Η απελπιστική κατάσταση που έχουν φτάσει οι λιμενικοί στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους οδήγησε τους συνδικαλιστές μέσα στην εβδομάδα που πέρασε στα άκρα. Εκείνοι της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΕΠΛΣ) Χίου και Σάμου αναγκάστηκαν να προσφύγουν μέχρι και στην αναρμόδια αρχή για τους ενστόλους του Συνήγορου του Πολίτη και την Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών (ΠΕΑΛΣ) να αποστέλλει νέα επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή με την οποία τον… εκλιπαρεί να παρέμβει ώστε να εκδοθεί επιτέλους το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα που θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος.
Η επιστολή των λιμενικών από τα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου εστάλη από τη Χίο τη Δευτέρα και ήδη οι συνάδελφοί τους που πληροφορήθηκαν την αποστολή της περιμένουν με αγωνία την τοποθέτηση που θα κάνουν επ’ αυτής οι αρμόδιοι του Συνήγορου του Πολίτη, καθώς όπως επισημαίνουν και αποστολείς το θέμα δεν αφορά μόνο τους ενστόλους αλλά και τις οικογένειές τους. Με αυτή οι ακρίτες λιμενικοί περιγράφουν την τραγικότητα της κατάστασης που ζουν οι ίδιοι, όμως καθώς παρόμοιες συνθήκες αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, την παραθέτουμε ολόκληρη. Αυτή έχει ως εξής:
«Συνήγορε του Πολίτη,
Απευθυνόμαστε σε σας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια προκειμένου, εάν αυτό είναι δυνατό, να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας εδώ και δύο χρόνια, με την παντελή έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Πριν από δύο χρόνια, τόσο οι φαρμακευτικοί σύλλογοι όσο και οι ιατρικοί σύλλογοι των δύο ακριτικών νησιών μας Χίου και Σάμου έχουν σταματήσει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων, καθώς και ιατρικών υπηρεσιών, λόγω διακοπής αποζημίωσης από την Υπηρεσία μας από το έτος 2009...............................................................
Στις Υπηρεσίες των Αντιπεριφερειών Χίου και Σάμου υπηρετούμε περί τους διακόσιους (200) ένστολους και αν συνυπολογίσουμε τα προστατευόμενα μέλη ο αριθμός στην πραγματικότητα ανασφάλιστων φθάνει τα πεντακόσια (500) άτομα.
Το πρόβλημά μας μεγιστοποιείται από το γεγονός ότι το σύνολο των υπηρετούντων είναι νεαρής ηλικίας όπου στις οικογένειες τους, τα προστατευόμενα μέλη είναι εκτός των συζύγων και ανήλικα τέκνα.
Κανένα φαρμακείο και κανένας γιατρός δεν μας χορηγεί φάρμακα και υπηρεσίες. Αντικρίζοντας τα βιβλιάριά μας, μας τα επιστρέφουν μιλώντας απαξιωτικά για την Υπηρεσία μας και γελούν όταν τους λέμε ότι έχουμε το ίδιο καθεστώς με τους στρατιωτικούς.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η υποχρεωτική καταβολή από μέρους μας στο ακέραιο του κόστους τόσο για την αγορά των φαρμάκων όσο και των ιατρικών εξετάσεων (πρόληψη και ίαση).
Στη συνέχεια εμείς υποβάλλουμε τα σχετικά δικαιολογητικά στην Υπηρεσία μας και αυτά παραμένουν πέραν της τριετίας χωρίς να γίνεται η σχετική εκκαθάριση και ενταλματοποίησή τους σε εμάς τους δικαιούχους.
Η Υπηρεσία μας μηνιαίως για υγειονομική περίθαλψη μας παρακρατά μέσω της μισθοδοσίας μας από είκοσι (20 ευρώ) έως και εξήντα πέντε (65 ευρώ) περίπου. Από αυτή και μόνο την παρακράτηση εμείς έχουμε απώλεια κάθε έτος ενός μηνιαίου μισθού πέραν όσων απωλειών έχουμε υποστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Αν σε αυτήν την απώλεια συνυπολογίσουμε και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, καταλαβαίνει κανείς σε τι κατάσταση έχουμε περιέλθει εμείς και οι οικογένειές μας.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε σε ένα κράτος δικαίου και πρόνοιας πώς μπορεί η πολιτεία να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο στους πολίτες. Εάν ήμασταν άποροι ή οικονομικοί μετανάστες, η πολιτεία θα μας είχε χορηγήσει τουλάχιστον βιβλιάρια πρόνοιας. Δυστυχώς όμως εμείς είμαστε ένστολοι και σαν ένστολοι τα περιθώρια διαμαρτυρίας και αντίδρασης είναι περιορισμένα.
Ενδεχομένως εσείς σαν θεσμός να μην έχετε τη δικαιοδοσία να ασχοληθείτε με εμάς τους ένστολους, παρακαλούμε όμως να λάβετε υπόψη ότι πίσω από εμάς ή μάλλον μαζί με εμάς υπάρχουν σύζυγοι και παιδιά ακόμη και άλλα προστατευόμενα μέλη, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία όπως και απαξίωση από την πολιτεία μας και αυτό διότι είχαν την ατυχία να γίνουν μέλη οικογένειας λιμενικών, και να θεωρήσετε ότι αυτή η επιστολή είναι υπογεγραμμένη από τα μέλη των οικογενειών μας.
Εδώ και δύο χρόνια, εμείς, απευθυνόμενοι τόσο στην πολιτική όσο και στη φυσική μας ηγεσία, παίρνουμε πάντα την ίδια απάντηση: “Σε δύο μήνες θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση”, με αποτέλεσμα η φράση αυτή “σε δύο μήνες” να έχει γίνει σλόγκαν στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος.
Είμαστε σίγουροι ότι και εσείς θα λάβετε την ίδια απάντηση “σε δύο μήνες”, παρακαλούμε όμως να μην τους πιστέψετε.
Επειδή οι “δύο μήνες” έγιναν δύο χρόνια και τα δύο χρόνια τείνουν να γίνουν πέντε, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας, όχι τόσο για εμάς τους ένστολους όσο για τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών μας.
Σας ευχαριστούμε θερμά».
«Κενό γράμμα»
Η επιστολή των λιμενικών της Σάμου και της Χίου αποκτά ιδιαίτερη αξία εάν αναλογιστεί κανείς ότι την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου η Πανελλήνια Ένωσης Αξιωματικών ανακοίνωσε την επιστολή που απέστειλε στον υπουργό ΠτΠ όπου ανέφερε τα ακόλουθα:
«Κύριε Υπουργέ,
Στο Ν. 3922/2011 “Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις” (άρθρο 16, παρ. 9) προβλέπεται ότι “Για την υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού Λ.Σ. ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις για την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών και των μελών των οικογενειών τους.
Η υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος παρέχεται επίσης από γενικά ή ειδικά κρατικά νοσοκομεία, μονάδες περίθαλψης εντός ή εκτός ΕΣΥ ή άλλα ιδρύματα κοινωφελούς χαρακτήρα, από ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα συμβεβλημένα ή μη με το Δημόσιο και από ιδιώτες ιατρούς, συμβεβλημένους ή μη με το Δημόσιο, καθώς και με αποστολή στην αλλοδαπή σε ειδικές περιπτώσεις.
Οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης κοστολογούνται και εξοφλούνται με βάση το ισχύον τιμολόγιο του Δημοσίου. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου”.
Η πρόβλεψη αυτή, για την επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., από τους ως άνω φορείς παροχής υγείας, ερχόταν να δώσει μια ελπιδοφόρα προοπτική ανακούφισης των στελεχών, στην ούτως ή άλλως, προβληματική υγειονομική περίθαλψή μας.
Δυστυχώς όμως, παραμένει “γράμμα κενό” λόγω της ολιγωρίας που επιδεικνύεται για την έκδοση του προβλεπόμενου Π.Δ., με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμιση της παρεχόμενης υγειονομικής περίθαλψης, καθώς την επιβάρυνση του ήδη ελλειμματικού οικογενειακού προϋπολογισμού και μάλιστα σε μία κρίσιμη οικονομική συγκυρία, έχοντας υποστεί αλλεπάλληλα πλήγματα στο εισόδημά μας.
Σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία για την άμεση επίλυση του ως άνω προβλήματος, επ’ ωφελεία του συνόλου των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου