slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

VIDEO: Η υδροδότηση της Αργοκοιλιώτισσας: Οι "παρανομίες" που φέρνουν ψήφους, οι αντιθέσεις και ...οι "κλακαδόροι"


Τελικά το θέμα δεν ήταν η παρανομία του έργου άλλα οι ψήφοι που τυχόν θα φέρει  το «παράνομο» έργο.
Το θέμα της υδροδότησης της περιοχής "Αργοκοίλι" της Κορώνου αποτέλεσε θέμα σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζωνος μειοψηφίας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης.
Για το θέμα, ανακοίνωση-καταγγελία είχε εκδώσει η παράταξη του κ. Νίκου Μαϊτού και ο δήμαρχος εκτός ημερήσιας διάταξης έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με την παρουσία και κατοίκων της Κορώνου.
"Παρανομήσαμε ...για το καλό του τόπου"
Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξέφρασε την "έκπληξη" του για το γεγονός ότι
καταγγέλθηκε από τη μείζονα μειοψηφία το εν λόγο έργο ως παράνομο, τη στιγμή που η υδροδότηση της περιοχής αποτελούσε πάγιο αίτημα τόσο του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας όσο και του Ναυτικού Παρατηρητηρίου που εδρεύει στην περιοχή, αλλά και του τοπικού συμβουλίου της Κορωνίδας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

"Εάν είμαστε παράνομοι επειδή κερδίζει ο δήμος τότε αποδεχόμαστε τον όρο του "παράνομου" σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης και πρόσθεσε: "Ανέκαθεν υπάρχει το αίτημα της υδροδότησης της Παναγίας της Αργοκοιλιώτισσας από την εκκλησία. Η υδροδότηση, δεν είναι θέμα μόνο της Δρυμαλίας αλλά και ολόκληρης της Νάξου, των νησιών, της Ελλάδας".

Ο Μανόλης Μαργαρίτης παρουσίασε τα έγγραφα της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας που από τις 17-03-2011 ζητάει την υδροδότηση του Ιερού Προσκυνήματος, του Ναυτικού Παρατηρητήριου αλλά και αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Κορώνου που ομόφωνα ζητάει την υδροδότηση της περιοχής Αργοκοίλι.

Παραδέχτηκε επίσης ότι "παράτυπα" ο δήμος, βοηθούσε πάντα την υδροδότηση της περιοχής κουβαλώντας νερό με την υδροφόρα του δήμου, κάτι για το οποίο μετά από καταγγελία δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης η δημοτική αρχή έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια.

"Αφουγκραζόμενοι τα αιτήματα και την αναγκαιότητα της υδροδότησης της περιοχής, είχαμε ετοιμάσει μελέτη το Μάιο του 2015 αξίας 75.000 ευρώ. Τα χρήματα ήταν δύσκολο να βρεθούν με την κρίση και ο δήμος προχώρησε σε τεχνική μελέτη για να προχωρήσει το έργο με αυτεπιστασία κάτι που θα κόστιζε 26.500 ευρώ (για την αγορά σωλήνων). Ο ΟΤΕ κάνει έργα στη Νάξο και από τον Κλειδό στην Απείρανθο κόβει το δρόμο με μηχάνημα για να περάσει τις οπτικές ίνες θέλοντας να δώσει internet στα νησιά και τα ορεινά χωριά της Νάξου... Θα ήμουν κατάπτυστος εάν δεν εκμεταλλευόμουνα αυτή την ευκαιρία για να μπορέσουμε κι εμείς να περάσουμε τις σωλήνες για την υδροδότηση του Αργοκοιλιού".

Ο Μανόλης Μαργαρίτης πρόσθεσε επίσης ότι όλα έγιναν πολύ ξαφνικά και δεν πέρασε το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο όπως έπρεπε να συμβεί, όπως παραδέχτηκε. "Δεν προλαβαίναμε να κάνουμε δημοτικό συμβούλιο αφού όλα έγιναν ξαφνικά και μάλιστα Σάββατο πρωί. Έτσι, προτίμησα να περάσουμε τις σωλήνες της ύδρευσης... Τώρα όλα είναι έτοιμα για να ενωθούν οι σωλήνες με τη δεξαμενή της Κορώνου και να υδροδοτηθεί η Αργοκοιλιώτισσα".

Ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπογράμμισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υδροδότηση της Κορώνου αφού έχει προβλεφθεί, όταν φτάσει το νερό στο μισό της δεξαμενής της Κορώνου θα διακοπεί η υδροδότηση του Αργοκοιλιού προκειμένου να μη μείνει χωρίς νερό το χωριό.

"Πίστευα ότι όταν υπάρχει ένα γενικό καλό για τον τόπο πως δεν θα υπήρχε, καθαρά και μόνο για την μικροπολιτική, μια τέτοια αντίδραση. Πίστευα, ότι θα ομονοούσαμε. Βλέπουμε όμως ότι με την έντονη αντίδραση που υπήρξε, φτάσαμε σήμερα να μας καταγγέλλουν για να αμαυρώσουν αυτή την προσπάθεια, Στην υπόθεση αυτή κι επειδή έχουμε πλήρη συνείδηση του τι κάνουμε και για να κλείσω τα στόματα... στην τελική θα αναλάβουμε το κόστος εμείς! Εγώ, ο Πολυκρέτης και όποιος άλλος θελήσει!" είπε ο δήμαρχος καταχειροκροτούμενος από την παράταξη του και τους Κορωνιδιάτες που ήταν στην αίθουσα.

Ο κ. Μαργαρίτης αναφέρθηκε τέλος και στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών στον Απόλλωνα που "και πάλι με δικά μας χρήματα ρίξαμε τα τσιμέντα. Παράτυπα ναι, αλλά ο Απόλλωνας δεν έκλεισε το καλοκαίρι".

Παρακολουθείστε την τοποθέτηση του Μανόλη Μαργαρίτη:


"Παρανόμησε και έφερε κλακαδόρους να τον χειροκροτούν"  
Την έντονη αντίδραση τόσο της δημοτικής αρχής όσο και πολιτών που παρακολουθούσαν το δημοτικό συμβούλιο, προκάλεσαν τα όσα είπε στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας για το θέμα της υδροδότησης του Αργοκοιλιού.
Ο Νίκος Μαϊτός ωστόσο ξεκαθάρισε ότι τόσο η καταγγελία της παράταξης του όσο και η τοποθέτηση του στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει να κάνει με το έργο αλλά με τον τρόπο που η δημοτική αρχή προσπάθησε να το κάνει.
"Δεν περίμενα ποτέ ότι μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο το πλέον επίσημο όργανο ενός δήμου, υπάρχει δήμαρχος που θα έλεγε "παρανόμησα", θα παραδεχόταν το λάθος του και θα είχε μαζέψει και κλακαδόρους να τον χειροκροτούν για το γεγονός ότι παρανόμησε" τόνισε με έμφαση ο κ. Μαϊτός προκαλώντας την αντίδραση δημοτικών συμβούλων και πολιτών που τον κάλεσαν να πάρει πίσω τον χαρακτηρισμό "κλακαδόροι" (άτομα που με κάποιο τρόπο πληρώνονται, για να παρίσταται σε δημόσιες εκδηλώσεις για να επευφημούν, να χειροκροτούν και να δημιουργούν εντυπώσεις) και να μην παραστεί ξανά στην εορτή της Παναγίας στο Αργοκοίλι. 
Ο επικεφαλής της "Νησιωτικής Πολιτείας" είπε ότι ο Μανόλης Μαργαρίτης με τα λεγόμενα του αποκάλυψε τα όσα η παράταξη του είχε καταγγείλει για το θέμα, προσθέτοντας ότι υπήρξε μια "πλήρης εκμετάλλευση του Χριστιανικού αισθήματος των πολιτών για να καλυφθεί ένα έργο παράνομο". 
"Υπήρχαν συμφέροντα και ιδιοκτησίες εκεί, που και εμένα με είχαν πλησιάσει προεκλογικά" είπε ο κ. Μαϊτός προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Φώτη Μαυρομάτη να του ζήτησε να μιλήσει συγκεκριμένα και να αποκαλύψει τι ακριβώς εννοεί. 
"Εμένα δε μου φταίει ο κόσμος ο οποίος δικαιούται να έχει κάθε αίτημα. Εγώ τα βάζω με αυτούς που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις" είπε ο Νίκος Μαϊτός και συνέχισε: "Γιατί μιλάω για αποκαλυπτήρια; Τα είπε ο δήμαρχος! 80.000 ευρώ η μελέτη κι αν τα κάναμε με αυτεπιστασία 26.000 ευρώ!".
Ο κ. Μαϊτός αναρωτήθηκε επίσης γιατί δεν έφερε η δημοτική αρχή το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και για "τα πόσα έργα έχουν γίνει με αυτό τον τρόπο".
"Το ερώτημα μας είναι με ποιο τρόπο λειτουργείτε και όχι γιατί πήγε το νερό στο Αργοκοίλι. Δεν στοχεύουμε στην Αργοκοιλιώτισσα και στο φυλάκιο, αλλά στο πώς αποφασίζετε για τα έργα. Πώς τα εκτελείτε, με ποιο τρόπο, ποια νομιμότητα και με ποια διαφάνεια". 
Δείτε την τοποθέτηση του Νίκου Μαϊτού και τις αντιδράσεις που προκάλεσε:

Το λόγο πήρε και η κ. Ευδοκία Ψαρρά η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το χρόνο που το δημοτικό συμβούλιο αφιέρωσε σε αυτό το θέμα τη στιγμή που στη συνεδρίαση παρίσταντο εκπρόσωποι των δήμων Πάρου και Αντιπάρου.
Επίσης σχολιάζοντας την ουσία του θέματος είπε ότι θα πρέπει οποιοδήποτε έργο ή μελέτη γίνεται, να περνά από το δημοτικό συμβούλιο.
"Εάν υπήρχε προγραμματισμός από το δήμο για το τι θα κάνουμε κι όχι να τα βάζουμε όλα τα έργα στο τεχνικό πρόγραμμα χωρίς να ξέρουμε τι θα υλοποιήσουμε, δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα" είπε  η κ. Ψαρρά και πρόσθεσε ότι "το χριστιανικό αίσθημα δεν είναι επένδυση εμπορική και τουριστική. Εάν θέλετε να επενδύσετε στον θρησκευτικό τουρισμό, υπάρχουν δεκάδες παραμελημένες βυζαντινές εκκλησίες στο νησί στις οποίες δεν δίνετε καμία σημασία". 

Δείτε την τοποθέτηση της κ. Ευδοκίας Ψαρρά καθώς και του δημοτικού συμβούλου Νίκου Χουζούρη:  
Δείτε τι είπαν πολίτες που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση:
http://www.naxostimes.gr/naxos/4115-video-i-ydrodotisi-tis-argokoiliotissas-oi-paranomies-oi-antitheseis-kai-oi-klakadoroi

Δεν υπάρχουν σχόλια: