slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δραματική επιστολή Ελλήνων ζυθοποιών στους βουλευτέςΣάλος από την “επιχείρηση – ταφόπλακα” της Ελληνικής ανεξάρτητης ζυθοποιίας


Ο Καμμένος αφού πρώτα ψήφισε τα ποιο σκληρά μέτρα, αποφάσισε να κάνει αντάρτικο για την... μπύρα ενημερώνοντας το Πανελλήνιο με μια συγκλονιστική του παρέμβαση ότι ο ίδιος και οι βουλευτές του δεν πρόκειται να ψηφίσουν την αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών ζυθοποιίας που θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της τιμής της μπύρας.
Κλιμακώνεται η αντίδραση τόσο μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό όσο και στα μέσα ενημέρωσης για την επιχείρηση απαξίωσης των Ελληνικών μικρών και ανεξάρτητων ζυθοποιίων [που επεσήμανε χθές πρώτο το 7imeres.gr] με το σχέδιο νόμου που έχει φέρει η κυβέρνηση προς
ψήφιση στη Βουλή,
Ήδη κατηγορηματικά αρνητικός στη διάταξη που αφορά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατάλωσης των ανεξάρτητων Ελληνικών ζυθοποιίων εμφανίζεται ο κυβερνητικός εταίρος, πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.Από την πλευρά της η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ), με επιστολή της στους Έλληνες βουλευτές και Ευρωβουλευτές,χαρακτηρίζει τις επιδιωκόμενες ρυθμίσεις “αντιαναπτυξιακές” και χωρίς ουσιώδες δημοσιονομικό ώφελος.
Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι ενώ «το άρθρο 52 -τονίζεται-  δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, δεν αναφέρεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο, και  το αντικείμενο των φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν από την ψήφιση του δεν ξεπερνά τα τρία (3) εκατομμύρια, εφόσον υιοθετηθεί, η μακροπρόθεσμη ζημία από την ανάσχεση της αναπτυξιακής προσπάθειας των μικρών και μεσαίων περιφερειακών Ελληνικών ζυθοποιίων θα είναι ανυπολόγιστη.
Το newpost.gr, Που διευθύνεται από τον Τάκη Χατζή, σε ρεπορτάζ του, χαρακτηρίζει “ταφόπλακα στην ελληνική ζυθοποιία” τη σχετική διάταξη του νομοσχέδιου, ενώ σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των μικροζυθοποιών, οι οποίοι προειδοποιούν ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα οδηγήσει σε καθοριστική αύξηση της τιμής της μπύρας και, κατά συνέπεια, στην μείωση της κατανάλωσης
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Μπακοπούλου στο newpost.gr, ι παραγωγοί μπύρας τονίζουν ότι με τη διάταξη που, από την 1η ιανουαρίου, καταργεί τον μειωμένο συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, οι μικρές επιχειρήσεις τους θα οδηγηθούν σε πλήρη εξόντωση.
Εκτιμούν, δε, ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπει «λουκέτο» στην παραγωγή της μικροζυθοποιίας στην Ελλάδα και την ανάπτυξη και ότι θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι… ήδη ενισχυμένοι, δηλαδή οι μεγάλες πολυεθνικές. 
Πρόθεση των επιχειρηματιών  είναι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί η απόφαση, καθώς, όπως υπογραμμίζουν με τα μέτρα αυτά μπαίνει φρένο στην ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Στους άμεσα θιγόμενους είναι και η Ελληνική Ζυθοποία Αταλάντης, μια εταιρεία που απασχολεί 100 άτομα και παράγει 200.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Θανάση Συριανό να κάνει λόγο για ”εσπευσμένη κίνηση” της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για φωτογραφική και υπαγορευμένη διάταξη.
Σύμφωνα με τον κ. Συριανό:
Η εταιρεία μας στηρίζει την αποκεντρωμένη ανάπτυξη της Ελλάδος, δίνει δουλειά σε πολλές οικογένειες και ενθαρρύνει την ελληνική παραγωγή που πνέει τα λοίσθια. Με την συγκεκριμένη διάταξη, καταλύεται πλήρως ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και οδηγείται σε κατάρρευση η ελληνική μικροζυθοποιία. Αν τελικά ισχύσει, θα υπάρξει μεγάλη πανωλεθρία στην ελληνική παραγωγή μπύρας και θα διογκωθούν ακόμα περισσότερο οι πολυεθνικές.
Ο κ. Συριανός υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί κατελήφθησαν εξ απήνης με την συγκεκριμένη διάταξη, καθώς μέχρι το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρχε διαβεβαίωση ότι δεν θα άγγιζονταν ο συγκεκριμένος τομέας.
Όπως τονίζει:
Χθες το βράδυ μάθαμε ότι υπάρχει μια τέτοια διαταξη. Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τους αρμόδιους και έδειξαν τεράστια κατανόηση, ωστόσο μας είπαν ότι δέχονται τεράστια πίεση για να περάσουν κάποιες συγκεκριμένες διατάξεις, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ.
Τι θα ισχύσει 
Στις μικροζυθοποιιες η παραγωγή των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 εκατόλιτρα ετησίως επιβάλλεται ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης μπύρας να είναι μειωμένος στο 50% του ισχύοντος κανονικού συντελεστή και καθορίζεται στο 1,30 ευρω.
Για ζυθοποιίες με παραγωγή από 15.000 έως και 50.000 εκατόλιτρα μπύρας το χρόνο ο συντελεστής είναι στο 55% του κανονικού δηλαδή 1,43 ευρω.
Για παραγωγή από 50.000 έως και 100.000 εκατόλιτρα ετησίως ο συντελεστής αυξάνεται στο 60% του κανονικού ,δηλαδή 1,56 ευρω ενώ για ετήσια παραγωγή από 100.000 έως και 200.000 εκατόλιτρα μπύρας ο συντελεστής είναι στο 75% του κανονικού , δηλαδή 1,95 ευρω ανά εκατόλιτρο.
Δεν ψηφίζει ο Καμμένος
Την ίδια στιγμή, κατηγορηματικά αρνητικός στη διάταξη του νομοσχεδίου-σκούπα με τα νέα προαπαιτούμενα, που αφορά στην αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατάλωσης ελληνικών ζυθοποιίων εμφανίζεται ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος.
Επιστολή διαμαρτυρίας στους βουλευτές
Τέλος, με επιστολή διαμαρτυρίας προς τους Έλληνες βουλευτές η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης  (ΕΖΑ) καταγγέλλει τον «απόλυτο αιφνιδιασμό» που επιφύλαξε στους Έλληνες μικρούς και ανεξάρτητους παραγωγούς μπύρας το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου που, εκτός  των άλλων, προβλέπει και την επί τα χείρω τροποποίηση των συντελεστών φορολογίας για τις μικρές και μεσαίες ζυθοποιίες της χώρας.
Στην επιστολή τονίζεται πως «με την προτεινόμενη ρύθμιση μειώνεται δραματικά το αναπτυξιακό κίνητρο για τα Ελληνικά ζυθοποιία, σε αντίθεση με όσα αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου – και αυτό  θα οδηγήσει σε περιορισμό της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δεσπόζουσας θέσης των δύο πολυεθνικών μονοπωλίων μπύρας στην Ελλάδα».
Οι Έλληνες ζυθοποιοί επισημαίνουν ότι «ο ισχύων νόμος, του οποίου επιχειρείται η τροποποίηση, ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή, σε εφαρμογή της 92/83 Οδηγίας  του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και προβλέπει μειωμένο  κατά 50% ειδικό φόρο κατανάλωσης σε όσα μικρά και ανεξάρτητα ζυθοποιία έχουν παραγωγή έως 200.000 εκατόλιτρα ετησίως.
Η Κοινοτική Οδηγία είχε κύριο μέλημα την ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων ζυθοποιιών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια ενιαία αγορά που κυριαρχείται από τη δεσπόζουσα θέση των πολυεθνικών εταιριών παραγωγής μπύρας. Η Οδηγία αυτή ήταν προϊόν της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη των μικρών περιφερειακών μονάδων και την εξισορρόπηση των όρων του ανταγωνισμού που επιβάλλουν τόσο το μέγεθος όσο και οι πρακτικές των πολυεθνικών κολοσσών».
«Το άρθρο 52 -τονίζεται-  δεν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, δεν αναφέρεται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, δεν αποτελεί προαπαιτούμενο,  ενώ το αντικείμενο των φορολογικών εσόδων που θα προκύψουν από την ψήφιση του άρθρου 52 δεν ξεπερνά τα τρία (3) εκατομμύρια. Όμως, εφόσον υιοθετηθεί, η μακροπρόθεσμη ζημία από την ανάσχεση της αναπτυξιακής προσπάθειας των μικρών και μεσαίων περιφερειακών Ελληνικών ζυθοποιίων θα είναι ανυπολόγιστη.
Στην Ελλάδα η αγορά μπύρας ελέγχεται από δύο πολυεθνικές εταιρίες, που κατέχουν το 80%, ενώ το υπόλοιπο κατανέμεται κατά 8% σε εισαγόμενες μπύρες και κατά 12% στα 16 επώνυμα μικρά και μεσαία ανεξάρτητα ελληνικά ζυθοποιία, που συμβάλουν στην περιφερειακή ανάπτυξη.
[Ρεπορτάζ: newpost.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια: