που έκανε ποτέ ο Σύνδεσμος
Μέσα στον Οκτώβριο ο Σύνδεσμος Σικινητών συνάντησε και είχε διεργασίες με περισσότερους φορείς από όσους είχε συνδιαλλαγεί συνολικά τα τελευταία 10 χρόνια!
Οι συνθήκες το έφεραν έτσι ώστε μέσα σε λίγες μέρες να συμβούν τρία συνέδρια και έτσι δεκάδες φορείς να βρεθούν μαζί με τον Σύνδεσμο στις ίδιες αίθουσες. Αλλά δεν επρόκειτο για απλές περιπτώσεις “ομιλητών - ακροατών’ αλλά για περιπτώσεις συνδιαλλαγόμενων φορέων. Έτσι μιλήσαμε με τη Σύρο και την Τήνο για την ανακύκλωση, με την Πάρο για τη κατασκευή του βοτανόκηπου, με την Δονούσα για την διεξαγωγή αγώνα ανώμαλου δρόμου, με την Σαντορίνη για πολλά, ανάμεσά τους για επίσκεψη στη Σίκινο, κάτι που έγινε ήδη μέσα στον Νοέμβριο, με την Ίο και την Άνδρο για τα μονοπάτια, με τα Δωδεκάνησα για τα δάση από Φίδες, με το Μπουλούκι για κατασκευή μικροφραγμάτων ανάσχεσης τη πορείας του νερού στους ξεροποτάμους και με όλους μαζί για τον συντονισμό των Κυκλαδιτών σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιά, όπως ο υπερτουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και της κληρονομιάς των νησιών κλπ. Ο Σύνδεσμος μετέφερε τη φωνή του νησιού σε όλες τις συναντήσεις και ήταν ιδιαίτερη η αποδοχή των υπόλοιπων νησιωτών στο μοντέλο συμπεριφοράς της Σικίνου απέναντι στον τουρισμό, δηλαδή το μοντέλο που προωθεί ο δήμος με ελεύθερες παραλίες, χωρίς μπιτσόμπαρα και πισίνες, ένα μοντέλο που θα μπορούσε να ονομαστεί ‘Κυκλάδες όπως παλιά”.
Στους ερχόμενους μήνες θα αποδώσουν οι συνέργειες και θα ζυμωθούν νέες ιδέες για δράσεις. Χαιρόμαστε που ο Σύνδεσμος είναι μέρος αυτής της εκκολαπτόμενης μεγάλης παρέας Κυκλαδιτών. Εξ άλλου είναι εποχή που μόνο με συνέργειες θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που θα βρίσκουμε.
Δήμος και Σύνδεσμος
ενώνουν τις φωνές τους σχετικά
με το μέλλον του νησιού μας.
Όχι στα λάθη που κόστισαν ακριβά
σε άλλα νησιά (δείτε τα video)
Ο δήμαρχος Σικίνου, Βασίλης Μαράκης, παρενέβη στη συζήτηση της παρουσίασης του Χωροταξικού Ίου-Σικίνου-Φολεγάνδρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ίο μέσα στον Οκτώβριο, και είπε με λίγα λόγια όσα θα έπρεπε κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος να πει: να αναπτυχθεί η Σίκινος αλλά όχι εις βάρος της ταυτότητάς της.
Σκεφθείτε να υπάρχει ένα κτίριο που αρέσει πάρα πολύ και όλοι θέλουν να το επισκεφτούν και να το θαυμάσουν. Είναι χρώματος ωχρού, με δύο ορόφους και λιτά μπαλκόνια με κεραμοσκεπή και αετώματα και ακροκέραμα. Και όλοι πάνε να το δουν. Και οι ιδιοκτήτες για να εξυπηρετήσουν τη πελατεία, πάνε και χτίζουν κι άλλο όροφο, και μετά κι άλλο, και πάει η κεραμοσκεπή και πάνε και τα ακροκέραμα και το χρώμα ξαναβάφεται πιό έντονο για να βγαίνει καλά στις φωτογραφίες, και στο πλάι κολλάνε κι άλλα κτίρια για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος και να βγουν κι άλλα χρήματα. Στο τέλος τι έχει απομείνει από το αρχικό κτίριο που τράβηξε τη προσοχή του κόσμου; Τίποτα. Μόνο το όνομα. Το όνομα είναι “Κυκλάδες”
Εξειδικεύοντας στη Σίκινο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι δεν μπορεί να σχεδιάζεται από το κεντρικό κράτος η όποια ανάπτυξη χωρίς να παίρνει μέρος ο ντόπιος. Ξεκαθάρισε ότι το μοντέλο “χτίστε, φτιάξτε πισίνες, βάλτε ξαπλώστρες” δεν ταιριάζει στον μικρό τόπο μας και ζήτησε ξεκάθαρα να απαγορευτεί η εκτός σχεδίου δόμηση και η κατασκευή πισίνων (με όποια εύσχημη ονομασία και να τους δώσουν: υδατοδεξαμενή κλπ) ενώ ξεκαθάρισε ότι οι παραλίες του νησιού θα παραμείνουν ελεύθερες.
Εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση του κόσμου που είχε γεμίσει την αίθουσα. Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα παραπάνω από μια φορά. Ο Σύνδεσμος παρευρέθηκε και χειροκρότησε!
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η γνώμη του Συνδέσμου που εκφράστηκε στη συνάντηση του Cyclades Preservation Fund στη Σαντορίνη τον Οκτώβριο και παρουσιάστηκε στην ημερίδα για τα μικρά νησιά στην Αθήνα τον Νοέμβριο, γνώμη που κι εκεί έτυχε καθολικής αποδοχής από το κοινό.
”Τα νησιά για το κράτος είναι απλώς χώρος, όμως είναι και τόπος, ο τόπος μας. Δεν θέλουμε να τα δούμε να καταστρέφονται και δεν θέλουμε να ήμαστε οι ιθαγενείς που αναγκαστικά ζουν εκεί πάνω και εξυπηρετούν απλώς” ήταν το ρεζουμέ της παρέμβασής μας ζητώντας επίσης να μείνει το χτίσιμο μόνο μέσα στους οικισμούς και να μην κατασκευάζονται μεγάλες μονάδες με πισίνες.
Ο δήμαρχος παραβρέθηκε με τη σειρά του στην ημερίδα και χειροκρότησε επίσης!
Δείτε τη τοποθέτηση του δημάρχου ΕΔΩ
Δείτε τη τοποθέτηση του Συνδέσμου ΕΔΩ (μαζί με τους υπόλοιπους φορείς)
Ενημερωτικοί σταθμοί για την Άγρια Ζωή σε Κάστρο και Αλοπρόνοια
Στο φόρουμ του Cyclades Preservation Fund στη Σαντορίνη έγινε ιδιαίτερη επαφή μεταξύ των συμμετεχόντων φορέων (και του Συνδέσμου Σικινητών) με τους φορείς που ασχολούνται με την προστασία της άγριας ζωής στις Κυκλάδες, την Αλκυόνη της Πάρου για τα άγρια πουλιά, τον Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, για τις χελώνες καρέτα καρέτα, τη Mom για τη μεσογειακή φώκια και τον Αρίωνα για τα κητώδη όπως τα δελφίνια.
Ο Σύνδεσμος προτίθεται να κατασκευάσει δύο ενημερωτικούς σταθμούς που θα περιέχουν πληροφορίες για τα άγρια πουλιά, τις θαλάσσιες χελώνες, τις μεσογειακές φώκιες και τα δελφίνια, ώστε όλοι οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι να γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση που βρεθεί άγριο πτηνό ή θαλάσσιο ον τραυματισμένο ή σε ανάγκη.
Στις θάλασσές μας κολυμπούν μεσογειακές φώκιες ενώ μόνο φέτος έχουν σταλεί από εθελοντή στην Αλκυόνη στη Πάρο και στην Άνιμα στην Αθήνα ένας Αρτέμης που βρέθηκε εξουθενωμένος σε μια αυλή στο Κάστρο και ένας Νυχτοκόρακας τον οποίον βρήκαν στη παραλία οι αντιδήμαρχοι του νησιού. Και τα δύο πουλιά επανεντάχθηκαν αφού έγιναν καλά. Πιστεύουμε ότι με δύο σταθερά σημεία ενημέρωσης θα γίνει κοινή γνώση το που τηλεφωνούμε και τι κάνουμε σε περίπτωση κινδύνου ενός άγριου ζώου ή πτηνού.
Περισσότερες πληροφορίες για τους φορείς (σημειώστε τα τηλέφωνά τους στο κινητό σας ώστε να ξέρετε που να καλέσετε για τη κάθε περίπτωση):
Αλκυόνη (Πάρος) για άγρια πτηνά, τηλ 694 474 1616
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής (Νάξος) για χελώνες καρέτα καρέτα, τηλ 697 679 7070
Mom (ΑΘήνα) για Μεσογειακές Φώκιες, τηλ 694 249 4471
Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών "ΑΡΙΩΝ" (Χαλκιδική) για δελφίνια, τηλ 694 564 4994
Από τις 12 Δεκέμβρη
η Νεικώ θα εκτίθεται στην Αθήνα
Η Νεικώ της Σικίνου είναι ανάμεσα στις Κυκλαδίτισσες που θα εκτεθούν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 12 Δεκεμβρίου 2024, σε μια ιδιαίτερη έκθεση υπό τον τίτλο "Αγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων".
Το Υπουργείο Πολιτισμού, δια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνουν την αρχαιολογική έκθεση με τίτλο Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων , που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Σταθάτου. Η ίδια έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας τoν Ιούνιο του 2025, όπου και θα μεταφερθεί αυτούσια.
Ο σκελετός της Νεικώς, που είχε ταφεί περίπου το 250 μ.Χ. στο Ηρώο (και μετά από περίπου 4 αιώνες, χριστιανικό ναό) της Επισκοπής Σικίνου, εντοπίστηκε σε ασύλητο τάφο σε ανασκαφή του 2018 και θα εκτεθεί με τον τρόπο που βρέθηκε. Εντοιχισμένη σε ένα τυφλό σημείο των υπογείων κρυπτών της Επισκοπής, η ταφή συνοδευόταν από πλούσια κτερίσματα και κοσμήματα, που «δείχνουν» επιφανή γυναίκα.
Η έκθεση θα παρουσιάζει τους ρόλους της Κυκλαδίτισσας στην κοινωνική, πολιτική, θρησκευτική και οικογενειακή ζωή μέσα από περίπου 150 εκθέματα από την προϊστορία μέχρι τον 17ο αιώνα μ.Χ.
Έργα μοναδικά, τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν ταξιδέψει ποτέ εκτός Κυκλάδων και εκτός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ ορισμένα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Παράλληλα, παρουσιάζονται επιλεγμένες κυκλαδικές αρχαιότητες από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Κανελλοπούλου, το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών αλλά και από σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.
Τα εκθέματα αφηγούνται την ιστορία του αρχιπελάγους μέσα από τη ματιά της νησιώτισσας. Παρουσιάζουν άγνωστους ρόλους των γυναικών μέσα στον χρόνο. Αφηγούνται τις γυναικείες μεταβάσεις από τον ρόλο της θεότητας σε εκείνον της μητέρας και αντίστροφα, τη συμμετοχή της στα θρησκευτικά δρώμενα και τη δράση της στο δημόσιο βίο και την ιδιωτική σφαίρα. Ανιχνεύουν τους περιορισμούς που διέπουν τις ιδιότητες των γυναικών στην κοινότητα αλλά και στιγμές από τη χειραφέτησή τους.
Σε μια εποχή όπου η γυναίκα εξακολουθεί να διεκδικεί τον σεβασμό στη σύγχρονη κοινωνία, την ελεύθερη επιλογή των ρόλων της και την αποδέσμευσή της από στερεότυπα που κυριαρχούν παρά τους αγώνες των προηγούμενων αιώνων, η έκθεση ανακαλεί στο σήμερα άγνωστες αφηγήσεις από τις Κυκλάδες που αναδεικνύουν την ιστορική διάσταση στην συγκρότηση της γυναικείας ταυτότητας από την προϊστορία μέχρι και τη μεταβυζαντινή περίοδο.
Κάθε άνθρωπος με καταγωγή από τη Σίκινο, κάθε φίλος του νησιού πρέπει να δει από κοντά τη Σικινιώτισσα Νεικώ, ίσως στη μοναδική ευκαιρία να εκτεθεί στην Αθήνα έως ότου ετοιμαστεί το μουσείο της Σικίνου και επιστρέψει σπίτι της!
Πληροφορίες και εισιτήρια εδώ
Ξεκινά η κατασκευή του
επισκέψιμου βοτανόκηπου στο Κάστρο
Ο επισκέψιμος βοτανόκηπος του Συνδέσμου ξεκινά μέσα στον μήνα να κατασκευάζεται, με τις πρώτες εργασίες πέτρας να διαμορφώνουν τον χώρο. Ο βοτανόκηπος θα βρίσκεται πολύ κοντά στο σχολείο και θα είναι εύκολα προσβάσιμος στο κοινό. Θα περιλαμβάνει περίπου 500 φυτά τα οποία θα ανήκουν σε περίπου 20 διαφορετικά είδη, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών που έχουν συλλεχθεί από το νησί και έχουν αναπαραχθεί ήδη.
Αναμένεται να είναι έτοιμος το Πάσχα.
Η κατασκευή του βοτανόκηπου έχει χρηματοδοτηθεί από τα Σημεία Στήριξης, μια πρωτοβουλία 11 ιδιωτικών δρυμάτων. Το ίδρυμα που χρηματοδότησε με 10.000 ευρώ τη κατασκευή του βοτανόκηπου (και την ψηφιοποίηση του ερμπαρίου της χλωρίδας του νησιού) είναι το ίδρυμα Λεβέντη. Τα χρήματα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου σε υλικά κατασκευής του βοτανόκηπου, παρεμβάσεις στη πεζούλα και τον χώρο, υπηρεσίες σχεδίασης και υλοποίησης και σύστημα ποτίσματος σε περιπτώσεις καύσωνα κλπ.
Θα συνεχίσουμε να σας ζητάμε
να έρθετε κοντά μας
Αυτές τις ημέρες ο Σύνδεσμος σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, τις εκδόσεις του, την δεύτερη δόση εκτύπωσης του βιβλίου του Γ.Σαϊτα “Σίκινος, Ηθογραφία’, την έκδοση του ημερολογίου του 2025, τον χορό με την κοπή της πίτας τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου και αρκετά άλλα.
Σε όλα αυτά οι πρωταγωνιστές είστε εσείς. Οι Σικινιώτες και οι Σικινιώτισσες. Και οι φίλοι του νησιού. Οι μεν πρώτοι μπορείτε να γίνετε μέλη μας. Οι δεύτεροι να αποκτήσετε το βιβλίο και σε λίγο το ημερολόγιο. Και όλοι μαζί να βρεθούμε στον χορό μας, τον Φλεβάρη. Θα σας το θυμίζουμε γιατί η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης.
Στείλτε μας email για να ανανεώσετε τη συνδρομή σας για το 2024 ή/και το 2025. Όσοι ανανεώσετε για τα δύο χρόνια μαζί παίρνετε ως δώρο την παλιά έκδοση του βιβλίου “Σίκινος, Ηθογραφία”.
Επιπλέον μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 6932308092 για λεπτομέρειες.
Ημερήσια εκδρομή 110 Σαντορινιών
στη Σίκινο
Στις 2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Εμπορείου Σαντορίνης και της περιβαλλοντικής οργάνωσης Μαντιλίδα, στη Σίκινο. Τη πρώτη διαθέσιμη ημέρα που δεν υπήρχε κρουαζιερόπλοιο στη Σαντορίνη, οι λεμβούχοι του νησιού μετέφεραν με το πλοίο Σαντορίνη και με συμβολικό αντίτιμο, 110 άτομα στη Σίκινο. Οι εκδρομείς έμειναν λίγες ώρες στο νησί και επισκέφθηκαν την Επισκοπή όπου και ξεναγήθηκαν σε δύο ομάδες. Ακολούθως επισκέφθηκαν το Μοναστήρι και το εκκλησάκι της Παντοχαράς και κατηφόρισαν στο Κάστρο όπου και έφαγαν στη Κάπαρη και στο Ανέμελο και στη Πλατεία ενώ ξεναγήθηκαν και στη κεντρική πλατεία μέσα στο κάστρο. Τους υποδέχτηκε ο δήμαρχος στο δημαρχείο κερνώντας τσίπουρο και αναχώρησαν για την επιστροφή με τις καλύτερες εντυπώσεις. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν η πρώτη τους φορά στη Σίκινο.
Κινήσεις σαν κι αυτές δίνουν χρώμα στην… ακίνητη καθημερινότητα του νησιού και συμβάλλουν στο να δουλεύουν τα μαγαζιά και το λεωφορείο και να μαθαίνει ο κόσμος των γύρω νησιών για την τόσο κοντινή μα και τόσο άγνωστη Σίκινο. Με χαρά περιμένουμε και την επανάληψη της εκδρομής για όσους έμειναν έξω (και μαθαίνουμε ότι ήταν πολλοί)
Ευχαριστούμε πολύ τον Δημήτρη, τη Καρολίνα και τον Νίκο για την διοργάνωση. Ο δήμος ανέλαβε το κόστος του λεωφορείου.
Οι Κυκλάδες αποκτούν κοινή φωνή:
ο Σύνδεσμος συνυπογράφει
την ανοικτή επιστολή για το
Ειδικό Χωροταξικό της Θήρας
Ο Σύνδεσμος συνυπέγραψε μαζί με δεκάδες άλλους φορείς των Κυκλάδων την ανοικτή επιστολή φορέων ενόψη της κατάθεσης του ειδικού χωροταξικού για την Σαντορίνη στις 14 Νοεμβρίου. Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πλέον ανεπτυγμένα τουριστικώς νησιά μαζί με την Μύκονο και οι ντόπιοι έχουν ζήσει στο πετσί τους το τι πραγματικά σημαίνει αυτή η “ανάπτυξη”. Βλέποντας το ειδικό χωροταξικό να έρχεται τόσα χρόνια μετά την συνεχή οικοδόμηση, μετά από τη μετατροπή του νησιού σε ένα μεγάλο οικισμό - μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων, μετά από την αφαίρεση όλων εκείνων των στοιχείων που την έκαναν μοναδική στα μάτια όλου του κόσμου, οι άνθρωποι του νησιού αντιδρούν στη νέα προοπτική να βλέπουν τεράστιες “επενδύσεις’ να εξαιρούνται από τους κανόνες ως “στρατηγικές επενδύσεις”.
Και αν σας φαίνεται παράξενο να υπογράφουν όλοι οι Κυκλαδίτικοι (και όχι μόνο Κυκλαδίτικοι) οργανισμοί και φορείς κάτι που αφορά στη Σαντορίνη, θα πρέπει να σκεφτούμε ότι για πρώτη φορά η δαμόκλειος σπάθη απειλεί όλα τα νησιά. Ζούμε τις μέρες που οι Κυκλαδίτες και εν γένει οι νησιώτες στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική που ζητείται να εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά, πλήττει όλα τα νησιά. Αυτά που δεν έχουν αναπτυχθεί και αυτά που είναι κορεσμένα.
Έτσι, και ο Σύνδεσμος Σικινητών συνυπέγραψε την ανοικτή επιστολή η οποία θα διαβαστεί στην παρουσίαση του ειδικού χωροταξικού της Θήρας, στα Φηρά.
Διαβάστε την επιστολή:
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΟΡΕΩΝ
ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ, ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στον απόηχο της ημερίδας «Σχεδιάζοντας(σ)τα όρια των μικρών νησιών» που έγινε στο ΕΜΠ από τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, οι νησιώτες νοιώθουμε ότι ξανασμίξαμε σαν μια μεγάλη κατακερματισμένη οικογένεια με το πέλαγος ανάμεσά μας.
Νοιώθουμε την ανάγκη να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο στις δυσκολίες και να μοιραστούμε τις χαρές και τις συγκινήσεις που προσφέρουν τα νησιά μας.
Νοιώθουμε επίσης ότι κομβικές εξελίξεις δρομολογούνται και καθοριστικές αποφάσεις λαμβάνονται αυτό το διάστημα για τη ζωή και τον τόπο μας, ερήμην μας. Δυστυχώς, όλα τα νησιά της χώρας, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, οι Σποράδες, το Βόρειο Αιγαίο, το Ιόνιο και τα μεγάλα νησιά μας Κρήτη και Εύβοια αντιμετωπίζονται μονοδιάστατα ως επενδυτικός χώρος ή ως ταμειακές μηχανές! Αυτή η οπτική είναι απολύτως καταστροφική και ξένη προς τη νησιωτικότητα. Τα νησιά μας είναι ευαίσθητοι τόποι με μοναδικά οικοσυστήματα και πολιτισμικά χαρακτηριστικά, στους οποίους κατοικούν και δημιουργούν οι νησιώτες επί χιλιάδες χρόνια.
Ειδικότερα για την παρουσίαση της μελέτης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Θήρας που θα γίνει την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η θέση μας είναι η εξής:
Αντιτασσόμαστε στην εφαρμογή ενός ειδικού πολεοδομικού σχεδίου που θέτει δύο μέτρα και δύο σταθμά! Οι «στρατηγικές επενδύσεις» δεν είναι δυνατόν να αξίζουν περισσότερο από το φυσικό περιβάλλον αυτού του νησιού και να εξαιρούνται από τον σχεδιασμό της Πολιτείας. Κανένας «στρατηγικός επενδυτής» δεν μπορεί να έχει διαφορετικό δικαίωμα δόμησης ή διαφορετική υποχρέωση προστασίας του περιβάλλοντος που ανήκει σε όλους μας εξίσου, αναλόγως με τα βαλάντια που διαθέτει στην τσέπη του.
Ο λόγος για τον οποίο η Σαντορίνη έγινε παγκόσμιος τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να κοστολογηθεί και να ξεπουληθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα που θα αλλοιώσουν μόνιμα την ιδιαίτερη κληρονομιά της Σαντορίνης.
Η ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος της Σαντορίνης - Θηρασιάς και των υπολοίπων Κυκλάδων, σε συνδυασμό με την γενική «αναπτυξιακή» αναρχία την οποία καλλιεργεί η ίδια η Πολιτεία αφήνοντας υποστελεχωμένες τις υπηρεσίες (π.χ. υπάρχει μόνον ένας μηχανικός στην πολεοδομία Σαντορίνης, που εξυπηρετεί επίσης Ίο, Φολέγανδρο, Θηρασιά, Σίκινο, Ανάφη), κάνοντας επιλεκτικά τα στραβά μάτια σε παρανομίες και σε ευνοούμενους επενδυτές, κοιτάζοντας το μέλλον του τουρισμού κοντόφθαλμα, επιτρέποντας την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα, περιφρονώντας τις ανάγκες του νησιού για Υγεία και περίθαλψη, αδιαφορώντας για τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Παιδεία, αδιαφορώντας ακόμα και για τα ίδια τα παιδιά, για τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους, για την κατάσταση των σχολικών κτηρίων ή την στέγαση των γιατρών και των καθηγητών τους, όλα αυτά είναι μαθηματικά βέβαιο, όπως βλέπουμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις τουριστικών πόλων του πλανήτη μας, ότι θα οδηγήσουν το νησί στην ύφεση και στην τελειωτική καταστροφή!
Όχι λοιπόν άλλες φαραωνικές τουριστικές μονάδες, δεν αντέχει άλλες τούτος ο μικρός τόπος!
Η οικογενειακή τουριστική επιχείρηση, η ραχοκοκκαλιά της οικονομίας της Σαντορίνης και των Κυκλάδων, δέχεται μεγάλη πίεση και μελλοντικά μπορεί να υποκύψει ή να αντικατασταθεί. Αυτό αποκρύπτεται από τους νησιώτες στους οποίους προωθούνται γενικώς και αορίστως οι έννοιες «επενδύσεις» και «ανάπτυξη».
Όχι στην εξαίρεση των «στρατηγικών επενδύσεων» από τους κανόνες του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
Απαιτούμε την εφαρμογή ενός Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου που θα σέβεται την πολιτιστική και περιβαλλοντική ταυτότητα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς.
Απαιτούμε την προστασία της γεωργικής γης και τον περιορισμό στην εκτός σχεδίου δόμηση, παράλληλα με την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των παραγωγών.
Είναι απολύτως απαραίτητο, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους να προστατευθούν καθώς απειλούνται από εξαφάνιση κάτω από την μεγάλη τουριστική πίεση.
Απαιτούμε την προστασία του τοπίου, της βιοποικιλότητας, της χερσαίας και θαλάσσιας πανίδας.
Απαιτούμε έναν συνολικό σχεδιασμό που θα σέβεται τη νησιωτικότητα, τους φυσικούς πόρους και την ανάγκη για λιγότερο ενεργοβόρες δομές.
ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΤΕΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΤΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ.
Συνυπογράφουν
Περιβαλλοντική Ομάδα Μαντιλίδα
Φωνή του Δάσους
Dive in Action
Θηραϊκή Θάλασσα
Save Ios
Δίκτυο για Βιώσιμες Κυκλάδες
Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου
Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου
Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριων Ζώων «ΑΛΚΥΟΝΗ»
Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου
Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΡΧΙΛΟΧΟΣ (Πάρος)
Σύλλογος Αμπασάδα (Τήνος)
Πολιτιστικός Σύλλογος Η ΠΑΤΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου Ιππόκαμπος
Σύνδεσμος Σικινητών
Creative Milos
Σύλλογος Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης
Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ Τ.Ε. Θήρας)
Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ημεροβιγλίου
Πολιτιστικός και Αναπτυξιακός Σύλλογος Οίας Θήρας ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΟΙΑΣ
Πολιτιστικός Σύλλογος Εστία Πύργου Καλλίστης
Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών
Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης
Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης
Φωτογραφική Ομάδα Σαντορίνης
Ομάδα Γυναικών Σαντορίνης της Ο.Γ.Ε.
Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων "Η Ατλαντίδα"
Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Θήρας
ΕΛΜΕ Θήρας
Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Θήρας
Κοινότητα Ημεροβιγλίου
Κοινότητα Καρτεράδου
Κοινότητα Έξω Γωνιάς
...
(η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται)
Αποδέκτες
Δήμαρχος Θήρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων, Δήμαρχοι Κυκλάδων, Μελετητικό γραφείο ΣΑΜΑΡΑ, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Περιφερειακοί σύμβουλοι, Βουλευτές Κυκλάδων, ΥΠΕΝ, Τ.Ε.Ε., ΜΜΕ
Επισυνάπτονται(ενημερωτικά)*
(*) Τα Γ, Δ και Ε είναι προτάσεις της ΕΛΛΕΤ και των Μηχανικών Θήρας που έχουν ήδη κατατεθεί στη διαβούλευση για το ΕΠΣ και δεν σχετίζονται με την κοινή ανοικτή επιστολή των φορέων, απλά παρατίθενται για ενημερωτικούς λόγους.
Α) Τοποθετήσεις των Κυκλαδίτικων φορέων για τα νησιά τους (βίντεο)
https://youtu.be/LyfnBiC83q4?si=N2WTSVapAB6t2xNk
Β) Την επίκαιρη επιστημονική ημερίδα "Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών"
https://www.youtube.com/live/beVU4np7tII?si=vJT7pDXVAznFPY9c
Γ) Θέσεις της ΕΛΛΕΤ προς την διαβούλευση του Δήμου Θήρας για το υπό εκπόνηση Ειδικό Σχέδιο (ΕΠΣ)
https://www.ellet.gr/wp-content/uploads/Εισαγωγικό-κειμενο-για-προτασεις-ΕΠΣ.pdf
Δ) Πίνακα Προτάσεων της ΕΛΛΕΤ για το ΕΠΣ Σαντορίνης
https:/www.ellet.gr/wp-content/uploads/Πίνακας-Προτάσεων-ΕΠΣ-Σαντορίνης.pdf
Ε) Προτάσεις του Συλλόγου Μηχανικών Θήρας στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το ΕΠΣ Θήρας
https://www.saveparos.eu/downloads/santorini/2022-12-14_protaseis-syllogou-michanikon-gia%CE%99-to-EPS-thiras.pdf
https://mailchi.mp/a47843aafb6c/14112024?e=22b530b2b3
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου