slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Κ. Μπιζάς: «Θα υπηρετήσω τον θεσμό με ευθυκρισία και αντικειμενικότητα» Πηγή:www.dimokratiki.gr

Συνέντευξη 
στην Πέγκυ Ντόκου
Για όλους και για όλα μιλάει σήμερα στην «δ» ο νέος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Κώστας Μπιζάς. Κατ’ αρχήν, ξεκαθαρίζει τις προτεραιότητές του και μιλάει για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου & δεύτερου βαθμού, που αντιμετωπίζει πλείστα όσα προβλήματα. Όντας και ο ίδιος νησιώτης (Έπαρχος Πάρου- Αντίπαρου) και
γνώστης των προβλημάτων των νησιών, εκφράζει το παράπονό του για την έλλειψη εφαρμογής της νησιωτικότητας στην πράξη και εκφράζει τις απόψεις του για θέματα, όπως ο τίτλος της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019, ο Τουρισμός αλλά και οι δασικοί χάρτες.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
 • Κύριε Μπιζά, είστε ο νέος πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου. Ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα θέσετε εφεξής;
Κυρία Ντόκου, το Περιφερειακό Συμβούλιο ( Π.Σ.) Νοτίου Αιγαίου με τίμησε ψηφίζοντας με ως πρόεδρο για το δεύτερο μισό της θητείας της Περιφερειακής Αρχής. Για τον παραπάνω λόγο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τους αξιότιμους περιφερειακούς συμβούλους. Ως πρόεδρος του Π.Σ. και με αίσθημα καθήκοντος προάσπισης του θεσμού που καλούμαι να υπηρετήσω με ευθυκρισία και αντικειμενικότητα, θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να διεκπεραιώσω τα ζητήματα του Προεδρείου και να διασφαλίσω την εύρυθμη λειτουργία του Π.Σ., σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του οργάνου.
 • Είναι γεγονός πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί πολλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια τόσο θεσμικά όσο και οικονομικά. Πώς εκτιμάτε ότι θα συνεχιστεί η πορεία;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου & δεύτερου βαθμού έχει αποδείξει διαχρονικά τον καθοριστικό της ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας, στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των αναγκαίων δράσεων και έργων που συμβάλλουν στην  βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της πατρίδας μας. Είναι γεγονός ότι την τελευταία εξαετία η οικονομική κατάσταση της χώρας μας έχει επιδεινωθεί δραματικά με άμεσες συνέπειες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες η τοπική αυτοδιοίκηση έχει υποστεί πολύ σημαντικές περικοπές στους ετήσιους προϋπολογισμούς  της  που πρακτικά σημαίνει την αδυναμία αντιμετώπισης της πληθώρας των ζητημάτων που προκύπτουν από την διοίκηση των Δήμων και των Περιφερειών.
Σε κάθε περίπτωση όμως όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά του τόπου μας στην παρούσα δύσκολη χρονικά στιγμή έχουμε υποχρέωση  στους συμπατριώτες μας αλλά  ιδιαίτερα στην νέα γενιά να εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια ώστε να είμαστε χρήσιμοι και αποδοτικοί στον ρόλο μας.
Να αναφέρω δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Το πρώτο αφορά  στον χώρο της δημόσιας υγείας, όπου το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αποφασίσει από την πρώτη στιγμή να παρέχει οικονομικά κίνητρα στους Αγροτικούς & Επικουρικούς Ιατρούς που θα θελήσουν να υπηρετήσουν στα νησιά μας.
Το δεύτερο παράδειγμα είναι η επιτυχής διεκδίκηση σημαντικών πόρων από την Κυβέρνηση για την συντήρηση των σχολείων, όπου με την σύναψη προγραμματικών και διαβαθμιδικών συμβάσεων με του Δήμους  θα βελτιωθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις.
Θα σας πω όμως κάτι εδώ: Διαχείριση με αφθονία πόρων που την βαφτίζουν πολιτική, είναι εύκολο να κάνει κανείς. Η απουσία πόρων σε αναγκάζει να ασκήσεις πραγματική πολιτική για τον τόπο σου και αυτό είναι για μας το μεγάλο στοίχημα αλλά και η μεγάλη πρόκληση.
 • Όντας Έπαρχος Πάρου – Αντίπαρου, γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών. Τελικά, η περίφημη ‘νησιωτικότητα’ θα βρει ποτέ εφαρμογή στην πράξη;
Η νησιωτικότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη αλλά δυστυχώς εμείς οι νησιώτες βιώνουμε συνεχώς την άδικη έως και εχθρική συμπεριφορά των Κυβερνώντων. Εκτός της σημαντικής υποχρηματοδότησης , των βασικών ελλείψεων στην δημόσια υγεία, στην παιδεία, στα σώματα ασφαλείας, την τραγική υποστελέχωση της Περιφέρειας και των Δήμων σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιβολή αρκετών φορολογικών επιβαρύνσεων που έχουν οδηγήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά μας. Η Περιφέρεια άσκησε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα και αναμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου.
Ταυτόχρονα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα 48 κατοικημένα νησιά και τους 34 Δήμους εξαιτίας της ένταξης της στην κατηγορία των αναπτυγμένων περιφερειών (Στόχος 2) έχει ελάχιστους πόρους  (168 εκ. € ) από το ΕΣΠΑ 2014-2020 σε σχέση με τις αποδεδειγμένες πολλαπλάσιες ανάγκες ιδιαίτερα σε έργα υποδομής  ( σχολεία, λιμενικά , οδικά κ.ά).
 • Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κέρδισε τον τίτλο της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019’. Η γαστρονομία είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης για τα νησιά μας;
Η γαστρονομία των νησιών μας είναι πλούσια και ιδιαίτερη. Τα αυθεντικά και αγνά προϊόντα των νησιών μας  (κρασί, τυρί, λάδι, μέλι, οπωροκηπευτικά, ψάρια κ.α.) με την απαραίτητη τυποποίηση και πιστοποίησή τους αποτελούν ένα σημαντικό οικονομικό παράγοντα για την επιβίωση των νησιωτών που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Η προβολή και ανάδειξη αυτών των προϊόντων ( με την συμμετοχή των παραγωγών σε  εκθέσεις και άλλες σχετικές  εκδηλώσεις ) εντάσσεται στον παραπάνω στόχο.
Η Περιφερειακή Αρχή αφού αναγνώρισε την σπουδαιότητα αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα προϊόντα των νησιών μας διεκδίκησε και κέρδισε τον τίτλο της ‘Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το 2019’. Ο παραπάνω τίτλος αυξάνει τις ευθύνες των παραγωγών για την διατήρηση ή και βελτίωση της ποιότητας αλλά και των επιχειρηματιών (εστιάτορες – ξενοδόχοι κ.ά) για την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων.
Θα ήταν παράλειψη μου όμως να μην αναφέρω την καθοριστική συμβολή στο παραπάνω εγχείρημα του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του αντιπ/χη Πρωτογενή Τομέα κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, της διευθύντριας του γραφείου του περιφερειάρχη  κας Χάιντι Λαζάνη και των άξιων συνεργατών τους.
 • Ο Τουρισμός παραμένει ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης για τα νησιά. Πρέπει κατά την άποψή σας να δοθούν περισσότερα κίνητρα στους νησιώτες για να συνεχίσουν να ασχολούνται με τον Τουρισμό;
Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, συμβάλλει καθοριστικά στο ΑΕΠ της χώρα μας και εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας στους συμπολίτες μας. Τα νησιά μας παρουσιάζουν ποσοτική αύξηση από την δεκαετία του ’60  και του ’70 στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες αντίστοιχα λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων τους με δεκάδες τουριστικά επαγγέλματα (καφεζυθεστιάτορες, ξενοδόχοι, τουριστικοί πράκτορες, έμποροι, τεχνικοί επαγγελματίες, μεσίτες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων κ.α.). Ο τουρισμός έδωσε την δυνατότητα στα νέα παιδιά, στους νέους νησιώτες να μείνουν και να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά στους τόπους καταγωγής τους σε αντίθεση με τα δύσκολα χρόνια ιδιαίτερα πριν του 1960 όπου η μετανάστευση χιλιάδων νησιωτών προς τα αστικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού ή το «μπαρκάρισμα» στα ποντοπόρα εμπορικά πλοία είχαν ως αποτέλεσμα τον μαρασμό και την εγκατάλειψη των νησιών μας.
Ο τουρισμός κατά την άποψή μου είναι ευλογία για τα νησιά μας. Για τον παραπάνω λόγο οφείλουμε να είμαστε φιλόξενοι και έντιμοι στις συναλλαγές μας με τους «τουρίστες» που επιλέγουν τα όμορφα νησιά μας για να περάσουν τις διακοπές τους.
Ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον (παραλίες, θάλασσα & βουνοπλαγιές ), τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα αρχαία μνημεία, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας. Όλα αυτά που μας δίνουν μια ιδιαίτερη ταυτότητα και μας κάνουν να ξεχωρίζουμε από άλλους τουριστικούς προορισμούς.
Ο τουρισμός προφανώς είναι ένας οικονομικός κλάδος που παρέχει σημαντικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους ν’ ασχοληθούν επαγγελματικά και να επιτύχουν. Η επίσημη Πολιτεία & η τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν υποχρέωση να διαμορφώσουν ένα ξεκάθαρο και υγιές περιβάλλον με βασικούς και σταθερούς κανόνες ( χωροταξία & υποδομές ) που θα έχουν ως στόχο την βιώσιμη και αειφόρο τουριστική ανάπτυξη.
 • Πώς είδατε την απόφαση για τους δασικούς χάρτες; Φαίνεται πως οδεύουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και η σύνταξη – θεσμοθέτηση των δασικών χαρτών αποτελεί συνταγματική υποχρέωση του κράτους με τους Ν.998/1979 & 2644/1998.
Με τον Ν.4389/16 κινείται η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών στην χώρα μας. Ιδιαίτερα για το Νότιο Αιγαίο  έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες για τα νησιά Σύμη, Πάτμο, Αρκοί, Σύρο, Μύκονο, Σίφνο, Μήλο και Κίμωλο.
Επειδή με την βιαστική εφαρμογή του παραπάνω νόμου οδηγούμαστε σε ακραίες καταστάσεις που έχουν να κάνουν με τον χαρακτηρισμό ως δασικής του 70% ή και του 80% της επιφάνειας των παραπάνω  νησιών,  το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 4 Μαρτίου 2017 συζήτησε το σχετικό θέμα ως πρώτο στην ημερήσια διάταξη.
Κατόπιν διαλογικής συζήτησης αποφασίστηκε να υποβληθεί αίτημα για αναστολή της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών σε συνεργασία με την Ένωση Περιφερειών και την Κεντρική Ένωση Δήμων και για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί ώστε να προσδιοριστούν όλες οι παράμετροι που θα διαμορφώσουν το τελικό υπόβαθρο που θ’ αναρτηθεί τελικά.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: