Aπό αριστερά: Κυριάκος Βελόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα, Φαήλος Κρανιδιώτης, Τάκης Μπαλτάκος , Γιώργος Καρατζαφέρης και Ευάγγελος Αντώναρος |
Γιώργος Πιέρρος
Μπορεί οι κινήσεις του Φαήλου Κρανιδιώτη και της Κατερίνα Παπακώστα να φέρνουν χαμόγελα στους επιτελείς του Μαξίμου; Είχαν κάποια ιδιαίτερη σημασία οι συναντήσεις του Πάνου Καμμένου, την προηγούμενη εβδομάδα, με αυτούς τους δύο πολιτευτές που έχει διαγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΝΔ και πλέον έχουν δημιουργήσει ο καθένας την δική του πολιτική κίνηση; Η απάντηση για τα ερωτήματα είναι… σε όλα ναι!
http://www.protagon.gr/epikairotita/oi-marksistes-pou-xamogeloun-stin-deksia-tis-deksias-44341606780
Τους τελευταίους δύο μήνες εξελίσσονται διεργασίες με στόχο την δημιουργία ενός συνασπισμού κομμάτων και κινήσεων στα δεξιά της ΝΔ. Οι πρωτεργάτες αυτών των ζυμώσεων θεωρούν ότι το κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τον μετριοπαθή ρητορική του, αφήνουν το περιθώριο για την δημιουργία ενός old school δεξιού κόμματος. Μια τέτοια εξέλιξη μόνο ανησυχία δεν προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου, το αντίθετο μάλιστα… Στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίζουν (και παρασκηνιακώς ενθαρρύνουν) τη δημιουργία ενός κόμματος στα δεξιά της ΝΔ προκειμένου να διασπαστούν οι δυνάμεις της και, με τις διαρροές έστω και ενός όχι πολύ μεγάλου τμήματος ψηφοφόρων της, να ανακοπεί η πορεία της προς την αυτοδυναμία.
Βυθίζονται Τσίπρας και Καμμένος – «βλέπει» αυτοδυναμία η ΝΔ
Πατήστε εδώ
Εχει κέρδος ο Πάνος Καμμένος από αυτές τις διεργασίες; Η απάντηση είναι, σίγουρα ναι. Βλέπει ότι η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται προς το τέλος της, θεωρεί σίγουρο ότι μετά τις εκλογές δεν θα είναι και πάλι μαζί. Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δεν φέρνουν καλά νέα στον μικρό κυβερνητικό εταίρο καθώς το πολυπόθητο 3% μοιάζει πολύ δύσκολο να καταγραφεί. Με τα δεδομένα αυτά ο κ. Καμμένος ξέρει ότι για να μπει ξανά στη Βουλή θα χρειαστεί ενισχύσεις –υπό αυτό το πρίσμα βλέπει την «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη και την «Νέα Ελληνική Ορμή» της Κατερίνας Παπακώστα που συνομιλεί με τον Ευάγγελο Αντώναρο και τον Απόστολο Γκλέτσο. Μάλιστα, με τον τελευταίο ο κ. Καμμένος συναντήθηκε το Πάσχα στο στρατόπεδο στις Οινούσσες και συνομίλησαν σε πολύ καλό κλίμα.
Χαρακτηριστική ήταν και η πομπώδης ανάρτηση του κ. Αντώναρου μετά τη συνάντηση Καμμένου – Παπακώστα: «Εξαιρετικής σημασίας και σε βάθος η ενημέρωση που είχε σήμερα η Κατερίνα Παπακώστα από τον υπουργό Αμύνης Πάνο Καμμένο και την ηγεσία του στρατεύματος» έγραψε ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Τόσες πολλές συμπτώσεις; Μάλλον όχι, το σενάριο δείχνει να δένει.
Υπάρχουν και άλλοι που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια συμμαχία; Η απάντηση είναι και πάλι θετική. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, που έκανε την επανεμφάνιση του με το ΛΑΟΣ αμέσως μετά το άνοιγμα του Σκοπιανού, ο Τάκης Μπαλτάκος με τον Βασίλη Καπερνάρο που προσπάθησαν και στο παρελθόν να συνεργαστούν, ο Κυριάκος Βελόπουλος με την «Ελληνική Λύση» που στις δημοσκοπήσεις καταγράφει 1,5%. Είναι εύκολο να συνεργαστούν όμως όλοι αυτοί και να βρεθούν κάτω από μια ομπρέλα; Προφανώς όχι. Δεν έχουν όλοι κοινές καταβολές και σίγουρα όλοι θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά ισχυρούς για να δεχθούν κάποιον άλλο για αρχηγό. Όμως η προοπτική της εισόδου στη Βουλή ενώνει – και αν αυτό δεν ισχύει για όλους, σίγουρα θα ισχύσει για κάποιους.
Μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να χαμογελούν και να ελπίζουν ότι, έστω και έμμεσα, θα συνεχίσουν να έχουν σύμμαχο τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, ωστόσο παρά τις ελπίδες και τους σχεδιασμούς τα δεδομένα δείχνουν άλλη εικόνα. Η ΝΔ, από την πρώτη μέρα που βρέθηκε στο τιμόνι της ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφει ποσοστό συσπείρωσης που ξεπερνά το 80% και μόνο να φυλλορροεί δεν δείχνει. Παράλληλα διευρύνει την εκλογική της βάση προς το Κέντρο. Ωστόσο, κάθε σχέδιο που μπορεί να ψαλιδίσει έστω και λίγες από τις δυνάμεις της αντιμετωπίζεται θετικά από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος, την ίδια ώρα, προσπαθεί να ανοιχτεί στην Κεντροαριστερά.
Εύλογα θα αναρωτιέται κανείς πως γίνεται πρώην μαρξιστές να παρακολουθούν με χαρά τις υπόγειες διεργασίες στα δεξιά της Δεξιάς. Ίσως η απάντηση να βρίσκεται και πάλι στον Μαρξ, όχι όμως στον Καρλ αλλά στον Γκράουτσο που έλεγε: «αυτές είναι οι αρχές μου. Και αν δεν σου αρέσουν… εντάξει, έχω κι άλλες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου