μικρές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.
Προς τον κ. Περιφερειάρχη
Σύμφωνα με το αποτέλεσμα του προγράμματος "Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19" που υλοποιεί η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, επιλέχθηκαν 3.705 επιχειρήσεις με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας σε σύνολο 10.100 εκ των οποίων εκτιμήθηκε ότι οι 8.900 είχαν πλήρεις φακέλους.
Είναι σαφές ότι από μόνο του το πολυδιαφημισμένο αυτό πρόγραμμα δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρομεσαίοι της ΠΝΑΙ , ειδικά στην εστίαση, που παρέμεινε κλειστή με κρατική εντολή πάνω από 7 μήνες (πλην όσων λειτουργούν delivery ή take away) και τώρα αναμένεται ν' ανοίξει με αβεβαιότητα για το άμεσο μέλλον.
Ούτε όμως και τα κριτήρια που τέθηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, βοήθησαν στο να πάρουν μια ανάσα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις τη στιγμή που αφήνουν εκτός επιχορήγησης τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών (αφού για παράδειγμα όσο περισσότερους εργαζόμενους απασχολούσε μια επιχείρηση, τόσο περισσότερη βαθμολογία έπαιρνε).
Είναι χαρακτηριστικό το αποτέλεσμα των απορριφθέντων στη Β΄και Γ΄κατηγορία (5012 και 595) -τουρισμό και εστίαση αντίστοιχα- που αφορά συνολικά το 63% των αιτούντων.
Η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού έχει οδηγήσει σε καθολική σχεδόν εξάρτηση των οικονομικών δραστηριοτήτων στα νησιά από τον τουρισμό με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, οι αυτοαπασχολούμενοι, ΕΒΕ, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γενικά στον κλάδο να αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, το «άνοιξε-κλείσε», τα ανεπαρκή μέτρα με τα οποία επιλέγει να ξεπερνά την κοινωνική δυσαρέσκεια και η εγκληματική επιμονή της στη μη ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας , δημιουργούν ένα επικίνδυνα πιεστικό περιβάλλον για την επιβίωση των μικρών επιχειρήσεων.
Με μία σειρά κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα σωματεία και φορείς διεκδίκησαν και πρόβαλαν μια σειρά αιτημάτων προς την κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα και τα παρακάτω:
• Να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
• Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
• Ο τρέχον κύκλος της "επιστρεπτέας προκαταβολής" να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
• Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων
• Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
• Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που έτσι και αλλιώς δεν αφορούν την κατανάλωση.
• Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
• Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα, για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
• Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης εάν προτίθεται:
Ν' αναζητήσει επιπλέον πόρους ενίσχυσης, αύξηση του προγράμματος αλλά κυρίως να αναπροσαρμόσει τους όρους χορήγησης όπως ο τζίρος και ο αριθμός των εργαζομένων ώστε να ωφεληθούν πραγματικά οι μικρές επιχειρήσεις.
Ταυτόχρονα να στηρίξει τα αιτήματα των φορέων των αυτοαπασχολούμενων μικρών ΕΒΕ, μικρών επιχειρήσεων στην εστίαση, στον τουρισμό, τα συναφή και άλλα επαγγέλματα προς την κυβέρνηση.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση
Ροκονίδα Ηλέκτρα
Σιγάλας Βαγγέλης
Χατζηγιάννη Μαρία
23/04/2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου