Τα κεραμίδια του ΣΥΡΙΖΑ
Το βασικό πρόβλημα με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η άρνησή του να προτείνει κάποιον για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως περήφανα ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπός του κ. Πάνος Σκουρλέτης.
Είναι ότι γενικώς δεν θέλει να προτείνει τίποτε και για κανένα θέμα.
Απλώς γκρινιάζει επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τις υπαρκτές δυσκολίες του πληθυσμού.Ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, για παράδειγμα, δήλωσε ότι ...
«ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας άδικος, παράλογος και εξοντωτικός φόρος, τον οποίον ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει όταν γίνει κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τον με έναν φόρο που θα έχει αφορολόγητο πλαφόν και θα πηγαίνει κλιμακωτά».
Ποιο είναι το πλαφόν και ποια η κλίμακα; Ουδείς γνωρίζει ή, καλύτερα, μαθαίνουμε πάρα πολλά και τίποτε συγκεκριμένο. Ο κ. Γιώργος Σταθάκης δηλώνει ότι «θα βγάλουμε από τον φόρο ακίνητης περιουσίας τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ». Ο κ. Δημήτρης Βίτσας είναι πιο χουβαρντάς. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (13.8.2014) δήλωσε ότι «το αφορολόγητο θα είναι 300.000 κατ’ άτομο». Οταν ρωτήθηκε αν το πλαφόν είναι 1,2 εκατ. ανά τετραμελή οικογένεια, απάντησε «ναι, 1,2 εκατ. ανά οικογένεια».
Ακόμη πιο αριστερός, δηλαδή πιο χουβαρντάς, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης πρότεινε συνολική κατάργηση του φόρου: «Ο ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται ούτε μερεμετίζεται, αλλά μόνο αποσύρεται για να απαλλάξει από ένα ασήκωτο βάρος τα μικρομεσαία στρώματα και τις μικρομεσαίες ακίνητες ιδιοκτησίες». Το αστείο, δε, είναι ότι όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούν ως επιχείρημα ένα νομικό ευφυολόγημα του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Προκόπη Παυλόπουλου ότι ο φόρος αποτελεί «δήμευση περιουσίας»(!) και συνεπώς είναι αντισυνταγματικός.
Ο φόρος είναι προβληματικός και διόλου ενιαίος, αφού εξαιρείται η Εκκλησία που είναι και ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακινήτων στην Ελλάδα. Από την άλλη, όμως, ο προβληματικός αυτός φόρος λύνει κάποια προβλήματα, όπως είναι το δημοσιονομικό ισοζύγιο. Χωρίς τα τέσσερα δισ. του ΕΝΦΙΑ, θα κοιτούσαμε τα πλεονάσματα με το κιάλι. Συνεπώς, όποιος προτείνει κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου θα πρέπει επίσης να προτείνει τρόπους αναπλήρωσης αυτών των εσόδων.
Οι νεοφιλελεύθεροι -που μόνο στην Ελλάδα συμπλέουν με την Αριστερά σε ό,τι αφορά τους φόρους- τουλάχιστον προτείνουν κάτι. «Κόψτε κράτος», λένε, «κλείστε υπηρεσίες, απολύστε δημοσίους υπαλλήλους» κ.λπ. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, φτιάξτε παραπάνω κράτος με λιγότερους φόρους. Πώς θα γίνει αυτό; «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός» είναι η μόνιμη επωδός.
Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούν άπαντες σ’ αυτήν τη χώρα.
Με το «εμ έτσι, εμ αλλιώς», που λέει και ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, δεν χτίζονται πολιτικές και δη αριστερές.
Για την ακρίβεια, οι αριστερές πολιτικές χτίζονται με τους φόρους των άλλων. Δεν γίνεται να έχεις μεγάλο κράτος με μικρή φορολογία.
Οσο, δε, για τη φοροδιαφυγή που είναι ο μόνιμος στόχος όλων των αντιπολιτεύσεων (μέχρι να γίνουν κυβέρνηση) καλό είναι να παταχθεί. Αλλά ακόμη κι αν καταλογιστούν όλοι οι φόροι στις διάφορες λίστες εμβασμάτων (που έχουν και τις καμαρώνουν στο υπουργείο Οικονομικών), αυτός ο καταλογισμός θα γίνει εφάπαξ. Τον επόμενο χρόνο το θηριώδες κράτος θα χρειαστεί πάλι λεφτά, δηλαδή φόρους.
Επομένως, με τι θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ ο ΣΥΡΙΖΑ αν έλθει εν τη βασιλεία του;ΠΑΣΧΟΣ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου