slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Να και μια δίκαιη δικαστική απόφαση για "κούρεμα" χρέους άνεργου

[Γιατί οι περισσότερες υποθέσεις που διαβάζουμε αφορούν λαμόγια του κερατά...]

Το Ειρηνοδικείο Αθηνών, προχώρησε με απόφασή του, σε ρύθμιση των οφειλών ενός 60χρονου, άνεργου και καρδιοπαθούς συμπολίτη μας, συνολικού ύψους 86.241 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση του Ειρηνοδικείου, ο 60χρονος, καλείται να καταβάλει μηνιαίως, 50 ευρώ συνολικά και στις τρεις τράπεζες, από τις οποίες είχε δανειοδοτηθεί.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η δικηγόρος, Άννα Κορσάνου:


«Με την απόφαση 495/2012 το Ειρηνοδικείο Αθηνών προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών ενός εξηντάχρονου, άνεργου, καρδιοπαθούς, συνολικού ύψους 86.241 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δανειολήπτης, που είχε οφειλές σε τρεις τράπεζες, εργαζόταν ως ιδιωτικός υπάλληλος και απολύθηκε σε ηλικία 60 ετών. Είχε υποβληθεί το 2009 σε επέμβαση ανοιχτής καρδιά και δεν έχει ακίνητη περιουσία. Έχει υποβάλει αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση, η οποία όμως -όπως όλοι ξέρουμε το ελληνικό σύστημα- δεν γνωρίζουμε πότε θα εκδοθεί.

Η σύζυγός του, 54 ετών, είναι επίσης άνεργη και βέβαια θα δυσκολευτεί να ξαναβρεί εργασία. Ζουν με το επίδομα ανεργίας της συζύγου ύψους 360 ευρώ και με την οικονομική στήριξη των παιδιών τους.

Ο νόμος 3869/2010 σε περιπτώσεις εξαιρετικών περιστάσεων όπως χρόνια ανεργία χωρίς υπαιτιότητα, προβλήματα υγείας, ανεπαρκές εισόδημα για την κάλυψη βιοτικών αναγκών, δίνει τη δυνατότητα στο δικαστή να ορίσει μηνιαίες καταβολές μικρού ύψους ή και μηδενικές.

Δυστυχώς, δεδομένα και ιστορίες ζωής σαν και αυτή αρχίζουν να γίνονται κοινός τόπος για πολλές οικογένειες, που έως πρότινος διαβίωναν με αξιοπρέπεια και πλέον τους είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν και να ανταπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες καθημερινής διαβίωσης.

Ο δικαστής σταθμίζοντας τα δεδομένα αποφάσισε ότι ο δανειολήπτης θα πρέπει να καταβάλει 50 ευρώ μηνιαίως προς όλους του πιστωτές τους. Τα επιμέρους ποσά που ανακύπτουν είναι ευτελή. Συγκεκριμένα 33,84 ευρώ για τη μία τράπεζα, 15,10 ευρώ για τη δεύτερη τράπεζα και 1,06 για την τρίτη τράπεζα. Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι ορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Οκτώβρη του 2013 προκειμένου να επανεξεταστεί η υπόθεσή του».


Δεν υπάρχουν σχόλια: