slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Αιγαίο, Novartis, έξοδος στις αγορές: Τα επίχειρα της προχειρότητας

Άγγελος Κωβαίοςakovaios@reporter.gr
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε συνθήκη γενικευμένης κρίσης. Και δυστυχώς είναι προφανέστερο ότι η κυβέρνηση που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας διακατέχεται από μία εγγενή και μη αναστρέψιμη προχειρότητα ως προς την αντιμετώπιση των σύνθετων και επικίνδυνων καταστάσεων. Στο πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό πεδίο.
Κατά την περίοδο που διανύουμε, τουλάχιστον σε τρία μέτωπα φανερώνεται η επικίνδυνη ανεπάρκεια.

Η ένταση που καταγράφεται στο Αιγαίο και οι επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας, έρχονται λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από την περιβόητη εκείνη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. Ολοι θυμούνται τα όσα συνέβησαν, την επισημότητα με την οποία προέβαλλε τις διεκδικήσεις του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις αξιώσεις για αλλαγές των συνθηκών, την επίσκεψη στην Θράκη, την απαίτηση για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών στην Τουρκία.

Τα όσα ακολούθησαν πολύ απλά αποδεικνύουν ότι η κατευναστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ήταν μία τραγικά αποτυχημένη επιλογή, η οποία όπως είχε επισημανθεί κανένα αποτέλεσμα δεν (θα) είχε. Η Τουρκία σήμερα είναι επιθετικότερη από ποτέ και σύμφωνα με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές, τα περιστατικά των ημερών θα πρέπει να αξιολογηθούν ως σοβαρά και με άγνωστη προς το παρόν εξέλιξη.

Το δεύτερο πεδίο όπου αναδεικνύεται ο καιροσκοπισμός και ο τυχοδιωκτισμός της κυβέρνησης είναι η υπόθεση Novartis. Με μεθοδεύσεις, νομικές ακροβασίες και (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενες πρακτικές, μία υπόθεση έφτασε στην Βουλή, προκειμένου κατ’ αρχάς να στιγματιστούν πρόσωπα και πολιτικές παρατάξεις, να εμφανιστεί ο Τσίπρας ως αρχάγγελος της κάθαρσης και να επικρατήσει για μία ακόμη φορά το διχαστικό κλίμα στο οποίο ευδοκιμεί γενικώς ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικώς όταν ζορίζεται.

Ο τρόπος με τον οποίο ανακινήθηκε η υπόθεση και οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, πυροδότησαν φημολογίες περί εκλογών ή άλλων εξελίξεων και πάντως ενίσχυσαν και πάλι τις ανησυχίες για την επικράτηση πολιτικής αστάθειας στην χώρα.

Το στοιχείο αυτό συνδυάζεται με το τρίτο πεδίο, στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε τις «αρετές» της.

Όσο ανέβαινε το πολιτικό θερμόμετρο τις προηγούμενες ημέρες, επιχειρήθηκε η περιβόητη έξοδος στις αγορές. Η Ελλάδα δανείστηκε περί τα 3 δισ. με επιτόκιο 3,5%, ο Πρωθυπουργός βγήκε και το πανηγύρισε εισπράττοντας χειροκροτήματα από την κοινοβουλευτική ομάδα του, όμως τις επόμενες ημέρες, οι αγορές άρχισαν να βαράνε το νταούλι.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ανέβηκαν σχεδόν αμέσως πάνω από το 4%, κάτι που δείχνει ότι για μία ακόμη φορά, άλλα νομίζει και κάνει η κυβέρνηση και άλλα συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η κανονικότητα και η ομαλότητα για τις οποίες θέλει να μιλά ο Πρωθυπουργός μάλλον απέχουν πολύ. Όλοι οι υπόλοιποι μοιάζει να το γνωρίζουν. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μάλλον βρίσκεται και πάλι σε έναν άλλο χωροχρόνο και πάντως δείχνει να υπηρετεί το προσωπικό του πολιτικό συμφέρον περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.   



Πηγή: reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: