Με την συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19/1ου τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κ. Μητσοτάκη, με θέμα την παρουσίαση της μελέτης βιωσιμότητας του Τατοΐου την οποία εκπόνησε η εταιρεία ΚΜGB.
Ο ιστορικός του Κτήματος και αντιπρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Κώστας Σταματόπουλος εκπροσώπησε την Εταιρεία. Αμέσως μετά την παρουσίαση της μελέτης και κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού, ο κ. Σταματόπουλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία του, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την μελέτη, καθώς αυτή δεν αποκλίνει σε τίποτε –πηγαίνοντας ωστόσο σε μεγαλύτερο βάθος– από την μελέτη βιωσιμότητας που είχε εκπονήσει το 2013 η ΕΛΛΕΤ δαπάναις της Europa Nostra. Διετύπωσε ωστόσο την ευχή η συνεργασία Δημοσίου, Ιδιωτικής πρωτοβουλίας και κοινωνίας των πολιτών, εμφανής στην μελέτη, να αποτυπώνεται ευκρινώς και με τις σωστές αναλογίες στο οριστικό διοικητικό σχήμα του Κτήματος, ώστε η διοίκηση να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της και το Τατόι να μπορεί να προσελκύσει χορηγούς. Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι συμφωνεί με τις θέσεις του κ. Σταματόπουλου και της ΕΛΛΕΤ για μεικτή διαχείριση.
Η ΕΛΛΕΤ εκφράζει την χαρά και την ικανοποίησή της για την πρόοδο του θέματος, συγχαίρει τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού που προχωρούν με αποφασιστικότητα στην διάσωση του Κτήματος Τατοΐου και την συμπερίληψή του μεταξύ των πέντε σημαντικών έργων για τα οποία θα μεριμνήσει η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ΕΛΛΕΤ θα σταθεί στο πλευρό της Διοίκησης στην πορεία αυτή.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι: Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού, Σπήλιος Λιβανός, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπλ. Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Ταγαράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γρηγόρης Δημητριάδης, ΓΓ Πρωθυπουργού, Γιώργος Διδασκάλου, ΓΓ Πολιτισμού, Νίκος Μαντζούφας, Διοικητής Ταμείου Ανάκαμψης, Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικού Γραφείου Πρωθυπουργού, Γιάννης Ζερβάκης, Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Έλενα Μαυρομιχάλη, Σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Γιάννης Καλαφατέλης, Δήμαρχος Διόνυσου, Σπύρος Βρεττός, Δήμαρχος Αχαρνών, Δημήτρης Παπακανέλλου, Γενικός Διευθυντής KPMG Management Consulting, Νίκος Βουνισέας, Senior Partner KPMG, Κώστας Δήμος, Διευθυντής, Στρατηγική και Λειτουργίες, KPMG in Greece, Κώστας Σταματόπουλος, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, Βασίλης Κουτσαβλής, Φίλοι Κτήματος Τατοΐου, Γιάννης Πυργιώτης, Σύμβουλος Υπουργού Πολιτισμού, Ελισσάβετ Μπαλόγλου, Σύμβουλος Υπουργού Πολιτισμού.
Λίγα λόγια για την Δράση της ΕΛΛΕΤ για το Τατόι
Από το 1998, η ΕΛΛΕΤ έθεσε ως έναν από τους στόχους της τη διάσωση, την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία του κτήματος Τατοΐου.
Το 2000 χρηματοδότησε την πρώτη αρχιτεκτονική αποτύπωση και την φωτογραφική τεκμηρίωση του συνόλου των κτιρίων (πλην του ανακτόρου), εργασία την οποία παρέδωσε στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων με το αίτημα του χαρακτηρισμού του Κτήματος ως διατηρητέου.
Το 2003, ως αποτέλεσμα της δράσης αυτής η ΕΛΛΕΤ πέτυχε την κήρυξη μεγάλου μέρους του Κτήματος, συμπεριλαμβανομένων περί των 40 κτηρίων, ως διατηρητέου από το υπουργείο Πολιτισμού. Έτσι το Κτήμα εκτάσεως 42.000 στρεμμάτων διεσώθη ως σύνολο παρά τις πολλές προτάσεις που υπήρχαν τότε για κατάτμησή του.
Σε όλη την διάρκεια του μακροχρόνιου αυτού αγώνα, πρωτεργάτης της σωτηρίας εκ μέρους της ΕΛΛΕΤ ήταν και είναι ο διακεκριμένος ιστορικός του κτήματος Κώστας Σταματόπουλος, πρώην πρόεδρος (2014-2017) και έκτοτε αντιπρόεδρός της.
Το 2013 η ΕΛΛΕΤ πρότεινε στην EUROPA NOSTRA, την οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα, την ένταξη του κτήματος Τατοΐου στο πρόγραμμα "7Most Endangered"- τον κατάλογο των Ευρωπαϊκών Μνημείων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόκειται για ένα κοινό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ΕΙΒ.
Το 2013, όταν η EUROPA NOSTRA γιόρτασε τα 50 χρόνια της στο Ηρώδειο, η ΕΛΛΕΤ πρότεινε την διάθεση των εσόδων της εκδήλωσης για την εκπόνηση της πρώτης ευρωπαϊκής μελέτης (feasibility study) αειφόρου ανάπτυξης του κτήματος ως Δημόσιου αγαθού, βασισμένο σε Ευρωπαϊκά πρότυπα τα οποία ενθαρρύνουν την συνεργασία και συμμετοχή και ιδιωτικών φορέων. Στην μελέτη αυτή βασίστηκε η σημερινή μελέτη βιωσιμότητας.
Η ΕΛΛΕΤ πιστεύει ότι το Τατόι, όπως είναι σήμερα χωρίς περαιτέρω οικοδομικές δραστηριότητες, με σωστή αποκατάσταση των υπαρχόντων κτηρίων, με αποτελεσματικό σχήμα διοίκησης και με σωστή διαχείριση, μπορεί να αποβεί κερδοφόρο ώστε να καλύπτει όλα τα έξοδα της λειτουργίας του. Ένας πραγματικός πολιτιστικός και φυσικός πνεύμονας για τον λαό της Αττικής, αλλά και για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού: κα Κ. Στεμπίλη - Τηλ: 210 - 32 25 245 & 210 - 32 26 693.
E-mail: sepi@ellinikietairia.gr
Κατερίνα Στεμπίλη
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Τριπόδων 28
105 58 Αθήνα
Τηλ: 210 3225245, εσωτ. 2
Fax: 210 3225240
Email: sepi@ellinikietairia.gr
Ekdhloseis mailing list
Ekdhloseis@ellinikietairia.gr
https://mail.ellinikietairia.gr/mailman/listinfo/ekdhloseis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου