Τι γίνεται λοιπόν με το ΦΠΑ; Οπως προβλέπει το Μνημόνιο- ήταν μια από τις απαιτήσεις που είχαν πέσει εξαρχής στο τραπέζι- η Αθήνα οφείλει να εκπονήσει μια μελέτη για την απλοποίηση του συστήματος ήτοι για την επανεξέταση των διαφορετικών συντελεστών, των εξαιρέσεων και απαλλαγών, της ειδικής μεταχείρισης των νησιών του Αιγαίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει αυτή τη μελέτη, χωρίς αυτό να....
σημαίνει αυτομάτως ότι θα αναληφθεί ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Κι αυτό γιατί πολύ απλά οι αλλαγές αυτές είναι δίκοπο μαχαίρι. Προφανώς δεν είναι ηλίθιοι όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι που έχουν προβλέψει περισσότερους από έναν συντελεστές, εντάσσοντας τα είδη ευρείας κατανάλωσης στον χαμηλότερο. Προφανώς δεν είναι ηλίθιοι οι Πορτογάλοι ή οι Γάλλοι κλπ έχοντας προβλέψει ειδικούς συντελεστές για συγκεκριμένες περιοχές, όπως ισχύει ακόμα για τα νησιά του Αιγαίου.
Είναι δυνατόν να μειωθούν άμεσα οι συντελεστές ΦΠΑ στην Ελλάδα; Αν κρίνει κανείς από την απίστευτη μανούρα που έγινε μόνο για την εστίαση, θα απαντήσει πως μάλλον όχι, ειδικά από τη στιγμή που το πάρτι της φοροδιαφυγής καλά κρατεί. Μήπως βολεύει η υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή; Αν σκεφτεί κανείς ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα είδη διατροφής κατά τουλάχιστον 2 μονάδες- από το 13% στο 15%- αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να πείσει μια κυβέρνηση για τα… οφέλη από την όποια μείωση του βασικού συντελεστή.
Και κάτι ακόμα για όσους επιμένουν να υπόσχονται ΦΠΑ 13%. Η κοινοτική νομοθεσία απαγορεύει βασικό συντελεστή χαμηλότερο του 15% άρα ή κάποιοι είναι αδιάβαστοι ή μας δουλεύουν ή είναι προ των πυλών μια γιγαντιαία μεταρρύθμιση του ΦΠΑ στην Ευρώπη και δεν μας το λένε ακόμα.
Γράφει ο Γιώργος Παππούς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου