slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Μυστικό ραντεβού για Σαμαρά και Καραμανλή


Τι συζήτησαν στη συνάντηση του περασμένου Δεκεμβρίου στη Μουρούζη
Ο Κώστας Καραμανλής δεν αιφνιδιάζεται όταν ακούει σήμερα, σε «βαθιά» παρασκήνια, να γίνεται λόγος για ενδεχόμενη Προεδρική υποψηφιότητά του το 2015. Δεν αποκλείει ότι κάποιοι μπορεί να κάνουν σκέψεις για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά θεωρεί, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα.... μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες περιπλοκές για τη χώρα παρά να αποτελέσει λύση ευρύτερης αποδοχής.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει σε συνομιλητές του ότι πριν από πέντε μήνες, συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ημέρα Πέμπτη, μεσημέρι, συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά στο πατρικό του, στην οδό Μουρούζη, και είχε μαζί του συζήτηση για ορισμένα σοβαρά θέματα. Ο κ. Καραμανλής είπε στον Αντ. Σαμαρά ότι διαφωνούσε κάθετα με εκείνους που συζητούσαν παρασκηνιακά την εκδοχή συνέχισης του βίου της κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό και του δήλωσε ότι θα έχει την απόλυτη στήριξή του για συνέχιση της πρωθυπουργίας του.

Στη συνάντηση εκείνη ο κ. Καραμανλής διέψευσε κατηγορηματικά, από την πλευρά του, όλες τις φήμες που τον ήθελαν να ενδιαφέρεται για «επάνοδό» του στην ηγεσία της Ν.Δ. Επιπλέον, σε εκείνη τη συζήτηση, «έκαψε» εκ των προτέρων την περίπτωση για μελλοντική υποψηφιότητά του στην Προεδρία της Δημοκρατίας -κάτι που ήδη είχε αρχίσει να ακούγεται στα «γαλάζια» παρασκήνια.

Κατόπιν τούτου, ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς σήμερα θυμάται την τότε τοποθέτησή του στο θέμα. Και στην ερώτηση «γιατί, λοιπόν, να επανέρχεται σήμερα ζήτημα Προεδρικής υποψηφιότητας Καραμανλή;», στενός συνεργάτης του απαντά: «Προφανώς εκτιμάται ότι ο Κ. Καραμανλής μπορεί να καμφθεί και να αλλάξει άποψη σε μια επόμενη πολιτική συγκυρία»…

«ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ». Η άρνηση του Κ. Καραμανλή να ανταποκριθεί σε μια μελλοντική πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξηγείται -αναφέρεται από τις ίδιες πηγές- ως εξής: Μια μετάβασή του σε αυτό το αξίωμα θα ισοδυναμούσε με αποχώρησή του από το πολιτικό πεδίο, με έναν τερματισμό της παρουσίας του στην ενεργό πολιτική, και θα αποτελούσε ένα είδος πολιτικής «συνταξιοδότησής» του. Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά επιπλέον ότι ορισμένοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες πολύ θα ήθελαν να τον «ξεφορτωθούν» με μια μετακίνησή του στο Μέγαρο της οδού Ηρώδου του Αττικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από στενούς συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού δεν διαψεύδεται ότι παρασκηνιακά ο αμερικανικός «παράγων» θα έβλεπε απολύτως αρνητικά μια μετάβαση του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (σελίδες 6-7). Η αμερικανική πλευρά, λένε, εκτιμά προφανώς ότι, έστω και από αυτή τη θέση, ο πρώην πρωθυπουργός, που ήρθε προ ολίγων ετών σε σύγκρουση με την Ουάσινγκτον στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, θα αποτελεί έναν «αντίπαλο» ο oποίος ενδεχομένως σε μια συγκεκριμένη συγκυρία θα έκανε κάποια «ζημιά». Από την πλευρά του, ο Κ. Καραμανλής «δεν ξεχνά» ούτε την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών με αμερικανικό «οφθαλμό», ούτε τις αντιδράσεις των ΗΠΑ στο άνοιγμά του προς τη Μόσχα στον ενεργειακό τομέα.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ». Από τη δημοσιογραφική διερεύνηση της στάσης του Κ. Καραμανλή σήμερα προκύπτει ότι ο πρώην αρχηγός της Ν.Δ., πριν απ’ όλα, αναμένει τις εξελίξεις σε δύο υποθέσεις: α) στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης του μηνός και β) στις αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά στην υπόθεση της «Νέας Ελλάδας».

Από ό,τι λέγεται στο στενό «καραμανλικό» περιβάλλον, ο πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει περιθώριο να μην αντιδράσει ευθέως στην περίπτωση μετάλλαξης του κόμματος σε «Νέα Ελλάδα» ή ό,τι άλλο. Αν δεν το κάνει και αφήσει στην τύχη της την «παράταξη», λένε οι κύκλοι αυτοί, η μόνη προοπτική γι’ αυτόν θα είναι η οριστική και αμετάκλητη απόσυρσή του από την πολιτική. Χρονικά, πάντως, παρεμβάλλεται το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που ενδεχομένως θα καθορίσει ένα «νέο» πολιτικό σκηνικό, ίσως και έναν άλλο κομματικό χάρτη. O Κ. Καραμανλής «περιμένει», λοιπόν, τον Αντ. Σαμαρά.

Το σκηνικό στη δεξιά «πολυκατοικία»

Δεν αποτελεί μυστικό στη Νέα Δημοκρατία ότι η πολιτική ατμόσφαιρα στον «γαλάζιο» χώρο είναι ομιχλώδης και καυτή. Η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα, η «ατυχής» υπόθεση Μπαλτάκου, οι φημολογίες περί «Νέας Ελλάδας», δηλώσεις όπως αυτές της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, που βάλλει ευθέως κατά του αρχηγού της Ν.Δ., τα άσχημα λόγια του Γιώργου Καρατζαφέρη για τον πρωθυπουργό (σ.σ.: ο αρχηγός του ΛΑΟΣ επιθυμεί διακαώς «επάνοδο» του Καραμανλή, ο οποίος πάντως μάλλον τον αποφεύγει…), όλα τούτα συνθέτουν ένα σκηνικό ζοφερό στη δεξιά «πολυκατοικία». Δεν είναι, συνεπώς, περίεργο που ο Κώστας Καραμανλής κρατάει για τον εαυτό του κάποιες σκέψεις σχετικά με το μέλλον του στην πολιτική σκηνή. Και φυσικό είναι να περιμένει τις μετεκλογικές αποφάσεις του Αντ. Σαμαρά για την πορεία, τον πολιτικό χαρακτήρα και την ενδεχομένως νέα ονομασία του κόμματος.

Ας σημειωθεί εδώ ότι ο πρώην πρωθυπουργός, αν αποκλείει σήμερα το ενδεχόμενο ανταπόκρισής του σε πρόταση για να θέσει Προεδρική υποψηφιότητα, το κάνει άσχετα με τις σκέψεις του για το μέλλον της Ν.Δ. Η άποψή του είναι ότι, αν ποτέ δεχόταν τέτοια υποψηφιότητα με διακομματική διαβεβαίωση ευρείας στήριξής της, η εντύπωση που θα άφηνε ο ίδιος και στην παράταξή του και γενικότερα στον χώρο της κοινής γνώμης θα ήταν ότι επί μακρόν σιώπησε γιατί προτίμησε τη «σιγουριά» της Προεδρικής θέσης από το να εκτεθεί, κινούμενος στον ανοικτό πολιτικό στίβο.


Του Κ.Ι. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: