Δημήτρης Ρίζος |
Έφυγε από την ζωή ο δημοσιογράφος και εκδότης Δημήτρης Ρίζος, που άφησε το στίγμα του στο χώρο των ΜΜΕ και ήταν κοντά από τα πρώτα του βήματα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή..
Αιωνία η μνήμη τουΆφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών, τα ξημερώματα της Παρασκευής (13/09).
Ο πρώην εκδότης των εφημερίδων «Ελεύθερος Τύπος» και «Αδέσμευτος Τύπος» και δημοσιογράφος Δημήτρης Ρίζος, αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Ποιος ήταν ο Δημήτρης Ρίζος
Ο Δημήτρης Ρίζος είχε γεννηθεί στην Πρώτη Σερρών το 1936.
Η μετακόμιση της οικογένειας στη Δράμα έδωσε την ευκαιρία στον μικρό Δημήτρη να δείξει από πολύ νωρίς την κλίση του στη δημοσιογραφία, το λειτούργημα στο οποίο έμελλε να μεγαλουργήσει αργότερα.
Λόγω της στενής σχέσης του πατέρα του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Δημήτρης Ρίζος βρέθηκε πολύ σύντομα στο γραφείο του αείμνηστου Καραμανλή.
Όταν κατέβηκε στην Αθήνα το 1953, ο πατέρας του Ρίζου είχε φροντίσει να πάρει τηλέφωνο τον Καραμανλή λέγοντάς του: «Σου στέλνω τον μικρό».
Όταν ο Καραμανλής ήταν υπουργός Δημοσίων Εργων, ο νεαρός Δημήτρης έγινε αρχικά το παιδί για όλες τις δουλειές στο ιδιαίτερο γραφείο του.
Το βράδυ που επέστρεψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το Παρίσι, ο Δημήτρης Ρίζος ήταν στον Έβρο ως επιστρατευμένος, αλλά την επομένη κλήθηκε να επιστρέψει στην Αθήνα για να είναι δίπλα στον πρώτο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης.
Λίγο αργότερα θα εργαστεί ως δημοσιογράφος στην ιστορική «Βραδυνή» του Τζώρτζη Αθανασιάδη, χωρίς να εγκαταλείψει μέχρι το 1980 το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο Δημήτρης Ρίζος ήταν εκείνος που ανέπτυξε τις παραπολιτικές στήλες. Το περίφημο «Κεντρί» με κείμενα γραμμένα με καυστικό τρόπο, κουίζ και πιπεράτες ειδήσεις από τον χώρο της πολιτικής απλωνόταν σε μια ολόκληρη σελίδα της εφημερίδας.
Είχε την πλήρη εμπιστοσύνη του αείμνηστου Τζώρτζη Αθανασιάδη. Μιλούσε σχεδόν καθημερινά με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος τον εκτιμούσε επειδή ήξερε ότι τίποτε από τα off the record θέματα που συζητούσαν δεν θα έβλεπε ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Η μεταγραφή του στον «Ελεύθερο Τύπο» εκτόξευσε όχι μόνο τις δικές του μετοχές, αλλά και αυτές της εφημερίδας, αφού το δισέλιδο που υπέγραφε με τίτλο «Ανάδελφος Τύπος» έγινε αμέσως το αγαπημένο των αναγνωστών. Η κυκλοφορία εκτινάχθηκε από τις 150.000 στις 250.000 φύλλα και ο Δημήτρης Ρίζος έγινε ο απόλυτος εκφραστής των οπαδών της Νέας Δημοκρατίας και ατύπως Νο2 στην εφημερίδα.
Μετά την κόντρα του με τον Γιώργο Κύρτσο στον Ελεύθερο Τύπο, έφυγε και έβαλε μπροστά τον «Αδέσμευτο Τύπο» συμπράττοντας με τον επιχειρηματία Κώστα Μήτση.
Ο «Αδέσμευτος Τύπος» κυκλοφόρησε το 1994 με σχετικά ικανοποιητική κυκλοφορία, χωρίς όμως να φέρει κάτι καινούριο σε έναν χώρο όπου η καινοτομία και οι νέες ιδέες είναι απαραίτητες για τη μακροημέρευση ενός Μέσου.
Μέχρι τις αρχές του 1998 Ρίζος και Μήτσης πορεύονταν μαζί αλλά κάποια στιγμή υπήρξε κόντρα, με αποτέλεσμα η συμμαχία να σπάσει με πολύ άσχημο τρόπο, αφού ο επιχειρηματίας ήρθε σε ρήξη με τον Ρίζο.
Τότε κυκλοφόρησαν δύο εφημερίδες με τίτλο «Αδέσμευτος Τύπος», η μια με εκδότη τον Δημήτρη Ρίζο και η άλλη με εκδότη τον Κώστα Μήτση.
Τα τελευταία τρία χρόνια έβγαινε από το σπίτι μόνο για να δώσει το «παρών» στο Αστυνομικό Τμήμα του Ελληνικού για τα περιοριστικά μέτρα που του έχουν επιβληθεί.
Στα μέσα του 2018, βρέθηκε προφυλακισμένος στις φυλακές της Κω για χρέη προς το Δημόσιο ύψους 22.500 ευρώ. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου