«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η έγκριση του προϋπολογισμού θεωρείται κορυφαία πράξη αφού μέσα από αυτόν εκφράζεται η βούληση της διοίκησης για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του επόμενου έτους. Στον προϋπολογισμό προσδιορίζονται τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου και όπως είναι γνωστό καμία νόμιμη δαπάνη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν είναι εγγεγραμμένη σε αυτόν.
Στην οικονομική όμως συγκυρία που βιώνουμε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε οι πάντες, ότι η συζήτηση του προϋπολογισμoύ έχει χάσει την παλιά της σημασία καθότι δεν δίνεται στο δημοτικό Συμβούλιο καμία δυνατότητα ευελιξίας με αποτέλεσμα το πεδίο ανταλλαγής απόψεων να έχει περιοριστεί αισθητά. Είναι γεγονός ότι το κάθε Δ.Σ. αισθάνεται ευνουχισμένο διότι, από τη μία οι πόροι χρηματοδότησης έχουν μειωθεί χωρίς καμία αμφισβήτηση σε ποσοστό 60%, και έχει τονιστεί επανειλημμένα ότι αν σε όλους τους φορείς του κράτους είχαν γίνει ανάλογες περικοπές η χώρα μας θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα και θα είχε απαλλαγεί από την ανταλλαγή των email που περιλαμβάνουν λαοκτόνες εντολές. Και από την άλλη, ο κάθε δήμαρχος και το κάθε δημοτικό συμβούλιο είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις οδηγίες του υπουργείου, το οποίο ακολουθεί πιστά τις εντολές των δανειστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ.
Καταρτίστηκε επομένως, ένας προϋπολογισμός ο οποίος κινείται αυστηρά εντός των ορίων του πλαισίου που καθορίζεται από τα πάνω και που εκτελείται κάτω από το άγρυπνο μάτι του «μεγάλου αδερφού» που ακούει στο όνομα «Οικονομικό Παρατηρητήριο». Μόλις κάνεις πως ξεφεύγεις αμέσως ανάβει κόκκινο και είσαι υποχρεωμένος «να μπεις ξανά στο μαντρί». Είναι διαπιστωμένο, ότι καμιά πρωτοβουλία και καμιά ανεξαρτησία δεν υπάρχει πια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έτσι, ο προϋπολογισμός που κατατίθεται για ψήφιση σήμερα είναι προϋπολογισμός φτώχιας, δείχνει ολοφάνερα την οικονομική καχεξία και μιζέρια.
Επομένως, τα συνηθισμένα που ακούγονταν στο παρελθόν κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού από την πλειοψηφία: είναι ρεαλιστικός - αληθινός - αναπτυξιακός και από την μειοψηφία: στερείται οράματος, δεν είναι αναπτυξιακός και δεν εμπεριέχει ελπίδα και δημιουργία για μένα, τώρα ακούγονται ως πολύ μακρινά και χωρίς καμιά μα καμιά σημασία. «Τα κουκιά» είναι μετρημένα, τα περιθώρια πολύ πολύ περιορισμένα, τα οράματα και τα μεγαλεπήβολα σχέδια πολύ, πολύ κουρεμένα.
Ο προϋπολογισμός που κατατίθεται προς ψήφιση είναι προϋπολογισμός διαχείρισης της φτώχιας και έχει κάποια σημασία μόνο αν τον δει κανείς ως ένα τεστ αξιολόγησης για το πόσο καλοί διαχειριστές της φτώχιας είναι δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία. Είναι ένας προϋπολογισμός που κλαδεύει στην γέννησή του κάθε κλωνάρι αισιοδοξίας. Δεν υπάρχει πέρα από την πενιχρή ΣΑΤΑ ούτε ένα ευρώ από έσοδα του Δήμου για να κάνεις κάτι ουσιαστικό για τους δημότες (απουσιάζει η πρόβλεψη δαπάνης για κυκλοφοριακή μελέτη, για αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, για κοινωνική προσφορά σε μεμονωμένους πολίτες ή ομάδες πολιτών που πραγματικά υποφέρουν).
Αυτή κατά την άποψή μου είναι η πραγματικότητα, υπάρχουν όμως, και κάποιοι αισιόδοξοι (δήμαρχος) που πιστεύουν ότι θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες και ότι το αύριο θα είναι καλύτερο. Σ’ αυτούς απάντηση δίνει ο προϋπολογισμός του κράτους 2015 και η αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ κου Πατούλη και του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ οι οποίοι λένε τα παρακάτω:
Το 2015 τα έσοδα των Ο.Τ.Α από επιχορηγήσεις είναι μειωμένα κατά 6% σε σχέση με το 2014,
Το 2015 τα ποσά που αποδίδονται στην αυτοδιοίκηση Α Βαθμού είναι μειωμένα κατά 50% σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να αποδοθούν με βάση της προβλέψεις του Καλλικράτη,
Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αυξήθηκαν κατά 2.3%, τα έσοδα όμως των Δήμων που αποτελούν ποσοστιαία συμμετοχή στον εν λόγω φόρο μειώνονται,
Τα έσοδα από τους φόρους περιουσίας αυξάνονται κατά 2.3% τα αντίστοιχα όμως έσοδα των δήμων επίσης μειώνονται,
Το ίδιο συμβαίνει και με τον ΦΠΑ ενώ για το κράτος έχουμε αύξηση 3,7% στους Δήμους δίνεται αύξηση 0.17%
Τα έσοδα των παρελθόντων οικ. Ετών από άμεσους φόρους για το κράτος είναι αυξημένα κατά 17,5% και από έμμεσους φόρους κατά 51,1%. Από αυτές τις αυξήσεις η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν παίρνει μία.
Το μόνο θετικό που υπάρχει στον προϋπολογισμό του κράτους 2015 είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη χρηματοδότησης έργων και προγραμμάτων μέσα από άλλους φορείς της γενικής κυβέρνησης. (Ελπίζουμε να υλοποιηθεί…), π.χ. το ΥΠΕΚΑ θα καλύψει δαπάνες για την επιχορήγηση ΟΤΑ Α βαθμού για υλοποίηση περιβαλλοντικών Προγραμμάτων και την απόδοση εσόδων στο «Πράσινο Ταμείο».
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και όλα τα μέχρι σήμερα δεδομένα, θεωρούμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί στο μέλλον να επιβιώσει, μόνο όταν η πολιτεία αποφασίσει να προχωρήσει σε όλες τις αλλαγές και τροποποιήσεις που απαιτούνται, ώστε τα χρήματα που αντιστοιχούν στους Ο.Τ.Α., να εισπράττονται απευθείας από τους ίδιους χωρίς στην διαμεσολάβηση της πολιτείας ετσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ποιό ποσό από το φόρο που πληρώνει αντιστοιχεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και ποιο στην πολιτεία. Πάντως, η μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική κατευθύνεται σταθερά προς την αλλαγή του ρόλου των ΟΤΑ. Χάνεται ο κοινωνικός τους χαρακτήρας και οδεύουμε με επιταχυνόμενο ρυθμό προς την ιδιωτικοποίησή των.
(Υποχρηματοδότηση - υποστελέχωση - απαγόρευση προσλήψεων- Ιδιωτικοποίηση του υδρευτικού και αποχετευτικού δικτύου - εκχώρηση σε ιδιώτες της συλλογής των απορριμμάτων). Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, είναι πραγματικά ουσιαστικό το δίλημμα που βάζει η Λαϊκή Συσπείρωση «Θέλουμε δημάρχους διαχειριστές ή δημάρχους αγωνιστές»; Πάντως, δεν θέλει και πολύ μεγάλη φιλοσοφία να καταλάβει ο καθένας ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική διαχείρισης οδηγεί σε ασφυξία και αργό θάνατο την τοπική αυτοδιοίκηση.
Με βάση το σκεπτικό που σας ανέπτυξα είναι φανερό ότι εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να ψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό. Κατανοούμε βεβαίως την θέση την οποία βρίσκεται ο Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία που αναγκάζονται να τον εγκρίνουν, όμως δεν κατανοούμε τη διαδικασία που ακολούθησαν για να φτάσουμε στην σημερινή συνεδρίαση.
(Έκτακτη συνεδρίαση για την αναπροσαρμογή των τελών στην οικον. Επιτροπή- έκτακτη συνεδρίαση έγκρισης του προϋπολογισμού στην οικονομική επιτροπή - έκτακτη συνεδρίαση επιβολής τελών στο Δημοτικό Συμβούλιο- συζήτηση το μεσημέρι στην οικονομική επιτροπή έγκρισης του προϋπολογισμού - συνεδρίαση επιβολής τελών το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο). Σοβαρή παράλειψη για μας ,το ότι δεν συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης, όχι γιατί πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να αλλάξει κάτι επί της ουσίας, αλλά, γιατί θεωρούμε ότι ο πολίτης πρέπει να είναι ενημερωμένος για τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου και γιατί πρέπει να τον κάνουμε συμμέτοχο, έτσι ώστε μαζί μ΄ αυτόν να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο στο νησί μας».
Ο Επικεφαλής της Παράταξης,
Ενιαία Κίνηση Πολιτών Ενότητα για το Μέλλον,
Χρήστος Βλαχογιάννης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου