Σε πλήρη εκθεμελίωση της εργασιακής ασφάλειας των Ελλήνων, οδηγούν οι απαιτήσεις της τρόικας οι οποίες σιγά – σιγά μπαίνουν σε εφαρμογή. Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας του χρονοδιαγράμματος για την κατάθεση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για το νέο μηχανισμό διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας, το κράτος θα ορίζει ποιος θα είναι ο ....
κατώτατος μισθός πάνω στον οποίο θα κτίζεται και ο υπόλοιπος μισθός με τα επιδόματα κ.λπ.
Η πρώτη εφαρμογή του «νέου μηχανισμού» θα γίνει τον Απρίλιο του 2013. Δηλαδή από τις αρχές Απριλίου του 2013 θα ισχύει κατώτατος μισθός, ο οποίος θα έχει καθοριστεί με βάση το «νέο μηχανισμό».
Ο κατώτερος μισθός που από τον περασμένο Μάρτιο και την κυβέρνηση Παπαδήμου, έχει διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ και στα 26,18 ευρώ το κατώτατο ημερομίσθιο θα παγώσει μέχρι το 2014. Για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση που είχε γίνει ήταν 32% και ο μισθός διαμορφώνεται στα 510,95 ευρώ, ενώ το ημερομίσθιο στα 22,83 ευρώ.
Η θέσπιση του κατώτερου μισθού που ξηλώνει τη συλλογική σύμβαση, αναμένεται να συμπαρασύρει προς τα κάτω όλους τους μισθούς σε μια προσπάθεια της τρόικας να προχωρήσει σε εσωτερική υποτίμηση, αλλά μόνο ως προς τα εισοδήματα των εργαζόμενων.
Κι αν αυτό ήταν υποχρέωση της Ελλάδας με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, το μεγάλο όνειδος που σχεδιάζεται είναι η νέα μεγάλη απαίτηση της τρόικας για κατάργηση των προσαυξήσεων που προκύπτουν από τις τριετίες καθώς και των επιδομάτων που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό.
Αν η κυβέρνηση υποκύψει στις νέες απαιτήσεις για τα εργασιακά τότε θα έχουμε τη χειρότερη εργασιακή «μεταρρύθμιση» που αποφασίστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση, κυρίως ως προς τις εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις και τις μειώσεις μισθών κάτω από το τραπέζι, τώρα καλείται να πληρώσει ξανά τους εκβιασμούς της τρόικας.
Αν και ο ιδιωτικός τομέας ουδεμία σχέση έχει με τις δημόσιες δαπάνες που πρέπει να κοπούν, εντούτοις οι τροικανοί απαιτούν παρεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα. Κι αυτό προφανώς διότι οι γνωστοί κουκουλοφόροι – εργοδότες έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους πείθοντας την τρόικα να εκβιάσει για λογαριασμό τους.
Η καθιέρωση του κατώτατου μισθού, οι καταργήσεις των ωριμάνσεων και των λοιπών επιδομάτων και η μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, θα είναι το εκρηκτικό μείγμα που δε μπορεί να το αντέξει καμιά κοινωνία και καμιά κυβέρνηση. Κι έχει έρθει η ώρα που η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να πει έστω και την ύστατη στιγμή το μεγάλο «όχι». Αν διαλυθεί ο ιδιωτικός τομέας θα διαλυθουν και τα κρατικά ταμεία, η κατανάλωση, η πληρωμή φόρων. Αν για όλα αυτά τα δεινά πρέπει να γίνει η εργασιακή κόλαση για το χατίρι των επιχειρηματιών που κοιτάζουν μόνο τη δική τους τσέπη, τότε η κυβέρνηση θα πληρώσει πολύ ακριβά.
Όσο είναι καιρός πρέπει να το καταλάβουν και να μην οδηγήσουν την κοινωνία στα άκρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου