slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΤΟ Κ.Ε.Γ.Ε. ΣΤΟ ΣΑΓΚΡΙ


[ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ ΟΜΩΣ ΝΑ ΦΟΡΤΏΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝ ΈΓΚΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟ]
Η ανατομία ενός προαναγγελθέντος ...”εγκλήματος “
( Του Στράτου Ουζούνογλου )
Σεβαστοί συμπατριώτες και συμπατριώτισες
Με την ευκαιρία του επόμενου Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματισθεί να ασχοληθεί με το Κ.Ε.Γ.Ε. στο Σαγκρί. κρίνω σκόπιμο να σας κοινοποιήσω μια εργασία - μελέτη ενός συγχωριανού και συναδέλφου μου, του Στράτου του Ουζούνογλου, με την οποία θα σας δοθεί η δυνατότητα να ενημερωθείτε για το υπόψη θέμα, σε όλη του την έκταση με ολοκληρωμένο και αντικειμενικό τρόπο.
Απλά θα μάθετε γιατί το χωριό είναι επιφυλακτικό, έως και αρνητικό στις προτάσεις του Δημάρχου, οι οποίες δεν είναι και αποφάσεις έγγραφες του υπουργείου.
Παρακαλώ για την κατά την κρίση σας αξιοποίηση και ενημέρωση του ναξιακού κοινού, διότι εξ όσων παρακολουθώ γίνεται πολιτική και επικοινωνιακή διαχειρηση του θέματος.
Κώστας Βερνίκος
Πρόεδρος Συλλόγου Σαγκριωτών
(Δείτε παρακάτω την εργασία-μελέτη)





Κ. Ε.Γ.Ε. ΣΤΟ ΣΑΓΚΡΙ

Ιστορικό της υπόθεσηςΗ υπόθεση περιπλέκεται γύρω από την υποχρέωση του Δήμου Νάξου να παραχωρήσει κατά κυριότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κατάλληλη έκταση εκτός πολεοδομικού ιστού, αφού προηγουμένως κατασκευάσει εγκαταστάσεις συγκεκριμένων προδιαγραφών, για τη λειτουργία του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης (ΚΕΓΕ) Νάξου. Σε αντάλλαγμα θα παραλάβει στην κυριότητά του την έκταση-«φιλέτο» στο κέντρο της Χώρας, που ανήκει στο ΥΠΑΑΤ, για να την αξιοποιήσει κατά την κρίση του.
Για την ανταλλαγή αυτή είχαν προταθεί διάφορες τοποθεσίες από τον Δήμο, είχαν έλθει στελέχη του ΥΠΑΑΤ για αξιολόγηση των προτάσεων και τελικά είχε επιλεγεί σαν πλέον ενδεδειγμένη θέση για την εξυπηρέτηση του προγράμματος η τοποθεσία «Κακνάδος» του Δημοτικού Διαμερίσματος Σαγκριού.
Η επιλογή εγκρίθηκε από το Υπουργείο, ο Δήμος συμφώνησε και απέμενε η ανέγερση των εγκαταστάσεων, ώστε να γίνει η ανταλλαγή. Σημειωτέον ότι το κόστος ανέγερσης των εγκαταστάσεων είναι πολύ μικρότερο από την αξία του ακινήτου στο κέντρο της Χώρας, οπότε λογιστικά και μόνο πρόκειται για μία ανταλλαγή εξαιρετικά συμφέρουσα στο Δήμο.

Επιπλέον, σημαντικό τμήμα της έκτασης του Υπουργείου παραχωρήθηκε κατά χρήση στο Δήμο για την λειτουργία κοινωφελών εγκαταστάσεων.

Προετοιμασία του ... “εγκλήματος “Μέχρι σήμερα το όλο πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί, επειδή ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει ούτε καν στην έναρξη των εργασιών ανέγερσης των απαραίτητων εγκαταστάσεων, επικαλούμενος διαχρονικά την έλλειψη των απαραίτητων οικονομικών πόρων.
Το Υπουργείο έχει ήδη κατ’ επανάληψη πιέσει το Δήμο για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του, προειδοποιώντας μάλιστα και για το ενδεχόμενο διοικητικής αποβολής του από το ακίνητο και δημιουργώντας έτσι ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο Δήμο.
Ο Δήμαρχος, όπως ο ίδιος λέει, έρχεται σε επαφή στην Αθήνα με τον Υπουργό και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «ΔΗΜΗΤΡΑ» και επικαλούμενος οικονομική δυσπραγία του Δήμου πετυχαίνει να εκμαιεύσει κατ’ αρχήν έγκριση για τροποποίηση του προγράμματος. Σημειωτέον ότι γίνεται αναφορά σε σύσκεψη χωρίς να εμφανίζονται πρακτικά και σε έγκριση χωρίς καμία επίσημη γραπτή απόφαση.
Η ανεπίσημη αυτή τροποποίηση περιλαμβάνει ανταλλαγή του ΚΕΓΕ Νάξου με την εγκεκριμμένη έκταση στον «Κακνάδο» του Σαγκριού, αλλά αντί να κτιστούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις της Σχολής, να δημιουργηθεί πρώτα το πρότυπο αγρόκτημα (βοτανικός κήπος) και με δέσμευση (πάλι προφορικά) μέχρι τη λήξη της παρούσας Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στη μελέτη και την έκδοση της οικοδομικής άδειας.
Με αυτή την μη κατοχυρωμένη τροποποίηση εμφανίζεται ο Δήμαρχος σε συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Σαγκριού και παρεμβαίνοντας πετυχαίνει κατά πλειοψηφία απόφαση (2:1) για την αποδοχή της τροποποίησης αυτής, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά για την ανέγερση της Σχολής και αν η Κοινότητα δεν αποδεχθεί την τροποποίηση θα πάει τη Σχολή αλλού.
Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου που μειοψήφισε έγινε έξαλλος, τα πνεύματα οξύνθηκαν στο έπακρο και η βραδιά έκλεισε επεισοδιακά με έντονη και διχαστική αντιδικία. Την επόμενη ο Πρόεδρος συγκάλεσε τους κατοίκους του χωριού σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση και οι κάτοικοι, αφού ενημερώθηκαν, αποφάσισαν την απόρριψη της πρότασης του Δημάρχου και απαίτησαν από τους αιρετούς τους άρχοντες να υλοποιήσουν το αρχικό πρόγραμμα, όπως είχαν δεσμευθεί, και να μην γίνει καμία ανταλλαγή ακινήτων, χωρίς ν’ αρχίσει τουλάχιστον να κτίζεται η Σχολή.
Έτσι, φτάνουμε σε κλιμάκωση μίας έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των κατοίκων της Κοινότητας Σαγκρίου και της Δημοτικής Αρχής, μέσα από έναν παραλογισμό με τα παρακάτω δεδομένα:

Το ΥΠΑΑΤ έχει στην κατοχή του ένα πανάκριβο ακίνητο στο κέντρο της Χώρας (η αξία του εκτιμάται ίσως και μεγαλύτερη των 50 εκατομμυρίων ευρώ) και πιέζει τον Δήμο για να το πάρει, με αντάλλαγμα έκταση με εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις εκτός πολεοδομικού ιστού (με συνολικό κόστος ίσως μικρότερο των 2 εκατομμυρίων ευρώ) για τη λειτουργία ΚΕΓΕ, από την οποία πάλι ο Δήμος θα είναι ο μέγιστος ωφελημένος.
Ο Δήμος προσπαθεί να πάρει το «φιλέτο» των 50 εκατομυρίων ευρώ χωρίς να πληρώσει το αντάλλαγμα που πάλι τον ίδιο θα ωφελήσει, αντιπροτείνοντας αβέβαιες λύσεις με κόστος παραπλήσιο αυτού για το ξεκίνημα της ανέγερσης των εγκαταστάσεων, οπότε και θα εκπληρώνονταν οι προϋποθέσεις ανταλλαγής και θα εξασφαλίζονταν τα βέλτιστα για το νησί αποτελέσματα.
Οι κάτοικοι του Σαγκριού ξεκινούν κινητοποιήσεις στην προσπάθειά τους να κάνουν τους αιρετούς τους άρχοντες να επανεξετάσουν το θέμα με μεγαλύτερη ευρύτητα πνεύματος και πέρα από μία στείρα λογιστική λογική, για το καλό όλου του νησιού.

Πιθανά ...σενάρια του εγκλήματοςΣενάριο 1ο (και λιγότερο πιθανό)
Το Υπουργείο και οι κάτοικοι αποδέχονται επίσημα την πρόταση του Δημάρχου.
Λογική εξέλιξη:

Παραχωρούνται από την Κοινότητα και εξοπλίζονται από τον Δήμο χώροι γραφείων και διδασκαλίας για την προσωρινή λειτουργία της Σχολής μέχρι την ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων. Εκτιμώμενο πιθανό κόστος 20.000 ευρώ (τουλάχιστον;).
Δημιουργείται με έξοδα του Δήμου ο βοτανικός κήπος με κόστος που δεν έχει προϋπολογιστεί, αφού δεν υπάρχει καμία σχετική μελέτη (υπάρχουν όμως λεφτά !!!).
Γίνεται με έξοδα του Δήμου η μελέτη των εγκαταστάσεων και εκδίδεται η οικοδομική άδεια σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα, οπότε και λήγει η θητεία της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Εκτιμώμενο πιθανό κόστος 100.000 ευρώ.
Ξεκινά η λειτουργία της Σχολής με σοβαρά προβλήματα, λόγω ανεπάρκειας εγκαταστάσεων και διοικητικής υποστήριξης (αφού δεν υπάρχουν λεφτά).
Εκφυλίζεται σταδιακά ο βοτανικός κήπος λόγω έλλειψης συντήρησης (αφού δεν υπάρχουν λεφτά) και τα έξοδα δημιουργίας του (άγνωστο πόσα) πάνε χαμένα.
Η επόμενη δημοτική αρχή παραπέμπει την έναρξη των εργασιών ανέγερσης των εγκαταστάσεων στις καλένδες (αφού δεν υπάρχουν λεφτά σήμερα, πόσο πιθανό είναι να υπάρχουν αύριο και ποιος μπορεί να δεσμευθεί γι’αυτό;) και η λειτουργία της Σχολής εκφυλίζεται με πιθανότερη κατάληξη την τελική κατάργησή της.
Μοναδικοί τελικοί ωφελημένοι θα είναι όποιοι θα εκμεταλλεύονται το «φιλέτο» στοκέντρο της Χώρας (Δήμος ή/και Ιδιώτες), με τον Δήμο να έχει κάνει άσκοπα έξοδα, με τα οποία θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει το έργο, και επιπλέον να έχει χάσει μία μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης για όλο το νησί, με εξαιρετικές προοπτικές και σε βάθος χρόνου, δίνοντας ελπίδα στους κατοίκους και κυρίως τους νέους. Παραδοχές:

Οι κάτοικοι του Σαγκριού αποδέχονται τελικά την πρόταση του Δημάρχου, υποκύπτοντας στο …δημοκρατικότατο δίλημμα «ή δέχεστε την πρόταση ή πάω τη Σχολή αλλού».
Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου δεν θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να μεταπείσουν τον Υπουργό και σε επιμονή του δεν θα του ζητήσουν να υπογράψει νέα απόφαση που θα τους καλύπτει, αλλά θα δεχθούν να υπογράψουν συμβόλαια ανταλλαγής ακινήτων που δεν θα διασφαλίζουν την εφαρμογή του προγράμματος, διακινδυνεύοντας άμεσα ακόμη και ποινική τους δίωξη για παράβαση καθήκοντος.
Ο Υπουργός θα αγνοήσει τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου του και θα προχωρήσει σε υπογραφή νέας απόφασης, γνωρίζοντας ότι ακυρώνει την αναπτυξιακή προοπτική του προγράμματος.Αν δεν συμβεί οτιδήποτε από τα παραπάνω, το σενάριο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Πόσο πιθανό φαίνεται να υλοποιηθούν και τα τρία;

Σενάριο 2ο (πιθανό)
Το Υπουργείο αποδέχεται επίσημα την πρόταση του Δημάρχου και οι κάτοικοι την απορρίπτουν.
Λογική εξέλιξη:

Ο Δήμαρχος πραγματοποιεί την απειλή του και προτείνει στο Υπουργείο άλλους χώρους για την υλοποίηση της πρότασής του.
Το Υπουργείο ξεκινά τη χρονοβόρα διαδικασία αξιολόγησης από την αρχή (αποστολή επιτροπών, σύνταξη εκθέσεων, συσκέψεις αξιολόγησης κλπ.), αποδεχόμενο και το σχετικό κόστος σε χρήμα και κυρίως χρόνο, και καταλήγει σε επιλογή κάποιας άλλης έκτασης.
Από το σημείο αυτό και μετά η υπόθεση εξελίσσεται όπως και στο 1ο σενάριο, με τελικούς ωφελημένους του ίδιους και με πρόσθετα αρνητικά στοιχεία την απώλεια πολύτιμου χρόνου, την αλλαγή της δημοτικής αρχής που δεν δεσμεύεται για τις επιλογές της προηγούμενης, τα περισσότερα έξοδα για την αξιολόγηση των νέων προτάσεων και τελικά την σοβαρή πιθανότητα αποκλεισμού της Νάξου από το πρόγραμμα και της εμπλοκής του Δήμου σε περιπέτειες με το Υπουργείο, λόγω παλινδρομήσεων και ανακολουθίας στις δεσμεύσεις του.Παραδοχές:

Οι κάτοικοι του Σαγκριού δεν προχωρούν σε δυναμική αντίδραση με κάθε τρόπο (απίθανο) για την προάσπιση των συμφερόντων του τόπου τους.
Βρίσκεται άλλη κατάλληλη έκταση για την εγκατάσταση και λειτουργία του ΚΕΓΕ εκτός πολεοδομικού ιστού (υπάρχει άραγε τέτοια, που να γίνει δεκτή από το Υπουργείο;).
Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου δεν θα αντιληφθούν τον κίνδυνο της παλινδρόμησης της διαδικασίας για την εφαρμογή του προγράμματος του ΥΠΑΑΤ και δεν θα προσπαθήσουν να την αποτρέψουν με κάθε τρόπο, διακινδυνεύοντας άμεσα ακόμη και ποινική τους δίωξη για παράβαση καθήκοντος.
Ο Υπουργός θα αγνοήσει τις εισηγήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου του και θα προχωρήσει σε υπογραφή νέας απόφασης, γνωρίζοντας ότι ακυρώνει την αναπτυξιακή προοπτική του προγράμματος.
Αν δεν ισχύσει οτιδήποτε από τα παραπάνω, ούτε το σενάριο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί. Πόσο πιθανό φαίνεται να υλοποιηθούν όλα μαζί;

Σενάριο 3ο (το πιθανότερο)
Το Υπουργείο δεν αποδέχεται τελικά την πρόταση του Δημάρχου και επιμένει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων του Δήμου και του αρχικού προγράμματος.
Λογική εξέλιξη:
Αν ο Δήμος συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Υπουργείου και ξεκινήσει άμεσα την υλοποίηση, τότε όλα έχουν καλώς και είναι πλέον δικές του οι επιλογές για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προοπτικών που ανοίγονται για το νησί.
Αν όμως δεν συμμορφωθεί και εξακολουθήσει την ίδια μίζερη και παρελκυστική τακτική, τότε:

Το Υπουργείο αποκλείει τη Νάξο από το πρόγραμμα και απαιτεί πίσω την ιδιοκτησία του, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει, για να την αξιοποιήσει όπως εκείνο νομίζει καλύτερα. Και επειδή το ακίνητο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, είναι πολύ πιθανό (σχεδόν βέβαιο) ότι θα περάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Και τότε θα εκποιηθείγια την εξυπηρέτηση του Δημόσιου Χρέους και να καταλήξει έναντι πινακίου φακήςσε κάποιον από τους Ευρωπαίους (ή ακόμη και Τούρκους – έχουν ήδη συμμετοχή σεελληνικές μαρίνες) «φίλους» μας, που θα σηκώσει και την αλλόχρωμη σημαία τουδίπλα από τη γαλανόλευκη στο κέντρο της Χώρας, προσβάλλοντας απροκάλυπτατην εθνική μας αξιοπρέπεια...!!!
Ο Δήμος χάνει οριστικά ένα σοβαρό και ελπιδοφόρο αναπτυξιακό έργο με πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στην πρωτοπαράγωγη οικονομία του νησιού μας και όχι μόνο και ταυτόχρονα ένα ακίνητο τεράστιας αξίας, που αν αξιοποιόταν με σύνεση θ’ αποτελούσε έναν πολύ σοβαρό επιπλέον πόλο ανάπτυξης για το νησί. Επιπλέον αντιμετωπίζει και την πιθανότητα εξευτελιστικής έξωσης εκ μέρους του όποιου νέου ιδιοκτήτη από τις εγκαταστάσεις που ήδη χρησιμοποιεί μέσα στο ακίνητο, αν προηγουμένως δεν το έχει κάνει το Υπουργείο.Παραδοχές: Καμία! Στο σημείο αυτό αντιμετωπίζεται η ωμή πραγματικότητα!!!


Το ...´’έγκλημα ’’Η πραγματοποίηση οποιουδήποτε από τα τρία παραπάνω σενάρια θα είναι έγκλημα για το νησί, με το 3οσενάριο ν’αποτελεί την πιθανότερη αλλά και εφιαλτικότερη εκδοχή του.
Τότε θα έχει συντελεστεί το έγκλημα στον ύψιστο βαθμό, επειδή :

Θα έχει χαθεί το ΚΕΓΕ που θα μπορούσε να συμβάλλει αποφασιστικά σε:
Εκπαίδευση νέων αγροτών, προσαρμοσμένη στα χαρακτηριστικά του νησιού μας και των γύρω νησιών, ειδικά για καλλιέργειες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα βελτίωναν το επίπεδο ζωής τους.
Κάθετη αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας του νησιού, μέσω στενής συνεργασίας με τους αγροτικούς και λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς του νησιού.
Τόνωση του Αγροτουρισμού και του Συνεδριακού Τουρισμού με οργάνωση συνεδρίων και δράσεων αγροτικού ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την πλούσια λαογραφική μας παράδοση, την ιστορία και τον πλούτο των μνημείων της περιοχής.
Μεγάλη προβολή του νησιού μας παντού μέσω της συμβολικής σύνδεσης του παρελθόντος με το μέλλον στην ίδια περιοχή: πολύ κοντά στο ΚΕΓΕ και σε απόσταση ενός απολαυστικού περιπάτου βρίσκεται ο αρχαίος ναός της Δήμητρας.
Θα έχει χαθεί το ακίνητο της Χώρας που θα μπορούσε με την κατάλληλη αξιοποίηση να γίνει ένας πολύ σοβαρός οικονομικός και πολιτιστικός πόλος σε περιβάλλον πρασίνου και αναψυχής και ν’ αποτελέσει μία πολύ σημαντική πηγή οικονομικών πόρων για τον Δήμο σε μόνιμη βάση.
Θα έχουν πληρωθεί τα ίδια σχεδόν χρήματα, με αυτά που απαιτούνται για την υλοποίηση του αρχικού προγράμματος, για να χαθεί μία μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για το νησί και να καταλήξουμε σε σχεδόν βέβαιη απαλλοτρίωση εθνικής περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ.
Επιπλέον είναι άγνωστες οι επιπτώσεις της ενδεχόμενης πώλησης του «φιλέτου» της Χώρας, για τους επιχειρηματίες και γενικότερα τους κατοίκους του νησιού, αφού εξαρτώνται από το ποιος θα είναι ο αγοραστής. Είναι π.χ. λογικό να καταλήξει σε κάποιον πολυεθνικό τουριστικό οργανισμό και να δούμε ένα ξενόφερτο τουριστικό επιτελείο να εγκαθίσταται εκεί και να θέτει υπό την άμεση κηδεμονία του τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιωτικού μας συμπλέγματος, μετατρέποντας τους ιδιοκτήτες τους σε υπαλλήλους του, που θα τους απομυζά κατά το δοκούν.Τότε οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να εξηγήσουν στο ΝΑΞΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ πως το νησί έχασε και τη Σχολή και το «φιλέτο» της Χώρας ΤΟΥ και στην πρόσοψή του κυματίζουν λάβαρα ξενόφερτης διοίκησης...
Τότε τα ψελίσματα δικαιολογιών και το ρίξιμο ευθυνών του ενός στον άλλο ή του νεότερου στον παλαιότερο κλπ. δεν θα πιάνουν...
Τότε δεν θα υπάρξει έλεος...!!!


Η άποψηΤο πρόβλημα δεν είναι στη χρηματοδότηση του έργου, αλλά στον τρόπο θεώρησης και στην επιμέλεια της ανάλυσης και αξιολόγησής του. Η λογιστική προσέγγιση έχει ρόλο να βρει τον τρόπο χρηματοδότησης και όχι αν θα γίνει το έργο ή όχι και με ποια προτεραιότητα. Και είναι παραπάνω από βέβαιο ότι ακόμη και αν δεν υπάρχουν χρήματα, μπορούν να βρεθούν. Αρκεί η υλοποίηση του προγράμματος να «κοινωνηθεί» σαν όραμα για όλο το νησί.
Η Δημοτική Αρχή δεν έχει άλλη επιλογή από αυτήν της υλοποίησης το ταχύτερο δυνατό των δεσμεύσεών της για την ανέγερση του ΚΕΓΕ στον «Κακνάδο» του Σαγκριού, που έχει ήδη επιλεγεί.
Την επιλογή αυτή επιβάλλει η αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της με όρους ηγεσίας μίας κοινωνίας ανθρώπων, και μάλιστα υπό συνθήκες κρίσεως, και όχι με όρους λειτουργίας μίας λογιστικής επιχείρησης.
Σε κάθε άλλη περίπτωση μόνο κακό θα κάνει στο νησί, με ορατή ακόμη και την απαλλοτρίωση εθνικής περιουσίας από ξενόφερτους φορείς, που θα αλώσουν την οικονομία του νησιού.
Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πρώτα η ίδια και μετά να κάνει κοινή συνείδηση σε όλους του φορείς τη σημασία του έργου για το νησί. Να πάρει άμεσα απόφαση για την άμεση έναρξή του και να ζητήσει προτάσεις και ιδέες για τον τρόπο υλοποίησης του έργου, με τη λογική ότι το έργο θα πρέπει να γίνει με κάθε θυσία και όχι μόνο με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό (π.χ. τμηματική εκτέλεση με αυτεπιστασία, χορηγίες, δωρεές, προσφορά εργασίας, ακόμη και δανεισμό) .
Αν υπάρξει καλή θέληση και ευρύτητα σκέψης, η μέθοδος της συστράτευσης με κατάθεση, μελέτη και υλοποίηση προτάσεων πέρα από την πεπατημένη των λογιστικών υπολοίπων μπορεί να εκπλήξει με τα αποτελέσματά της.
Ο χρόνος και οι συνθήκες πιέζουν ασφυκτικά. Όλα όμως μπορούν να πάνε καλά, αν οι αιρετοί άρχοντες καταλάβουν ότι:

Δεν εκλέχθηκαν για λογιστές, αλλά για ηγέτες. Ηγούνται ανθρώπων και όχικονδυλίων και έχουν υποχρέωση να υπηρετούν ΜΟΝΟ την αξιοπρέπεια του κόσμου που τους εξέλεξε και το κοινό καλό και όχι την ευημερία των αριθμών ή οτιδήποτε άλλο...
Οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ηγέτες :
Ενώνουν και δεν διχάζουν με εκβιαστικά διλήμματα.
Συζητούν όλες τις απόψεις για κάθε θέμα και δεν αποφασίζουν «στο πόδι».
Πείθουν και δεν προσπαθούν να επιβάλλουν αποφάσεις αυταρχικά.
Εμπνέουν οράματα και δεν οχυρώνονται πίσω από τεχνητά εμπόδια που μπορούν να υπερβληθούν.
Μπαίνουν μπροστά σε κάθε αγώνα που αποσκοπεί στο γενικότερο καλό.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να έχουν ευρύτητα σκέψης στις επιλογές τους, στόχους στον προγραμματισμό τους και ευελιξία στις κινήσεις τους, για το καλό του κοινωνικού συνόλου που υπηρετούν...
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να βάλουν σε δεύτερη μοίρα τα λογιστικά υπόλοιπα και ν’ αντιμετωπίζουν τα θέματα που προκύπτουν δυναμικά και με έμπνευση, παρέχοντας στον κόσμο και κυρίως στους νέους μας, που αγωνιούν για το μέλλον τους, ΟΡΑΜΑ, ΕΛΠΙΔΑκαι ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ...Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχει συντελεσθεί το ...έγκλημα. Και η τέλεσή του θα είναι ΥΒΡΙΣ για το ναξιώτικο λαό. Και την ΥΒΡΙ ακολουθεί πάντοτε η ΝΕΜΕΣΙΣ...



Στράτος Ουζούνογλου,Ένας Σαγκριώτικος γόνος, αμετανόητα φανατικός λάτρης της Νάξου μας...

3 σχόλια:

Πολίτης είπε...

"Το Υπουργείο αποκλείει τη Νάξο από το πρόγραμμα και απαιτεί πίσω την ιδιοκτησία του" Το πρώτο σκέλος είναι λάθος. Το πρόγραμμα είναι άσχετο με την ανταλλαγή, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν περάσει άπρακτη η 31.12.12013, δηλαδή, ακόμη κι αν χαθεί η έκταση του Κ.Ε.Γ.Ε. οι Σαγκριώτες και γενικά όλοι οι Αξώτες θα πρέπει παλέψουμε για να γίνει Σχολή στο συγκεκριμένο χώρο.

Efstratios Ouzounoglou είπε...

Αγαπητέ "Πολίτη",
Αντιπαρερχόμενος το γεγονός ότι δεν παραθέτετε την άποψή σας επώνυμα και με παρρησία, θα σας παρακαλούσα να παραθέσετε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Υπουργείο δεν μπορεί ν' αποκλείσει τη Νάξο από το πρόγραμμά του, αν ο Δήμος Νάξου δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Διότι, από την πληροφόρηση που έχω, στη νότια νησιωτική Ελλάδα δύο Κ.Ε.Γ.Ε. προβλέπονται στο πρόγραμμα: ένα στην Κρήτη και ένα στη Νάξο, υπό τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Και ενώ στην Κρήτη υπάρχουν πολλοί Δήμοι που θα μπορούσαν να επιλεγούν σαν εναλλακτικές θέσεις του ΚΕΓΕ, σε περίπτωση υπαναχώρησης των τοπικών αρχών, στη Νάξο ο Δήμος είναι ένας και μόνο. Επομένως ή το ΚΕΓΕ Νάξου θα γίνει σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Δήμου και στον "Κακνάδο" του Σαγκριού που έχει επιλεγεί ή θα θεωρηθεί από το Υπουργείο ότι ο Δήμος υπαναχωρεί και θα μεταφέρει το ΚΕΓΕ σε άλλο Δήμο, δηλαδή σε άλλο νησί.
Τέλος θα ήθελα να σας παρακαλέσω, αν τελικά έχετε κάποια στοιχεία και αποφασίσετε να τα παραθέσετε, αυτό να το κάνετε επώνυμα και όχι υπό την κάλυψη μίας ανωνυμίας, που σας καθιστά αναξιόπιστη πηγή πληροφόρησης. Η ανώνυμη εμπλοκή σε συζήτηση περί τα κοινά μονάχα παρεξηγήσιμη είναι.
Με καμμία εκτίμηση στην ανωνυμία σας,
Στράτος Ουζούνογλου.-

Efstratios Ouzounoglou είπε...

Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου από που συμπεραίνει το Blog στην παρουσίαση του άρθρου ότι αδικώ τον τελευταίο Δήμαρχο, φορτώνοντας μόνο σε αυτόν το "προαναγγελθέν έγκλημα".
Στο σκεπτικό μου περιγράφω μόνο γεγονότα και μέμφομαι μόνο λανθασμένες κατά τη γνώμη μου μεθοδεύσεις και λογικές, αποφεύγοντας επιμελώς κάθε επίθεση επί προσωπικού.
Εκ πεποιθήσεως θεωρώ δεδομένη την αγάπη των τοπικών αρχόντων για τον τόπο τους και ότι λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα. Μέμφομαι μόνο λογικές που τις θεωρώ επιζήμιες για το κοινό καλό. Και, δυστυχώς, οι λογικές αυτές δεν εφαρμόστηκαν χθές, αλλά κυριαρχούν σε βάθος χρόνου, όπως κυριαρχούν και οι ανούσιες προσωπικές αντιπαραθέσεις, σε ατμόσφαιρα μέσα από την οποία είναι αδύνατο να προκύψει συναίνεση.
Ευχή, ελπίδα και επιδίωξή μου είναι να συμβάλω στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, ώστε να εκλείψει κάποτε αυτή η κακοδαιμονία μεταξύ των αιρετών μας αρχόντων.
Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ανάρτηση του πονήματός μου, που ελπίζω να λειτουργήσει προς το καλό της Νάξου μας.
Στράτος Ουζούνογλου.-