slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΜΠΕΕΕ ΓΙΔΙΑ: Ο Μαριάς διόρισε το γιο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Λίγοι εξ ημών γνωρίζουμε τη Συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (Αντιφεντεραλιστών). Είναι ένα ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα που υπερασπίζεται ευρύτερες συντηρητικές και κλασικές φιλελεύθερες αρχές, που εκπροσωπείται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακόμα λιγότεροι δε, θα γνωρίζουν ότι σε αυτό το κόμμα, συμμετέχουν –από τις ευρωεκλογές του Μαΐου κι έπειτα- οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου.

Επιστημονική ευρηματικότητα φάνηκε λοιπόν να επέδειξε και ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος πήρε έγκαιρα τα μέτρα του για να μην εκτεθεί ευθέως. Ο γιος του, Γιώργος, προσελήφθη στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, στην οποία επέλεξε να ανήκει ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής. Η σχέση ανάμεσα στον κ. Μαριά -ο οποίος είχε από καιρό βάλει στόχο να εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο- και τη συγκεκριμένη ομάδα είναι παλιά και στενή για να είναι τόσο αθώες όλες αυτές οι κινήσεις με τις επιλογές συνεργατών, συμβούλων και επιτελικών στελεχών. Και επειδή οι σατανικές συμπτώσεις λέγονται έτσι επειδή είναι και σπάνιες, στα πηγαδάκια του Ευρωκοινοβουλίου η περίπτωση Μαριά είναι από τις πλέον συζητήσιμες τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι τυπικά η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί - απλά όπως και όλες οι πολιτικές πράξεις εμπίπτει στον γνωστό κανόνα περί νόμιμου και ηθικού!

«Οικογενειακό» παιχνίδι με 21.000€ τον μήνα

Με τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών γίνεται ένα ενδιαφέρον οικονομικό παιχνίδι. Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου έχει τη δυνατότητα να προσλάβει συνεργάτες, αλλά με συνολικό προϋπολογισμό 21.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις αμοιβές που προβλέπονται για τους συνεργάτες στις Βρυξέλλες, μπορεί να προσλάβει όσους συνεργάτες επιλέξει. Υπάρχουν 19 βαθμίδες συμβούλων, με την πρώτη και χαμηλότερη να προβλέπεται αμοιβή 1.694,21 ευρώ (μεικτά 2.139,13) και τη 19η και υψηλότερη να φτάνει τα 7.802,33 ευρώ (μεικτά 9.466,82). Οι κρατήσεις δηλαδή είναι περίπου της τάξης του 20%, ενώ για να περάσει κάποιος από τη 13η βαθμίδα και πάνω πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή τριετή προϋπηρεσία οπουδήποτε. Για τους συνεργάτες στην Αθήνα ισχύουν όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία με τις αμοιβές των εργαζομένων και μπορεί να προσληφθούν είτε με τυπική πρόσληψη είτε με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να προσλάβουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οργάνωσης και λειτουργίας γραφείων. Ολα αυτά τα έξοδα, όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 21.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ειδικά και μόνο για τους Ελληνες ευρωβουλευτές ισχύει και η παροχή που τους δίδει με δικά του έξοδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή επιπλέον τέσσερις συνεργάτες (δύο αποσπασμένους και δύο μετακλητούς).

Και έξτρα διχίλιαρα

Για τους συνεργάτες που διορίζονται στο γραφείο των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ισχύει και το εξής: στις περιπτώσεις που βρεθούν σε αποστολή εκτός Βρυξελλών, για παράδειγμα αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της δράσης του ευρωβουλευτή, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, πλέον του μισθού τους, 100 ευρώ! Μπορεί δηλαδή ένας συνεργάτης ευρωβουλευτή να βρίσκεται δέκα ημέρες στις Βρυξέλλες και τις άλλες είκοσι στην Ελλάδα κι έτσι θα πληρωθεί τον μισθό του και επιπλέον 2.000 ευρώ!

Με μια απλή μελέτη εκτιμάται ότι η δουλειά σε ένα γραφείο Ελληνα ευρωβουλευτή μπορεί να βγει με το πολύ τρεις συνεργάτες (θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και εκείνοι που έχουν διατεθεί και πληρώνονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο). Εάν δηλαδή ένας ευρωβουλευτής προσλάβει έναν-δύο «κανονικούς» και με πραγματικά προσόντα συνεργάτες που θα του κοστίσουν μαζί γύρω στα δέκα με δώδεκα χιλιάρικα ώστε να βγαίνει η δουλειά και να μην εκτίθεται, του μένουν και περίπου άλλα δέκα να τα διαθέσει ακόμη και στον πιο ανίκανο συγγενή, φίλο ή κομματικό στέλεχος. Εάν μάλιστα οι συγγενείς, φίλοι ή κομματικά στελέχη έχουν τη στοιχειώδη δυνατότητα να κάνουν τα βασικά της δουλειάς, τότε όλος ο προϋπολογισμός των 21.000 ευρώ μπορεί να κινείται και να διατίθεται σε έναν στενό περίγυρο ανθρώπων του ευρωβουλευτή. Ακόμη κι αν δεν έχει κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο, ένα παιδί ευρωβουλευτή μπορεί να παίρνει καθαρό μισθό 4.430 ευρώ (βαθμίδα 12) και μένοντας στην Αθήνα για είκοσι ημέρες να συμπληρώνει ακόμη 2.000 ευρώ! Ολα αυτά επί δώδεκα μήνες τον χρόνο και επί πέντε χρόνια κάνουν ένα σεβαστό ποσό - μέχρι και καλή προίκα μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος!

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο καθαρός μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ τον μήνα και ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο 300 ευρώ (περίπου 22 ημέρες επί 300, άλλα 6.000 ευρώ δηλαδή). Επίσης, έχουν επιπλέον 4.000 ευρώ για άλλα έξοδα γραφείου, πέραν δηλαδή εκείνων για τους συνεργάτες. Πιθανόν, μετά απ’ όλα αυτά να χρειάζεται και αλλαγή της ύλης του μαθήματος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών: καλύτερο επάγγελμα μακράν είναι αυτό του ευρωβουλευτή - και του συνεργάτη του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: