slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μητσοτάκης: Αν έρθει στη Βουλή η συμφωνία Πρεσπών την καταψηφίζουμε και να ξέρουν οι απέναντι ότι η διαπραγμάτευση ξεκινάει απ' το μηδέν

«Βαριά σκιά» για τη Μακεδονία χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών ο πρόεδρος της ΝΔ - Χαρακτήρισε χυδαία την προσπάθεια της κυβέρνησης να ταυτίσει με την ακροδεξιά όσους διαμαρτύρονται - Έθεσε έξι στόχους για την αναγέννηση της πατρίδας - Εξήγγειλε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και πλήρη κατάργηση των capital controls

Κάνοντας λόγο για «κατήφορο» και «κλείσιμο μιας γκρίζας εποχής που οι Έλληνες θέλουν να αφήσουν πίσω τους» ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τους έξι στόχους άλλα και τα συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση του για να αλλάξει πορεία η χώρα σε όλους τους τομείς.

«Στη σκιά ενός μεγάλου εθνικού πένθους, με ανοιχτές εθνικές πληγές, η συγκυρία μετατρέπεται σε μια θλιβερή επιλογή μιας αποτυχημένης κυβέρνησης» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημείωσε, «το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, το κράτος δικαίου ως τελευταίο καταφύγιο των πιο αδύναμων, μια οικονομία που δημιουργεί δουλειές και ευκαιρίες προόδου για τους πολλούς, αυτά συνθέτουν το συμβόλαιο εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και κράτους που μπορούμε να υλοποιήσουμε».

Του χρόνου… νωρίτερα

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος για εκλογική νίκη του κόμματός του, λέγοντας πως «σε 12 μήνες, με τη στήριξη των πολιτών, θα έρθω νωρίτερα κατά μία εβδομάδα στη Δ.Ε.Θ. για να την εγκαινιάσω».

Όπως υποστήριξε, «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατέστρεψαν ότι θετικό υπήρχε από χθες. Θα φύγουν όχι απλώς ηττημένοι, αλλά κυρίως απαξιωμένοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει, ο διχασμός τελειώνει και η αναγεννημένη Ελλάδα έρχεται».

«Βάζουμε μπροστά τον ιμάντα της κοινωνικής ανόδου. Δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά των σκληρά εργαζομένων Ελλήνων να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς τους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι έξι στόχοι

Αναλύοντας τα σχέδια του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητοστάκης απαρίθμησε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας»:

«Στόχος 1ος, μια κοινωνία προόδου και αλληλεγγύης που δίνει ευκαιρίες σε όλους. Στόχος 2ος, μια οικονομία παραγωγική , καινοτόμος, με εθνικό σχέδιο, με οδικό χάρτη για τις επενδύσεις, στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.

Στόχος 3ος, ένα πολιτικό σύστημα δημοκρατικό και λειτουργικό.

Στόχος 4ος, μια παιδεία που προετοιμάζει το μέλλον ακολουθώντας την οικονομία. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Αξιολόγηση παντού.

Στοχός 5ος, μια χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋπόθεση της δημοκρατίας.

Στόχος 6ος, μια χώρα που δεν ανήκει απλώς στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Επανακτούμε την ισότητα με τους εταίρους μας και αξιοποιούμε την θέση του ελληνισμού παντού στον κόσμο».

Συμφωνα με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, «δεν πιστεύουν κάποιοι εταίροι μας ότι υπάρχει βούληση για μεταρρυθμίσεις. Δυσπιστούν και με τη δική μας παράταξη. Κάνουν λάθος. Γυρίζω όλη την Ελλάδα. Υποτιμούν πόσο έχουμε ωριμάσει μέσα από αυτή την περιπέτεια».

Τι αλλάζει στη φορολογία

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η μείωση της φορολογίας θα πάρει πολλές μορφές.

Έτσι, τόνισε πως θα μειωθεί ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, από 22% που ισχύει σήμερα.

Επίσης τα αγροτικά συλλογικά σχήματα θα φορολογούνται με συντελεστή 10%.

Δεσμεύτηκε επίσης για δραστική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση άμεσα στο 13% από 24% και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων.

Ταυτόχρονα, «με τη μείωση του εταιρικού φόρου και του φόρου στα μερίσματα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής που επιβαρύνει τα επιχειρηματικά κέρδη θα μειωθεί στο 24%, από 40% σήμερα».

Υπογράμμισε εξάλλου πως μέχρι το 2021, θα καταργηθεί σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος.

Ως προς τα ακίνητα, υπογράμμισε πως θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30%. «Εμείς θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ με τρόπο δίκαιο ώστε να ωφεληθούν όλοι και κυρίως η μεσαία τάξη» ανέφερε.

«Ταυτόχρονα αναστέλλουμε τον ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια και παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που -με νόμιμα παραστατικά- καταβάλλονται για λειτουργική, αισθητική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών» σημείωσε.

«Δεν θα γίνουμε Αργεντινή ή Βενεζουέλα»

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε όμως πως η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα μπορεί να τεθεί υπό διαπραγμάτευση και διαμήνυσε πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθεί το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα δεν θα γίνει Αργεντινή. Και σίγουρα δεν θα γίνει Βενεζουέλα», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η ανάκτηση της εμπιστοσύνης μέσα από ένα τολμηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι το κλειδί για να επιστρέψουν οι επενδυτές στην Ελλάδα. Και σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως από τις πρώτες αποφάσεις της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η πλήρης κατάργηση των capital controls.

Σε δεύτερο χρόνο, δεσμεύτηκε πως θα διεκδικήσει τη μείωση των πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που όπως είπε, «δέχτηκε αμαχητί ο κ. Τσίπρας».

«Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται»

Σχετικά με το ασφαλιστικό, χαρακτήρισε το νόμο Κατρούγκαλου, ως «κακό νόμο».

«Όχι μόνο μειώνει τις συντάξεις, αλλά τιμωρεί τελικά τη δημιουργικότητα και την εργασία.  Γιατί να δουλέψει κάποιος περισσότερο αν γνωρίζει ότι τελικά θα πάρει λίγο-πολύ την ίδια σύνταξη;  Πώς θα κάνουν οι επιχειρήσεις πολλές προσλήψεις όταν το κόστος εργασίας αυξάνεται υπέρμετρα λόγω των υψηλών εργοδοτικών εισφορών; Και γιατί να δηλώσει ένας ελεύθερος επαγγελματίας τα πραγματικά του εισοδήματα όταν το ύψος των εισφορών είναι δυσβάστακτο;  Και ποιος νέος έχει σήμερα κίνητρο να ενταχθεί στο ασφαλιστικό σύστημα αν πιστεύει ότι δεν θα πάρει ποτέ σύνταξη;» διερωτήθηκε και στη συνέχεια διατύπωσε τις δεσμεύσεις του για το ασφαλιστικό:

Ο νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Διατηρείται η εθνική σύνταξη και ο πρώτος πυλώνας, αλλά το σύστημα γίνεται πιο ανταποδοτικό.

Οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20%, που είναι σήμερα, θα μειωθούν σταδιακά εντός τετραετίας στο 15%.

Η εισφορά του 7% διατηρείται. Τα χρήματα όμως θα μπαίνουν στον ατομικό λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Ο ίδιος θα επιλέγει αν τα χρήματά του θα πηγαίνουν στο δημόσιο ή σε ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία.

Το σχέδιο, όπως είπε, θα έχει την αυστηρή εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέγει συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση με γενναία φορολογικά κίνητρα.

«Καταψηφίζουμε την συμφωνία των Πρεσπών τώρα και μετά»

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, υποστήριξε πως η συμφωνία των Πρεσπών, είναι «μια συμφωνία -ντροπή που εκχωρεί για πρώτη φορά τη Μακεδονική ταυτότητα και τη Μακεδονική γλώσσα στους γείτονές μας».

«Ακόμα πιο ντροπιαστική είναι η χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν και διαμαρτύρονται κατά της συμφωνίας ως ακροδεξιούς.  Ξαναλέμε στον κ. Τσίπρα πως οι γνήσιοι πατριώτες δεν είναι εθνικιστές. Και πως οι ακραίοι εθνικιστές δεν είναι πατριώτες» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στις κυβερνητικές επικρίσεις περί ακροδεξιάς στροφής, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ο κ. Τσίπρας, να μην «διανοηθεί ποτέ ξανά να ταυτίσει αυτήν τη μεγάλη λαϊκή παράταξη που αποκατέστησε τη Δημοκρατία και έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη με την ακροδεξιά. Την ίδια ώρα που κυβερνά επί τριάμισι χρόνια αγκαλιά με τον κ. Καμμένο».

Επίσης, δεσμεύτηκε πως θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όποτε και εάν έρθει στη Βουλή: «Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή. Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Σε εκείνο το σημείο το χειροκρότημα ήταν το πιο θερμό της βραδιάς.

Ανασυγκρότηση του κράτους

Αναφερόμενος τη δομή του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε:

Θα εφαρμοστεί παντού η ψηφιακή υπογραφή που σημαίνει άμεση διεκπεραίωση όλων των εγγράφων ηλεκτρονικά.

Θα δοθεί επίσης η δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους από το σπίτι τους εφοδιασμένοι με μια νέα ταυτότητα, επίσης με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής

«Δεσμεύομαι για μία ηλεκτρονική βάση όλων των γεωχωρικών δεδομένων στη λογική της πρότασης που κατέθεσε το ΤΕΕ» σημείωσε και τόνισε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα παραχωρήσει περισσότερες λειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ΣΔΙΤ.

«Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Όπως τα 24 σχολεία στην Αττική. Όπου χτίστηκαν σύγχρονα, πρότυπα, σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, όπως το Κερατσίνι. Και στη σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται και η απάντηση για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης».

Διαμήνυσε πως δεν θα γίνουν  απολύσεις στον δημόσιο Τομέα και τόνισε πως η κυβέρνησή του θα στηρίξει τους δημόσιους υπάλληλους. Ωστόσο τόνισε ,πως θα εφαρμοστεί ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, στο οποίο όπως είπε, «δεν θα κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση».

​Στους δήμους η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ

Παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα μεταφερθεί η αρμοδιότητα είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμος. «Είναι μια μεγάλη θεσμική τομή που αλλάζει την αρχιτεκτονική του κράτους στην Ελλάδα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

Καταργείται ο υποκατώτατος

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι εργαζόμενοι θα στηριχθούν από την αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

«Δεσμεύομαι ότι θα καταργήσουμε τον υποκατώτατο μισθό, που δημιουργεί μια στρέβλωση σε βάρος των νέων εργαζομένων» δήλωσε.

120 δόσεις

«Σε όσους χρωστούν κάτω από 3.000 ευρώ, λέω ξεκάθαρα ότι οι παλιές οφειλές πρέπει να πάψουν να είναι θηλιά στον λαιμό τους. Θα καθορίσουμε ένα ενιαίο σύστημα ρύθμισης οφειλών, με 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό τα 20 ευρώ τον μήνα» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καταργείται ο νόμος Παρασκευόπουλου

Αναφερόμενος στον νόμο Παρασκευόπουλου είπε πως θα καταργηθεί, γιατί «έχει καταντήσει την πόρτα της φυλακής περιστρεφόμενη πόρτα ξενοδοχείου. Θα αναθεωρήσουμε την ποινική δικονομία ώστε να μην ξεγλιστράνε από τη Δικαιοσύνη τρομοκράτες, ισχυροί του χρήματος και κάθε λογής μπαχαλάκηδες» προανήγγειλε.

Αξιολόγηση στα πανεπιστήμια

«Η Παιδεία μας έχει ανάγκη από πιο αυτόνομα σχολεία, με αξιολόγηση παντού, με νέα αντικείμενα, πχ προγραμματισμό. Δεσμεύομαι για ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ταυτόχρονα δήλωσε πως «θα καθιερώσουμε την αξιολόγηση όλων των πανεπιστημίων από μια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης. Από αυτή την αξιολόγηση θα εξαρτάται και μέρος της χρηματοδότησής τους».

Κάλεσμα στην κεντροαριστερά

«Ξέρω ότι στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας υπάρχει ριζωμένη καχυποψία, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Πιστεύω στη δύναμη των ανθρώπων να παίρνουν τις τύχες τους στα χέρια τους και στη δύναμη των λαών» συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε, «η πατρίδα δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, είμαστε όλοι εμείς, 10 εκατ. Έλληνες κι άλλοι τόσοι στις γωνιές του πλανήτη. Απευθύνομαι σε όλους, και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Αριστεράς…» δήλωσε, σημειώνοντας ότι «διαφορές υπήρχαν και το ’74, αλλά υποχώρησαν για το καλό της πατρίδας. Αντίστοιχη ανάγκη υπάρχει και σήμερα. Η κατάσταση σήμερα δεν ζητά αριστερές-δεξιές λύσεις, αλλά συμπόρευση» τόνισε.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «η Ν.Δ. άλλαξε, διευρύνθηκε, έγινε πιο συμμετοχική, με ενεργά μέλη και στελέχη που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ήρθαν κοντά μας και μας έδωσαν οξυγόνο, συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Ελάτε να γεφυρώσουμε το χάσμα ανάμεσα στην κοινωνία και την πολιτική. Και μην ξεχνάτε -απευθύνομαι κυρίως στους νέους- ότι η ιστορία γράφεται πάντα από αυτούς που συμμετέχουν και όχι από αυτούς που απέχουν» υπογράμμισε.

«Εμείς ενώνουμε δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα σε ένα κοινό όραμα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική συστράτευση που θα μας κάνει ξανά όλους υπερήφανους που είμαστε Έλληνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε την 70 λεπτών ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. τονίζοντας ότι «η Ν.Δ. θα είναι μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Μπορούμε επιτέλους να πάμε την Ελλάδα μπροστά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: