Η αδήριτη ανάγκη να γίνει επιτέλους η «ανατροπή» για τους νησιωτικούς Δήμους και δη για τα μικρονήσια που εκπέμπουν, για ακόμα μία φορά, κραυγή αγωνίας προς την Κεντρική Διοίκηση, είναι εκείνο που αναδείχθηκε κατά το ετήσιο τακτικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν νωρίς σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Mediterranean.
Στη χθεσινή, δεύτερη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου, η έναρξη του οποίου πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στο «Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας», παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικότητας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή καθώς και του Υφυπουργού, συμπατριώτη μας, κ. Νεκτάριου Σαντορινιού, και εκπροσώπων όλων των τοπικών Αρχών και φορέων, το στίγμα έδωσαν οι τοποθετήσεις των Δημάρχων σ’ αυτά που αποκαλούμε μικρονήσια στο Νότιο Αιγαίο.
Για ακόμα μία φορά εξέπεμψαν SOS για την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι σ’ αυτά με τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό των Δήμων, στις δομές της Υγείας και της Παιδείας και γενικά την αδυναμία να λειτουργήσουν ακόμη και για τα στοιχειώδη.
Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Αστυπάλαιας κ. Πανορμίτη Κονταράτου, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα οικονομικά αδιέξοδα των μικρών Δήμων καθιστούν δύσκολη της λειτουργία τους και πρέπει να γίνει μία πιλοτική μελέτη ενώ εξήρε την προσπάθεια της Περιφέρειας να σταθεί αλληλέγγυα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να στηθούν δομές που να στελεχώνονται από επιστημονικό προσωπικό. «Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι κυριότερος μοχλός ανάπτυξης των μικρών νησιών είναι ο Δήμος», είπε ο Δήμαρχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι άλλοι Δήμαρχοι μικρών νησιών που πήραν το λόγο στη συνέχεια αφού τα προβλήματα είναι κοινά, ακόμα και όταν βρίσκονται μόλις μία ώρα μακριά από την Αθήνα!
«Του χρόνου τρέμω γιατί δεν θα έχω τη δυνατότητα να στηρίξω της υποδομές μου λόγω της εκτίναξης της τουριστικής κίνησης», είναι η αγωνία που μετέφερε στους συναδέλφους του ο Δήμαρχος Κύθνου, κ. Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος είπε, ακόμα, ότι η αγωνία τους είναι να βλέπουν καθημερινά το τρένο του ΕΣΠΑ να φεύγει και απλά… να το κοιτούν. «Καθημερινά χάνουμε και ένα τρένο. Πρέπει κάτι να γίνει!», είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
«Εμείς είμαστε η καρδιά της Περιφέρειας, τα μικρά νησιά και οι κάτοικοί τους», είπε ο Δήμαρχος Κέας κ. Γιάννης Ευαγγέλου και ανέφερε ότι έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν από την πολιτεία ίσα δικαιώματα. «Έχω ανθρώπους που είναι μία ώρα από την Αθήνα και ζουν πενήντα χρόνια πίσω!», είπε θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, στην περιφέρειά μας, έχουμε τριών μπορεί και τεσσάρων κατηγοριών νησιά.
Δίνοντας μία εικόνα...των περιπετειών που μπορεί να βιώσει ένας Δήμαρχος σε ένα μικρό νησί, είπε ότι τον πήγαν αυτόφωρο και ο Δήμος δεν έχει ούτε ένα νομικό σύμβουλο για να τον στηρίξει. Η ανάγκη για «ανατροπή» είναι εκείνο που επανέλαβε αρκετές φορές ο Δήμαρχος Κέας και είναι κάτι που φάνηκαν να υιοθετούν πολλοί συνάδελφοί του.
Αλλά και ο Δήμαρχος Λειψών κ. Φώτης Μάγγος, δεν είπε διαφορετικά πράγματα θέτοντας ως πρωταρχικό θέμα την ανάγκη απελευθέρωσης των προσλήψεων και για τις μη ανταποδοτικές υπηρεσίες αφού ο Δήμος του δεν έχει ούτε ένα μηχανικό, δικηγόρο και οικονομολόγο!
«Πρέπει να γίνει μία ύστατη προσπάθεια να μην καταργηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα μικρά νησιά», είπε ακόμη ενώ περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο πως έφθασε να πάει αυτόφωρο πριν από μήνες για τις ενέργειές του προκειμένου να μπορέσει να πιάσει το λιμάνι των Λειψών το πλοίο της Blue Star και να μη μείνει το νησί χωρίς φάρμακα και τρόφιμα.
Την παράσταση «έκλεψε», όμως, ο Δήμαρχος Αγαθονησίου κ. Βαγγέλης Κόττορος που ήταν από τις σπάνιες φορές που εμφανίζεται, και περιέγραψε με το δικό του μοναδικό τρόπο την τραγελαφική κατάσταση που ζουν στο νησί τον μόλις 153 κατοίκων.
Καταρχήν, ανέφερε ότι η κατάσταση μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη είναι χειρότερη και ότι τα προβλήματα είναι ίδια εδώ και τόσα χρόνια. Ο Δήμος έχει μόλις έναν διοικητικό υπάλληλο ωστόσο στο δημοτολόγιο είναι εγγεγραμμένοι 500 κάτοικοι που πρέπει να εξυπηρετούνται. Έτσι, αναγκάζεται να εκτελεί και ο ίδιος χρέη υπαλλήλου. Επίσης, δεν μπορεί να κάνει προϋπολογισμό κάθε χρόνο.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο κ. Κόττορος και στο βάρος που σήκωσε το μικρό αυτό νησί της Δωδεκανήσου με το προσφυγικό, κάτι που δεν ακούγεται όπως είπε, καθώς πέρυσι κλήθηκε να διαχειριστεί την εισροή 32 χιλιάδων παράτυπων μεταναστών και προσφύγων με έναν αστυνομικό και δύο λιμενικούς!
Για το πρόβλημα στον τομέα της Υγείας, ο κ. Κόττορος ευχαρίστησε την περιφέρεια για την απόφαση που πήρε για το επίδομα συν εκείνο που δίνει το Κράτος, ωστόσο η κατάσταση παραμένει ίδια αφού οι γιατροί δεν θέλουν να πάνε στο ακριτικό νησί, στο οποίο δεν υπάρχει ούτε νοσηλεύτρια!
Η αίθουσα όμως…έπεσε από τα γέλια και τα χειροκροτήματα όταν ο κ. Κόττορος, μετά απ’ όλα τα παραπάνω που ανέφερε, διηγήθηκε τις κρούσεις που έγιναν από το Υπουργείο στο Δήμο για να μάθουν…πόσοι οίκοι ανοχής υπάρχουν στο ακριτικό νησί για να κλείσουν τα στατιστικά τους!
Και ο Δήμος Κάσου αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα αφού διαβάστηκε επιστολή της Δημάρχου στην οποία ανέφερε την…παγκόσμια μοναδικότητά του να μην έχει ούτε ένα μόνιμο υπάλληλο, με αποτέλεσμα ούτε έγγραφα να μπορούν να πάρουν οι πολίτες, ούτε εργασίες να κάνουν σε σχολεία αλλά και να μην μπορούν να εισπράξουν τα ανταποδοτικά τέλη.
Ως ένα συνέδριο επιστημονικό αλλά και με χαρακτηριστικά…ομαδικής ψυχοθεραπείας, το χαρακτήρισε, στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της παράταξης «ΡΟΠΟΑΝ» στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου κ. Γιώργος Υψηλάντης. Είπε, όμως, ότι του έλειψε ο οραματικός πολιτικός λόγος από το συνέδριο. Σημειώνεται, ακόμη, ότι κατατέθηκε η πρόταση για να δοθεί μία συνέντευξη τύπου στην Αθήνα με στόχο να αναδειχθεί το θέμα της νησιωτικότητας.
Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με ομιλίες τους ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος-ο οποίος σημειωτέων παρακολούθησε όλο το συνέδριο από την αρχή μέχρι το τέλος, κάτι που τονίστηκε από το προεδρείο-και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ, Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης, στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια με τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό αφού ζητάει 240 άτομα για να μπορεί να λειτουργεί και είναι ζήτημα αν θα πάρει 40. Παρ’ όλα αυτά, τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, ο ίδιος, στις πολλές συναντήσεις του στο Υπουργείο Εσωτερικών, συνηγορεί στο να ενισχυθούν με προσωπικό τα μικρονήσια. Μάλιστα, στο σημείο αυτό θέλησε να αναφέρει ότι στην Κάσο υπήρχε αποσπασμένος υπάλληλος από την Περιφέρεια από το προσωπικό που…δεν έχει.
Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε, ακόμη, να διατυπώσει και το παράπονό του ότι στη ρητορική των Δημάρχων θα ήθελε να περιλαμβάνεται και ο Β’ βαθμός Αυτοδιοίκησης. «Τα παράδειγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι συγκλονιστικά μοναδικό», είπε στη συνέχεια αφού σε καμία άλλη περιφέρεια δεν υπάρχει τόση στήριξη στους Δήμους.
«Το Νότιο Αιγαίο είναι σε συνθήκες…του τέλειου ατυχήματος και πρέπει να ενημερώσει τους πολίτες στη χώρα», είπε, ακόμη, ο Περιφερειάρχης ενώ, κλείνοντας, τόνισε ότι «η σύγκρουση πρέπει να γίνει απολύτως μεθοδικά και πρέπει να την κάνουν μαζί. Και τη ρήξη».
Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι «Δήμοι και Περιφέρεια πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι» και ότι η συνεργασία είναι μονόδρομος. Είπε, ακόμη, ότι οι αυτοδιοικητικοί θα πρέπει να έχουν λόγο για τις παρεμβάσεις που γίνονται στην περιοχή ευθύνη τους αφού τίποτα δεν γίνεται αν δεν πέσει η υπογραφή τους. «Η Κεντρική Διοίκηση είναι απέναντί μας», είπε ακόμη ο κ. Χατζηδιάκος, τονίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν απέναντί τους ένα σκληρό Κράτος διαχρονικά και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
Είπε, επίσης, ότι συμφωνεί με την «ανατροπή» και ανέφερε ότι, όντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα υφίσταται στα μικρονήσια ενώ επανέλαβε την πρότασή του έσοδα από φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ να πηγαίνουν υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το συνέδριο έκλεισε με το ψήφισμα που διάβασε ο Γραμματέας της ΠΕΔ, κ. Γιώργος Πόκκιας και στο οποίο οι Δήμαρχοι στο Νότιο Αιγαίο αναφέρουν μεταξύ άλλων:
«Τα συμπεράσματα και τα ψηφίσματα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου εκκινούν από την παγιωμένη, δυστυχώς, διαπίστωση της εγγενούς αβελτηρίας της Κρατικής Διοίκησης της χώρας μας διαχρονικά. Το σύστημα του ολοκληρωτικού συγκεντρωτισμού που έχει υιοθετηθεί και επικρατεί ως μοντέλο διοίκησης της πατρίδας μας και εναρμονίζεται με διακομματική συνέπεια, η μόνη μεταρρύθμιση που εννοεί είναι αυτή των βαθμών της λεγόμενης αυτοδιοίκησης Α’ και Β΄’ βαθμού. Αρνείται να μεταρρυθμίσει τον εαυτό του, όσες φορές και αν το ‘χει εξαγγείλει…».
Πηγή : Δραματικό SOS εκπέμπουν τα μικρονήσια στο Νότιο Αιγαίο | Η ΡΟΔΙΑΚΗ http://www.rodiaki.gr/article/351693/dramatiko-sos-ekpempoyn-ta-mikronhsia-sto-notio-aigaio#ixzz4Q0QpJu2W
Follow us: @irodiaki on Twitter | efimeridarodiaki on Facebook
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου