«Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό. Ο Τσίπρας δεν πρόκειται σίγουρα να κυβερνήσει με το ΚΚΕ, ούτε καν με τον Αλαβάνο, ενώ είναι ζήτημα αν θα έχει στο σχήμα του ακόμα και τον Λαφαζάνη.
Μπορεί όμως ωραιότατα να κυβερνήσει με τον Καμμένο και τον Μαριά!».
Η διαπίστωση ανήκει σε βουλευτή δεξιού κόμματος που παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα στο χώρο της ...
Κεντροδεξιάς.
Την ώρα που η Κεντροδεξιά (Ν.Δ.) αποτελεί το βασικό κορμό της κυβέρνησης ευρωπαϊκού προσανατολισμού που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τα «ορφανά» της ακολουθούν το δικό τους δρόμο...
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, ο ΛΑ.Ο.Σ. του Γιώργου Καρατζαφέρη μαζεύει τα κομμάτια του μετά την αποτυχία του να μπει στη Βουλή προβλέποντας επιστροφή στη δραχμή μέσα στο 2013 και ο «Ζορό» της Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος.
Οι ακροβασίες Καμμένου δημιουργούν πρόβλημα συνοχής
Η προσέγγιση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κορυφαίων στελεχών του με τον ΣΥΡΙΖΑ πάνω σε μια αντιμνημονιακή, καταγγελτική πολιτική πλατφόρμα δημιουργεί ρήγματα στο εσωτερικό του κόμματος. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά των ΑΝ.ΕΛ. στις δημοσκοπήσεις αντέχουν ακόμα, αρκετοί βουλευτές που εξελέγησαν με τη σημαία του Πάνου Καμμένου διαφοροποιούνται στο παρασκήνιο από τις θέσεις του κόμματος. Πρώτος και καλύτερος ο Κώστας Μαρκόπουλος ο οποίος καθιστά απολύτως σαφές στους συνομιλητές τους και υπονοεί σε όλες τις επίσημες δηλώσεις του ότι δεν ανέχεται την προοπτική μιας πιθανής συγκυβέρνησης με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μαρκόπουλος μάλιστα το πάει ακόμα παραπέρα: οραματίζεται ενιαία Κεντροδεξιά (φυσικά όχι με τη Χρυσή Αυγή) στην οποία βέβαια προς το παρόν τουλάχιστον εξακολουθεί να δίνει αντιμνημονιακά χαρακτηριστικά. Και δεν είναι μόνος του. Υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμμερίζονται τους προβληματισμούς του. Όταν ο Πάνος Καμμένος μιλούσε στη Βουλή, στην ψήφιση του Προϋπολογισμού, για την πιθανότητα να πάμε… στο δολάριο (!), ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο Τέρενς Κουίκ, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και ο Γιάννης Κουράκος δεν χειροκρότησαν. Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Αναζητεί γέφυρες συνεργασίας για την πολιτική του επιβίωση ο Γ. Καρατζαφέρης
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ξέρει καλά ότι πολύ δύσκολα θα ξαναβρεί το δρόμο για είσοδο στην επόμενη Βουλή. Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε προχθές σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ ότι το κόμμα που θα ανεβαίνει το προσεχές διάστημα είναι η Χρυσή Αυγή! Γνωρίζοντας ότι ο μοναχικός δρόμος είναι αδιέξοδος, ο Καρατζαφέρης αναζητά διόδους και γέφυρες για πιθανές συνεργασίες. Θα περίμενε κανείς να το παίξει ευρωπαϊστής, ευελπιστώντας σε μια συνεργασία με τη Ν.Δ., την οποία δεν τόλμησε προεκλογικά και το πλήρωσε ακριβά. Παρ’ όλα αυτά, ο συνήθως απρόβλεπτος Καρατζαφέρης επιλέγει τον άλλο δρόμο. Μιλάει για τη δραχμή, ως άλλος… Αλαβάνος της Κεντροδεξιάς. Ένας ακόμη τακτικός ελιγμός από τους πολλούς που έχει κάνει στην πολιτική του καριέρα; Ο χρόνος θα δείξει.
Πάντως, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, ένα νεύμα απ’ τη Συγγρού σίγουρα θα αντιμετωπιζόταν πια με πολύ μεγαλύτερο ρεαλισμό από την Καλλιρρόης σε σχέση με αυτόν που επέδειξε προεκλογικά ο πρόεδρος του κόμματος.
Η εξαγγελία για κόμμα δεν γίνεται πράξη
Περίπτωση Ψωμιάδη: ο πάλαι ποτέ ισχυρός μακεδονάρχης δεν έχει πια το αξίωμα του περιφερειάρχη, έχει όμως πάντα το πολιτικό, επικοινωνιακό του ενδιαφέρον. Μέχρι τώρα έχει «εξαγγείλει» ίδρυση κόμματος αρκετές φορές όταν το φέρνει η κουβέντα σε τηλεοπτικές του συνεντεύξεις. Βέβαια, η εξαγγελία απέχει πολύ από την ίδρυση. Και η πολιτική σοφία που έχει επιδείξει μέχρι τώρα, σε αντίθεση με άλλους «σταρ» της Κεντροδεξιάς, απέχει πολύ από την πολιτική επιπολαιότητα της ίδρυσης ενός κόμματος μιας χρήσης. Άλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν, και παρά τα προβλήματα που δημιουργούνταν στις σχέσεις του με τη Συγγρού, ο Ψωμιάδης έβρισκε πάντα τρόπο να τα βρει με το κόμμα και τον αρχηγό του.
Με σημαία τις μεταρρυθμίσεις
Η Δράση του Στέφανου Μάνου ζει. Διοργανώνει σήμερα συνέδριο με τη γνωστή της ατζέντα υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Ατζέντα που μπορεί να αποκτήσει ξανά πολιτικό ενδιαφέρον μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τα καταφέρει στις μεταρρυθμίσεις. Διαφορετικά οι φιλελεύθεροι της Δράσης θα περιμένουν και θα εύχονται ένα νεύμα του Αντώνη Σαμαρά για πιθανή συνεργασία. Εκτός κι αν προτιμήσουν τον Νίκο Μπίστη και τους άλλους της Κεντροαριστεράς.
Ίδια ατζέντα με την κυβέρνηση
Η Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου κινείται περίπου στο ίδιο μήκος κύματος. Η ατζέντα της έχει καλυφθεί από την κυβέρνηση και ο μεταρρυθμιστικός της ζήλος δεν μπορεί σήμερα να αποτελέσει τίποτα περισσότερο από μια πολιτική υπόκρουση στην κυβερνητική στρατηγική.
Κατερίνα Κατσαβού, στον Τύπο της Κυριακής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου