slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Καλοδεχούμενη και ας άργησε

 
Πρωτογενής Τομέας… Πολύ κουβέντα γίνεται εδώ και μερικά χρόνια για την ανάγκη ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα κυρίως με τον Τριτογενή ώστε η Νάξος (και οι Μικρές Κυκλάδες) να αποκτήσουν ένα ακόμη όπλο στη μάχη που δίνει για την καλύτερη ανάπτυξή της μέσω του Τουρισμού. Με αιχμή του δόρατος την παράταξη " Πολίτες για τα Νησιά μας" η πίεση ήταν ασφυκτική από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές οι "Πολίτες για τα Νησιά μας" έθεσαν ως προτεραιότητα τη δημιουργία Επιτροπής που θα αναδείξει το θέμα και μάλιστα στις 26 Νοεμβρίου του 2014 πρότεινε με ανοιχτή Επιστολή και κατάθεση πρότασης προς την Δημοτική Αρχή την σύσταση Επιτροπής Πρωτογενούς Τομέα, η οποία και ήρθε προς ψήφιση στις 30 Απριλίου του 2015. Από τότε βέβαια δεν είχε γίνει τίποτα… Επανήλθε, τελευταία φορά, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο μέσω ερώτησης για τη λειτουργία των Επιτροπών προς τον Δήμαρχο για να εισπράξει την απάντηση "Συνεδριάζουν όποτε είναι ανάγκη". Δεν ξέρουμε εάν έφτασε η ώρα, όμως, στις 3 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Πρόεδρο του Πρωτογενή Τομέα κ. Νίκο Σέργη ότι στις 11 Νοεμβρίου θα υπάρξει η πρώτη συνεδρίαση, με βασικά θέματα: τη διατύπωση απόψεων περί του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Σφαγείων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (στη θέση Ξηρόκαμπος και στη θέση Μύλος) και τη συγκρότηση υποεπιτροπών με συγκεκριμένο έργο.

Επιτροπές

Και έτσι την περασμένη Τετάρτη 11 Νοεμβρίου είχαμε την πρώτη συνεδρίαση όπου το παρών έδωσαν τα 17 από τα 19 μέλη (σ.σ. απόντες οι κ. Καραβίας και ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ καθότι εκείνη την ώρα υπήρχε συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης), αλλά και αρκετούς … παρατηρητές όπως οι αντιδήμαρχοι Λιανός και Ανεβλαβής αλλά και ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για τα Νησιά μας» κος Βρούτσης με την παράταξή του μάλιστα να παρουσιάζει και πρότυπο κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής, ώστε να επιταχύνει το έργο της Επιτροπής αφήνοντας πίσω της την γραφειοκρατία… Συστάθηκαν τελικά τέσσερις ομάδες εργασίας – μετά από διαλογική συζήτηση και αρκετές προτάσεις που κατατέθηκαν – με στόχο την επεξεργασία σχεδίων δράσης ανά τομέα και την κατάθεση προτάσεων που θα έχουν εισηγητικό χαρακτήρα προς τη μέλη της βασικής Επιτροπής που θα έχει και τον τελευταίο λόγο. Ποιες είναι οι ομάδες εργασίας και οι συντονιστές τους;

Κτηνοτροφία με συντονιστή τον κτηνίατρο, Στάθη Πιτταρά

Φυτική Παραγωγή με συντονιστή το γεωπόνο, Νίκο Νικολάκη

Μελισσοκομία με συντονιστή το μελισσοκόμο, Στέλιο Μανιό

Πιστοποίηση και Προώθηση Προϊόντων με συντονίστρια τη βιοκαλλιεργήτρια, Κατερίνα Μανιού

Προτάσεις

Βέβαια θα μπορούσε να έχει συγκροτηθεί και ομάδα εργασίας «Μανιός» από τη στιγμή που υπάρχουν στην επιτροπή τουλάχιστον πέντε μέλη με το επίθετο «Μανιός» αλλά το αφήσαμε για το μέλλον. Από εκεί και πέρα, το λόγο πήραν αρκετοί εκ των παρευρισκόμενους με τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Μανιό να δηλώνει ότι «αυτές οι επιτροπές θα πρέπει να έχουν χρηματοδότηση ώστε να μπορούν να επιτελούν έργο και να μην μένουν στα χαρτιά» Και έφερε ως παράδειγμα την κλήση γεωπόνων για σεμινάρια επιμόρφωσης στους καλλιεργητές. Ο κ. Νικολάκης (εκπρόσωπος της παράταξης «Πολίτες για τα Νησιά μας») ανέφερε ότι αυτή η «κίνηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες αλλά είναι ευπρόσδεκτη έστω και τώρα. Και ότι θα πρέπει να συνδεθεί άμεσα με τον Τουρισμό ώστε να δώσει ανάσα και όραμα στα χωριά που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για Γεωργία είτε για την κτηνοτροφία… « Ζήτησε επίσης να υπάρξει διαφήμιση των τοπικών προϊόντων μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Δήμου και να αφήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στις πράξεις.

Ο κ. Μανιός (μελισσουργός) αναφέρθηκε στο ζήτημα της διακίνησης των προϊόντων εντός της αγοράς της Νάξου κάτι για το οποίο συμφώνησε ο κ Λιανός μιλώντας για έλλειψη παιδείας από τους επαγγελματίες του Τουρισμού, οι οποίοι επιλέγουν το χαμηλότερο κόστος στις προμήθειες τους αφήνοντας στην άκρη τα τοπικά προϊοντα.

Ο κ. Χατζηανδρέου αναφέρθηκε στο οξύμωρο του θέματος όπου η αγορά δεν έχει συνδεθεί με την παραγωγή και οι ανάγκες των προϊόντων είναι μεγάλες την τουριστική περίοδο, όμως δεν καλύπτονται από την τοπική αγορά και επιλέγονται τα ξένα προϊόντα. Και ανέδειξε και το θέμα της επικοινωνίας ανάμεσα στα νησιά των Κυκλάδων λέγοντας ότι «ακόμη και το καλοκαίρι η μεταφορά των προϊόντων στα γειτονικά νησιά είναι δύσκολη. Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε προϊόντα μέσω Αθήνας άρα έχουμε μεγαλύτερο κόστος και χαμένο χρόνο»

Και τέλος ο κ. Λεβογιάννης (γεωπόνος) τόνισε ότι διαχρονικά ο Δήμος δεν έχει βοηθήσει τον αγροτικό και γενικότερα πρωτογενή τομέα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καν Λαϊκή Αγορά οργανωμένη και σημείωσε «έως τώρα στο Δήμο έκαναν κουμάντο οι Έμποροι όσον αφορά το Δήμο και τώρα κάνουν οι ξενοδόχοι»… Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα της τυποποίησης. Να ενημερώσουμε εδώ ότι έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η λειτουργία μικρών λαϊκών αγορών (10 θέσεων) σε Φιλώτι και Χώρα Νάξου άρα κάτι κινείται…



Θέματα

Να σημειώσουμε τέλος ότι η διατύπωση απόψεων περί του Σχεδίου Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Σφαγείων του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη θέση "Ξηρόκαμπος" της Δ.Ε. Νάξου και στη θέση "Μύλος" της Δ.Ε. Δρυμαλίας, που επρόκειτο να συζητηθεί κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε να ανατεθεί προς επεξεργασία του θέματος, με βάση το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, στην ομάδα εργασίας για την Κτηνοτροφία και να φέρει τις προτάσεις της προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής.

Τα θέματα που τέθηκαν προς έγκριση (ομόφωνα), ήταν: η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Νάξο με βασικό θέμα τους παραγωγούς, την επέκταση δικτύων ηλεκτροδότησης και ύδρευσης από το δήμο σε περιοχές εκτός οικισμού για τις ανάγκες της γεωργικής και κτηνοτροφικής ανάπτυξης και τέλος η έγκαιρη συντήρηση των αγροτικών δρόμων.
2 / 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: