"Κόντρα" του Υπ. Δικαιοσύνης και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
«Λάδι θα βγαίνουν όσοι καταχράστηκαν το Δημόσιο, αν υλοποιηθεί η σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατάργηση του Νόμου 1608/1950 που επιφυλάσσει βαριές ποινές σε βάρος όσων κλέβουν κρατικό χρήμα». Αυτό τονίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, επισημαίνοντας ότι στο νέο Ποινικό Κώδικα που έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο «καθίσταται εμφανής η...
προσπάθεια μείωσης των ποινών που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας».
Ο συγκεκριμένος Νόμος θεσπίστηκε το 1950 και μόνο τους τελευταίους μήνες «έφερε» στα κρατικά ταμεία 40 εκατομμύρια από επιστροφές κατηγορουμένων και καταδικασθέντων. Αν όμως καταργηθεί θα μείνουν ατιμώρητοι κατηγορούμενοι όπως ο Άκης Τσοχατζόπουλος, για σκάνδαλα στις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και κατάδικασθέντες δημόσιοι λειτουργοί για οικονομικά αδικήματα.
Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, για να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι με την κατάργηση του επίμαχου νόμου οι συνέπειες θα είναι καταλυτικές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Τσοχατζόπουλου:
Στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας έχει επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, αλλά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, θα «πέσει» στα 5 χρόνια και με τα 3/5 ή την παραγραφή, μπορεί και να αφεθεί ελεύθερος!!!!!
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Στην αντεπίθεση περνάει το υπουργείο Δικαιοσύνης απαντώντας σε ανακοίνωση των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μέσω της όποιας καταγγέλλεται επιχειρούμενη κατάργηση του νόμου που προβλέπει μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τους καταχραστές του δημοσίου. Επί της ουσίας όμως δεν απαντά αν ο επίμαχος νόμος οδεύει προς κατάργηση.
Με εριστικό ύφος στην απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι: "Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και συνεπώς και η Ένωση των μελών του, είναι ταγμένο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. Προς τούτο οφείλει να γνωρίζει την κείμενη νομοθεσία." Στη συνέχεια γίνεται αναφορά σε νόμους που ψηφίστηκαν πρόσφατα από τη Βουλή όπως ο Ν4254/2014 σύμφωνα με τον οποίο η δωροδοκία των πολιτικών αξιωματούχων (Πρωθυπουργού, μελών της Κυβέρνησης, Υφυπουργών, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων), τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος με κάθειρξη και χρηματική ποινή.
Το υπουργείο επισημαίνει ότι "οι διατάξεις αυτές δεν αποκλείουν την εφαρμογή του ν. 1608/1950 (περί καταχραστών), ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει." Αυτό που παραλείπεται στην ανακοίνωση είναι να αναφερθεί ότι σε περίπτωση κατάργησης του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου αφενός εξαλείφεται η απειλή της ισόβιας κάθειρξης για τους κατηγορούμενους και αφετέρου πέφτουν στα μαλακά οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν με ισόβια. Μάλιστα η απειλή των ισοβίων αξιοποιήθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνεργασία εμπλεκομένων όπως και η επιστροφή χρημάτων από μίζες στο δημόσιο. Το υπουργείο αναφέρει ότι "προκαλεί κατάπληξη το όλο περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Ένωσης των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την προχειρότητα και τη χωρίς βάσανο προσέγγιση του όλου ζητήματος."
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου όμως αποφεύγει να απαντήσει αν στα σχέδια του είναι όντως η κατάργηση του νόμου 1608/50 ούτε φυσικά αναφέρεται στις συνέπειες που θα έχει κάτι τέτοιο σε εκκρεμείς υποθέσεις διαφθοράς ενώπιον της Δικαιοσύνης.
star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου