slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Χριστίνα Γιακουμή (απερχόμενη πρόεδρος της Δ.Κ. «Τ’Απεράθου») ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ¨"ΚΥΚΛΑΔΙΚΗ"
TOY Μανώλη  Χατζηπέτρου
Χριστίνα Γιακουμή (απερχόμενη πρόεδρος της Δ.Κ. «Τ’Απεράθου»): «Θέλουμε να εντάξουμε στο Ε.Σ.Π.Α. την αντικατάσταση του αμιάντου.» «ΚΑΡΒΟΥΝΑΚΙ» για τους Απεραθίτες, η .....
αντικατάσταση του τμήματος αμιάντου που υπάρχει στο δίκτυο υδρεύσεως…ΠΟΤΕ άλλοτε Τ’ Απεράθου δεν είχαν στο «τιμόνι» τους (στην θέση του προέδρου της Κοινότητας) μια γυναίκα. Έγινε όμως και αυτό! Από τα τέλη Μαρτίου του 2011, η κα Χριστίνα Γιακουμή πήρε στους ώμους της βαρύ φορτίο.
Την «πορεία» την αυτοδιοικητική τής υμετέρας κοινότητας μετά τον χαμό του αείμνήστου Νικολάου Κατεινά, ο οποίος είχε εκλεγεί πρόεδρος μερικούς μήνες νωρίτερα αλλά νικήθηκε από την επάρατο νόσο, «χρεώθηκε» μετά και το σχετικό αποτέλεσμα «εσωτερικής» (σ.σ.: σε επίπεδο τοπικού συμβουλίου, δηλ.) εκλογικής αναμετρήσεως.   



Μετά τις πρόσφατες δημαιρεσίες στον ημέτερο δήμο, ο νόμος θέλει να την αντικαθιστά στο νευραλγικό ομολογουμένως πόστο της, ο συγχωριανός και συνυποψήφιός της στο ψηφοδέλτιο του νικητού των τελευταίων δημοτικών εκλογών Μ. Μαργαρίτη, Γιάννης Ζαφείρης.
Είχα την ευκαιρία, χθες, για λογαριασμό της «Κ», και στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη (σ.σ.: καταγραφή και παρουσίαση των «συν» και των «πλην» των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) να συνομιλήσω μαζί της.
Μου περιέγραψε με σαφήνεια όλα όσα έχει στην ατζέντα της την αυτοδιοικητική. Την άκουσα με προσοχή, της υπέβαλα τις ερωτήσεις και τα ερωτήματά μου, «εισέπραξα» τις απαντήσεις «για όλα» που μου έδωσε, και τις παρουσιάζω.
Ο κοινοτικός φωτισμός
«Υπάρχουν κάποιες ‘γωνιές’ στον οικισμό μέσα που δεν φωτίζονται ή φωτίζονται όχι ικανοποιητικά.
Θα πρέπει να ‘προωθήσουμε’ τα υπάρχοντα προβλήματα που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία, ώστε να πάψει να μας προβληματίζει το γεγονός αυτό.
Εντός οικισμού χρειάζεται, Γιάννη, κάποια επέκταση του δικτύου ηλεκτροδότησης. Εκτός, δεν είναι απαραίτητο.»
«Χρειάζεται όμως να φύγει ο αμίαντος»
Η ύδρευση
«εδώ, υπάρχει πρόβλημα. Το γνωστό πρόβλημα που δεν δημιουργήθηκε χθες. Αναφέρομαι στον αμίαντο, στους σωλήνες αμιάντου που καλύπτουν μέρος του δικτύου ύδρευσης.
Το πρόβλημα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε με ‘κομμάτι’ του δικτύου που καταστράφηκε το αντιμετωπίσαμε με επιτυχία. Χρειάζεται όμως να φύγει, πρέπει να φύγει, όλο το ‘κομμάτι’ του αμιάντου από το δίκτυο ύδρευσης.
Στα σπίτια μας μέσα, Γιάννη, το νερό είναι πόσιμο. Δεν έχουμε εξωτερικές βρύσες και άλλα τέτοια στο χωριό.
Την αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης θα πρέπει να την εντάξουμε στο Ε.Σ.Π.Α. θα είναι αυτό, αν γίνει, η πιο επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος.»
«Στο χωριό μας δεν έχουμε Βιολογικό Καθαρισμό. Χρειαζόμαστε έναν τέτοιο»
Η αποχέτευση
«Δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Η συνεργασία μας στο θέμα αυτό με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της δικής μας ορεινής ενότητας Αντώνη Μανιό είναι πολύ καλή. Υπάρχουν βοήθειες.
Θα ήθελα να σου πω ότι, στο πάνω μέρος του χωριού ένα τμήμα του δικτύου αποχέτευσης βουλώνει με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με τα λύματα… Ξέρεις τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις που ένα δίκτυο βουλώνει. Η περιγραφή είναι περιττή… Στο σημείο αυτό που σου είπα υπάρχει ένα πρόβλημα, όπως πρόβλημα υπάρχει σε ένα ακόμη ‘σημείο’ – σε έναν αγωγό εκτός όμως του οικισμού.
Στο χωριό μας δεν έχουμε Βιολογικό Καθαρισμό. Χρειαζόμαστε έναν τέτοιο. Ο Βασίλης Θεωνάς έχει χρεωθεί τη σχετική μελέτη. Περιμένουμε… Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να καλυφθούμε και με Βιολογικό σύντομα… Η θέση που θα γίνει η σχετική εγκατάσταση ακούει στο όνομα ‘Κατήφορα’.»
Η Σ.Α.Τ.Α.
«Το κονδύλι της Σ.Α.Τ.Α. ήταν πέρυσι 81.000 €. Φέτος θα ‘ακουμπήσει’ σύμφωνα με όλα όσα πληροφορούμαι στα 50 με 60 χιλιάρικα. Μειωμένο θα είναι. Αυτό δεν είναι καλό για το χωριό μας που πρέπει να εκτελέσει κάποια απαραίτητα για τους κατοίκους έργα. Όμως το ‘ψαλίδι’ ήταν αναμενόμενο. Δε βλέπεις τι γίνεται παντού στη χώρα μας. Από περικοπή σε περικοπή πάνε όλα τα κονδύλι που μέχρι πριν από μερικά χρόνια έβγαιναν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πρέπει όμως να το ‘παλέψουμε’ το πρόβλημα αυτό. Πρέπει με αυτά που θα έχουμε στη διάθεσή μας μέσα στα επόμενα δύσκολα χρόνια να πορευτούμε και να κάνουμε, να υλοποιήσουμε τα απολύτως απαραίτητα. Δεν γίνεται αλλιώς.»
Το οδικό δίκτυο
«Το οδικό μας δίκτυο από τον Άι-Γιάννη μέχρι το ‘έβγα’ του χωριού είναι σε καλή κατάσταση. Οι λακκούβες που υπάρχουν στην περιοχή της Μουτσούνας είναι πρόβλημα. Θα το αντιμετωπίσουμε, όμως.
Χρειάζεται συντήρηση το οδικό δίκτυο. Ιδίως τους μήνες του χειμώνα τα μικρά προβλήματα του διογκώνονται. Άμα δεν το αντιμετωπίσεις το πρόβλημα εγκαίρως χάνεται ο έλεγχος.
Η εργολαβία Τσελέντη θα επιληφθεί και πάλι. Στην περιοχή του Άι-Δημήτρη πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ασφαλτόστρωση. Αλλά και η απόσταση από την περιοχή του Κλειδού μέχρι τον Πύργο Χειμάρρου πρέπει να καταστεί ενιαία. Πρέπει δηλ. να ενωθούν οι δύο περιοχές αυτές. Τώρα, ο δρόμος αυτός που συνδέει τις δύο αυτές περιοχές εξυπηρετεί τους βοσκούς. Στο Τεχνικό μας Πρόγραμμα θα ενταχθεί η σχετική ενέργεια.»
Το κοινοτικό γραφείο
«Φτειάχτηκε πρόσφατα. Υπάρχει όμως μια κάποια υγρασία. Όχι όμως εκτεταμένη. Και υπάρχει αυτή η υγρασία σε κάποια σημεία του κτηρίου, διότι ο δρόμος περνά από πάνω και όσο να ‘ναι η υγρασία ‘ποτίζει’ τα τσιμέντα. Υπάρχει βέβαια καλοριφέρ και καλυπτόμαστε. Όμως δεν πρέπει να το αφήσουμε στη τύχη του το θέμα της υγρασίας. Αναφορικά με τα κουφώματα θα πρέπει να πω ότι χρειάζονται συντήρηση. Ίσως χρειαστεί και να τα αλλάξουμε. Έχουν υποστεί κάποιες φθορές.»
Το κοινοτικό ιατρείο
«είναι καινούργιο. Μπορώ να πω ότι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Άνετο είναι. Εξυπηρετεί ο χώρος του. Υπάρχουν τρία (3) δωμάτια μεγάλα. Καλύπτονται οι ανάγκες των συγχωριανών μου. Μπορεί και δουλεύει εκεί μέσα ο γιατρός. Δεν υπάρχει στενότητα χώρου. Το καλό είναι ότι το Ιατρείο μας δεν έχει υγρασία, όπως το κοινοτικό γραφείο που σου προανέφερα.
Καλυπτόμαστε από τον γιατρό κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Θα ήταν καλό να τον είχαμε όλες τις ημέρες της εβδομάδας στο χωριό μας όμως ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο αυτή τη δύσκολη εποχή , την εποχή των περικοπών των δαπανών στην δημόσια υγεία.»
Η συγκοινωνία
«Όπως όλα τα τελευταία χρόνια έτσι κι εφέτος. Καλά…
Δρομολόγια προς Χώρα έχουμε στις 8 π.μ., στις 8:45 π.μ., στις 2:30 μ.μ. και στις 3:45 μ.μ.
Από τη Χώρα προς το χωριό μας τα λεωφορεία φεύγουν στις 11 π.μ., το μεσημέρι στις 12, στη 1:30 μ.μ., στις 3 μ.μ. και υπάρχει και άλλο δρομολόγιο απογευματινό, επίσης. Καλυπτόμαστε συγκοινωνιακά.»
Το σχολείο
«Γιάννη, το σχολείο μας είναι 4θέσιο. Έχουμε τρείς (3) δασκάλες και έναν δάσκαλο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό που έχει να κάνει με τις εσωτερικές τουαλέτες που δεν έχουμε. Εξωτερικά αφοδευτήρια διαθέτουμε. Όχι όμως εσωτερικά. Είναι πρόβλημα αυτό.
Η ταράτσα χρειάζεται φροντίδα. Αναφέρομαι στη μόνωση. Όπως φροντίδα και συντήρηση χρειάζεται ο πίσω τοίχος του κτηρίου. Τα επιχρίσματα εκεί έχουν πέσει σε κάποια σημεία του τοίχου. Γενικά, απαιτείται εξωτερική επισκευή.
Να σου πω και για το Νηπιαγωγείο μας. Και το Προνήπιο. ..
Περίπου δεκαπέντε (15) νήπια καλύπτει το Νηπιαγωγείο μας. Ευτυχώς για τα νήπια, υγρασία εδώ, δεν υπάρχει. Το πίσω μέρος του τοίχου βγάζει μια κάποια υγρασία, αλλά με επιτυχία της καλύπτουμε. Όχι, δεν μπορώ να πω ότι ανησυχούμε ιδιαίτερα.»
Το αγροτικό δίκτυο
«Ετησίως το συντηρούμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν γίνεται αλλιώς. Χρειάζεται συντήρηση σχεδόν όλους τους μήνες του χρόνου και πιο πολύ τους μήνες τους βροχερούς.
Η καλύτερη εποχή είναι το καλοκαίρι για τη συντήρησή του.
Όσον αφορά την υποστήριξη του δήμου μας με μηχανήματα για την διάνοιξη και τον καθαρισμό των δρόμων, δεν μπορώ να πω: υποστήριξη υπάρχει. Τα μηχανήματα έρχονται στο χωριό.» 
Τα κοινοτικά κοιμητήρια
«Είναι και τα δύο (2) κοινοτικά κοιμητήρια σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε το παλιό, που το γνωρίζει ο πολύς ο κόσμος και το καινούργιο. Οι τάφοι στο παλιό είναι 220. Υπάρχει μια κάποια στενότητα χώρου εκεί. Στο καινούργιο δεν συμβαίνει το ίδιο. Εκεί οι τάφοι είναι 130 και υπάρχει απόσταση μεταξύ τους. Μάλιστα εκεί είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε και δεντροφύτευση.
Η φροντίδα των κοιμητηρίων μας είναι στις προτεραιότητες της κοινότητάς μας.»
Και η κα Χριστίνα Γιακουμή που δηλώνει ότι «ξαφνιάστηκε» από την αλλαγή στη θέση του προέδρου και την αντικατάστασή της από τον κ. Γιάννη Ζαφείρη, καταλήγοντας, μεταξύ των άλλων υπογράμμισε και τα εξής:
- Υπάρχουν χόρτα στους δρόμους κάποιες εποχές του χρόνου. Συνεργαζόμαστε με τους αντιδημάρχους κ. Μανιό και Πολυκρέτη. Αντιμετωπίζεται το πρόβλημα του μήνες του καλοκαιριού. Τώρα το χειμώνα, εθελοντικά κάνουμε εμείς οι κάτοικοι του χωριού κάποιες εργασίες.
- Την οικία Κουνέτη πρέπει να την εντάξουμε και αυτή στο Ε.Σ.Π.Α. πρέπει οπωσδήποτε να την αξιοποιήσουμε και μέσα σε αυτή να κάνουμε την διαμόρφωση που ενδείκνυται ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει αντικείμενα μουσειακού χαρακτήρα. Να λειτουργήσει δηλ., σαν ένα μεγάλο ενιαίο μουσείο.
- Πρέπει να ολοκληρώσουμε τις κερκίδες στο γήπεδο του χωριού. Είναι στο πρόγραμμα αυτή παρέμβαση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΛΑΧΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: