slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ: Ποια είναι η μέχρι τώρα κατάσταση στο Νοσοκομείο Νάξου


Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες διευκρινήσεις  και κατ’ επέκταση
να τοποθετηθούμε  για την εξέλιξη και τα αποτελέσματα της όλης πορείας  για το σημαντικό  θέμα της υγείας, περίθαλψης και  πρόνοιας, που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο.
Μετά λοιπόν από την  κατηγορηματική άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου  υγείας για αυτόνομο νοσοκομείο στη  Νάξο και την αναγκαστική συγχώνευση μας  με το νοσοκομείο της Σύρου, πρέπει να εξηγήσουμε, γιατί αυτή η εξέλιξη αποτελεί  τροχοπέδη για τη.....
αναβάθμιση  του Κ-Υ Νάξου σε  δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.

Δεν θέλουμε να επαναλαμβανόμαστε  αλλά θα ήταν φρόνιμο να θυμίσουμε  ότι :
(Από την στιγμή της ανακοίνωσης της συγχώνευσης, το 2011  ,οι καινούργιοι οργανισμοί χαράχτηκαν πάνω σε αυτά τα δεδομένα  και αυτή  τη λογική. Αλλιώς σχεδιάζεις και αναπτύσσεις ένα αυτόνομο οργανισμό και αλλιώς ένα εξαρτημένο.
Το αποτέλεσμα?: Οι οργανικές θέσεις ειδικευμένων ιατρών του Κ-Υ Νάξου από 46 μειώθηκαν σε 19.
Χαρακτηριστικό δε παράδειγμα είναι ο τεχνητός νεφρός που στήθηκε με έξι σύγχρονες μονάδες, χωρίς ο καινούργιος οργανισμός να περιλαμβάνει καν νεφρολόγο για να μπορέσει να τον λειτουργήσει.
Ήμαστε βέβαιοι ότι  αν σχεδίαζαν  ένα οργανισμό για ένα αυτόνομο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, που σε τελική ανάλυση έτσι σχεδιάστηκε και κτίστηκε το Κ-Υ Νάξου με τα καινούργια κτήρια και τις υποδομές του, θα ήταν τα πράγματα πολύ διαφορετικά. Δεν θα ψαλίδιζαν έτσι τον τότε υπάρχον οργανισμό ,που όχι μόνο δεν έπρεπε να μειώσουν θέσεις αλλά απεναντίας έπρεπε να προσθέσουν και άλλες ,ώστε να μπορέσει το Κ-Υ να γίνει ικανό να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας της Νάξου, των μικρών Κυκλάδων , της Αμοργού και όχι μόνο.
Οι διοικήσεις με τους εκάστοτε διοικητές και τους αυλικούς  που πέρασαν από το Κ-Υ όλα αυτά τα χρόνια , ποτέ δεν έκαναν κάτι ουσιαστικό προς αυτή την κατεύθυνση γιατί απλά είναι διοικήσεις διορισμένων από το εκάστοτε κόμμα εξουσίας και σαν πειθήνια όργανα,  απλά ακολουθούν πιστά τις καταστροφικές πολιτικές αυτών που έχουν φέρει σε αυτό το χάλι την ΥΓΕΙΑ  στη χώρα με σκοπό την πλήρη και καθολική ιδιωτικοποίηση του χώρου στο άμεσο μέλλον.)

Έρχονται τώρα όλοι αυτοί  να εφεύρουν ένα άλλο παραμύθι για την δικιά μας περίπτωση: την «Υγειονομική Αυτονομία».

Λένε λοιπόν ότι η συγχώνευση θα είναι μόνο διοικητική και ότι  θα έχουμε υγειονομική αυτονομία .Εδώ γεννάτε βέβαια ένα εύλογο ερώτημα :Πως μπορείς να λέγεσαι αυτόνομος αν εξαρτιέσαι από κάποιον άλλο…!έστω και διοικητικά…

Ας δούμε όμως και αυτή την πλευρά .

Θα προσπαθήσουμε με απλά λόγια  να  εξηγήσουμε το θέμα ώστε να γίνει  κατανοητό από το μεγαλύτερο μέρος  της κοινωνίας .



-Καταρχήν πρέπει να πούμε   ότι  όλες οι αποφάσεις παίρνονται  πρώτα σε διοικητικό επίπεδο  και μετά περνάνε και στο πρακτικό μέρος των οργανισμών .Δεδομένου λοιπόν   ότι το κέντρο  των  διοικητικών αποφάσεων  θα είναι σε ένα άλλο νησί ,στην προκειμένη περίπτωση στη Σύρο ,λογικό είναι , να ακολουθούμε  αυτές τις αποφάσεις ,ασχέτως αν εμείς εδώ έχουμε διαφορετική άποψη και εικόνα για τα εδώ τεκταινόμενα. Αν τώρα η διαφορετική άποψη η δική μας ,έρχεται και σε αντίθεση με τα «συμφέροντα» της Σύρου ,φανταστείτε ποιος θα έχει το μειονέκτημα.
Προφανώς εμείς.

-Η διοικητική συγχώνευση με την Σύρο και το κέντρο των τελικών αποφάσεων εκεί, μοιάζει με την θεωρία του «φτωχού συγγενή». Όλοι καταλαβαίνουμε σε ποιον από τους δύο πέφτει ο κλήρος να παίξει αυτό τον ρόλο.
Είναι εύλογο όπως καταλαβαίνετε  να δίδετε π.χ  από τον κρατικό  προϋπολογισμό  η «μερίδα του λέοντος» στη Σύρο γιατί εκεί  είναι  ο κεντρικός πυλώνας  και εκ των υστέρων  θα διανέμει  ότι περισσέψει και στους υπόλοιπους.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι η Σύρος  δεν  έχει μόνο εμάς υπό την εποπτεία της ,αλλά όλα τα κέντρα υγείας και  περιφερειακά ιατρεία  σε όλες  τις Κυκλάδες.

-Εδώ γεννάτε  ένα άλλο ερώτημα :
Έχει η Σύρος την ικανότητα  να ανταπεξέλθει σε  αυτό το ρόλο? Άποψη μας είναι πως, όχι. Δεν την έχει και ποτέ δεν την είχε αυτή την ικανότητα .Πόσο μάλλον σήμερα, με την μείωση του προσωπικού που υφίσταται. Καταλαβαίνουμε όλοι, ότι η επιβάρυνση και ανάθεση με περεταίρω αρμοδιότητες στη Σύρο θα σημαίνει αυτόματα και δυσλειτουργία στο ήδη δύσκαμπτο γραφειοκρατικό σύστημα.

-Ένα άλλο πρακτικό παράδειγμα είναι ότι λόγω της συγχώνευσης σε διοικητικό επίπεδο, το ισχύον διοικητικό ανθρώπινο δυναμικό θα συρρικνωθεί  και ίσως μετακινηθεί αλλού .Αποτέλεσμα αυτού  είναι ότι δεν θα  μπορεί πλέον  να εξυπηρετήσει όχι μόνο το προσωπικό του Κ-Υ σε διοικητικά θέματα αλλά  και τους ίδιους  τους  πολίτες που καθημερινά κάνουν άμεση χρήση των διοικητικών υπηρεσιών  με τον άλφα η βήτα τρόπο.

-Αν αναφερθούμε δε, και  στην  ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας  των Κυκλάδων με τις τόσες  δυσκολίες στην επικοινωνία και πρόσβαση  καθ’όλο το έτος, καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητο είναι να είσαι αυτόνομος σε ένα τόσο σοβαρό τομέα όπως είναι η υγεία.

- Δεν χρειάζεται βέβαια μεγάλη  σπουδή και σκέψη να βγάλεις  το αυτονόητο συμπέρασμα ότι  αυτονομία σημαίνει ότι  προβληματιζόμαστε ,χαράζουμε και διεκδικούμε εμείς  οι ίδιοι την πορεία μας, βασιζόμενοι στις ανάγκες και τα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά στον χώρο εργασίας μας και τα αντιμετωπίζουμε άμεσα χωρίς να χρειαζόμαστε  την έγκριση από αλλού. Σε τελική ανάλυση  ποιος γνωρίζει καλύτερα τι συμβαίνει στα του οίκου του από τους ίδιους τους  νοικοκύρηδες.

-Προσπαθούμε τόση ώρα να εξηγήσουμε ,
γιατί δεν είναι προς το συμφέρον του Κ-Υ Νάξου αυτή η συγχώνευση.
Ρωτάμε λοιπόν και εμείς: Έχει κάτι καλό τελικά ?
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά ΟΧΙ
 Για όλους εμάς που δουλεύουμε  σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο  επειδή γνωρίζουμε  τα  πράγματα  από μέσα και από πρώτο χέρι  αλλά ταυτόχρονα κρίνοντας εκ  του αποτελέσματος δεν έχουμε  την παραμικρή αμφιβολία για  το ότι δεν υπάρχει κανένας  θετικός  και ουσιαστικός λόγος για αυτή την συγχώνευση. Για εμάς είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυτό  δεν σημαίνει τίποτα άλλο από ,υποβάθμιση. Και όταν λέμε υποβάθμιση εννοούμε σε όλα τα επίπεδα : διοικητικό και υγειονομικό.

Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο  η ίδια η πρακτική στην καθημερινότητα τους διαψεύδει  .Ακόμα δεν λειτουργούν η αιμοδοσία , τα χειρουργεία ο τεχνητός νεφρός και τόσα άλλα.

 Λειτουργούν όμως τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα .Με το αζημίωτο βέβαια.

Προσπαθούν με κάθε τρόπο να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και επειδή πλέον δεν έχουν  επιχειρήματα , προσπαθούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες και τις αιτίες των προβλημάτων στους εργαζόμενους .Σπέρνουν και διαδίδουν οι ίδιοι, αλλά  και με   την βοήθεια από κάποια παπαγαλάκια  των ΜΜΕ ,  εμμέσως πλην σαφώς ότι λόγω διαμάχης των εργαζομένων και με το πρόσχημα της συνδικαλιστικής κόντρας και όχι μόνο, η κατάσταση στο Κ-Υ Νάξου είναι έκρυθμη  και  ότι όλο αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του νοσοκομείου ,
(λες και οι εργαζόμενοι φταίνε για το χάλι που έχουμε βρεθεί ),
 ενώ η « καλή διοίκηση» κάνει ότι μπορεί  και προσπαθεί για το καλύτερο.

Η τακτική τους είναι πολύ παλιά  και γνωστή .Στρέφουμε την μια  πλευρά απέναντι στην άλλη ,αποπροσανατολίζοντας την κοινωνία από το πραγματικό  πρόβλημα και εχθρό που είναι το ίδιο το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που αυτοί υπηρετούν, με αποτέλεσμα, τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Η απάντηση που δίνουμε σε όλους  αυτούς, σαν εργαζόμενοι στον κλάδο της περίθαλψης ,είναι αυτή:
 Παρ’όλες τις διαφορές ,πολιτικές και μη , που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι του Κ-Υ Νάξου ,όταν χρειαστεί ,ενώνονται σαν γροθιά για να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε επείγον περιστατικό προκύψει ανά πάσα ώρα και στιγμή, 24 ώρες το 24ωρο. Η όποια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας  για θέματα που αφορούν την υγεία, από τις υποταγμένες διοικήσεις και αυτούς που τις υπηρετούν  θα πέφτει στο κενό.

Έτσι και  αλλιώς  το πολύπαθο  ΕΣΥ  λειτουργεί  και βασίζετε  πλέον στο φιλότιμο των εργαζομένων, με απλήρωτους γιατρούς και προσωπικό κάτω από αντίξοες συνθήκες μέρα νύχτα.

Η εργατική τάξη και η υγιής κοινωνία γενικότερα  αργά η γρήγορα θα μπορέσει να αναλάβει με τον έναν η τον άλλο τρόπο την ζωή στα χέρια της και όλοι αυτοί οι προσκυνημένοι θα ψάχνουν να βρουν τρόπο να φύγουν …………..

Ο αγώνας μας θα είναι  διαρκής.

ΛΕΜΕ ΟΧΙ  ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΊΔΟΥΣ ΣΥΝΓΧΩΝΕΥΣΗ-ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ  ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: