slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός στην "Κοινή Γνώμη" και στη Δέσποινα Συλιβάνη : "Δεν καταργείται, αναβαθμίζεται ο ρόλος του"

Κατάργηση του Λιμενικού Ταμείου και δημιουργία Λιμενικού Γραφείου εντός του Δήμου, εισηγήθηκε ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός
Το αίτημα πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου με το Δημοτικό Συμβούλιο να παίρνει την τελική απόφαση 
/ Συντάκτης: Δέσποινα Συλιβάνη 
Τη μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Λιμενικό Γραφείο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο, κάνοντας αποδεκτή την εισήγηση του δημάρχου και προέδρου του, Δημήτρη Λιανού.

Η συγκεκριμένη απόφαση, θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για την κατάργηση ή όχι του Λιμενικού Ταμείου και τη μετατροπή του σε Λιμενικό Γραφείο, το οποίο θα ενσωματωθεί στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου.


"Δεν πρόκειται για κατάργηση, αλλά για αναβάθμιση του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσει το Λιμενικό Ταμείο, ενός από τους πιο πολυνησιακούς Δήμους", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη", ο δήμαρχος, Δημήτρης Λιανός.

"Η μετατροπή του θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη"

Την κατάργηση ή μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου Νάξου, το οποίο λειτουργεί από το 2001 με αυτή τη μορφή, σε Λιμενικό Γραφείο, θα κληθεί να αποφασίσει στην επόμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

Πρόκειται για μία εισήγηση που κατατέθηκε από τον δήμαρχο και πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Δημήτρη Λιανό και βρήκε τη θετική ανταπόκριση από τα μέλη της πλειοψηφίας, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του οργάνου.

"Δεν καταργείται το Λιμενικό Ταμείο Νάξου, αλλά αναβαθμίζεται. Μιλάμε για την αναβάθμιση του ρόλου του, καθώς την ευθύνη του θα την έχει το Δημοτικό Συμβούλιο", δήλωσε στην εφημερίδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα, ο κ. Λιανός.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα στους Δήμους να συστήσουν Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία για τη διαχείριση λιμένων, αλιευτικών καταφυγίων και λιμενικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων.

"Στο πλαίσιο του νομικού πλαισίου που θέσπισε η πολιτεία και δίνει τη δυνατότητα κατάργησης των υποστελεχωμένων Νομικών Προσώπων, μέσα σε αυτά και τα Λιμενικά Ταμεία, προχωρήσαμε σε αυτή την απόφαση, καθώς κρίνουμε ότι αδυνατεί να λειτουργήσει και να ανταποκριθεί κάτω από το ισχύον καθεστώς που βρίσκεται σήμερα. Για το λόγο αυτό, θα ζητήσουμε την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την κατάργηση και ταυτόχρονη δημιουργία Λιμενικού Γραφείου εντός του Δήμου", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας το σκεπτικό του, ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δήλωσε ότι "σκοπός αυτής της απόφασης, είναι να δημιουργηθούν οικονομίες, δηλαδή να μηδενιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα με την έλλειψη προσωπικού. Πιστεύουμε ότι είναι κάτι απαραίτητο για τον πλέον πιο πολυνησιακό Δήμο, με ότι αυτό συνεπάγεται".

Ο κ. Λιανός επισήμανε, ότι το Λιμενικό Γραφείο θα εξυπηρετείται από το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα τα έργα, καθώς θα καταργηθούν οι διαδικασίες των προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου.

"Το Λιμενικό Γραφείο και θα εξυπηρετείτε από το υπάρχον προσωπικό. Τον οικονομικό τομέα θα αναλάβει η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, όπως και το κομμάτι των έργων θα καλύπτεται από την Τεχνική Υπηρεσία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα απαλλαγούμε από όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως είναι οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμου και Λιμενικού Ταμείου για θέματα που αφορούν την αποκομιδή των απορριμμάτων, τον ηλεκτροφωτισμό, την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης κ.α. Πιστεύουμε λοιπόν ότι στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων και ωρών εργασίας, η λειτουργία του Λιμενικού Γραφείου θα είναι πιο αποτελεσματική", υπογράμμισε, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σήμερα το Λιμενικό Ταμείο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, λόγω της υποστελέχωσης και άλλων οργανωτικών προβλημάτων.

"Το Λιμενικό Ταμείο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Υπάρχει έλλειψη επαρκούς προσωπικού για την ομαλή οικονομική διαχείριση, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσλειτουργίες στην ταμειακή υπηρεσία, γεγονός που επηρεάζει τις εισπράξεις και τις πληρωμές. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μία ταμίας που τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να υπογράψει, καθώς έχει ασυμβίβαστο και υπάρχει θέμα ακόμη και με τις παραλαβές των έργων. Προκειμένου λοιπόν να υλοποιηθούν έργα, παρεμβάσεις και εργασίες που αφορούν τις λιμενικές εγκαταστάσεις, θεωρούμε ότι θα είναι πιο λειτουργική η μεταφορά του στο Δήμο, καθώς υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες".

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν έργα προγραμματισμένα που πρέπει να υλοποιηθούν στις λιμενικές εγκαταστάσεις, ο Δήμαρχος είπε ότι "φυσικά υπάρχουν έργα που υλοποιούνται, αλλά θα μπορούσαμε να τρέξουμε ακόμη περισσότερα. Με αυτόν τον τρόπο τον οποίο προτείνουμε θα απελευθερωθεί εργασιακός χρόνος, προκειμένου να υπάρξουν παραγωγικά αποτελέσματα".

Τέλος, υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα έρθει προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο είναι και το αρμόδιο, βάση διαδικασιών να αποφασίσει και εάν υπάρξει θετική απόφαση, θα προχωρήσει το αίτημα προς το κράτος για έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

"Αυτό το αίτημα, δηλαδή η δημιουργία του Λιμενικού Γραφείου, που είναι και αίτημα της τοπικής κοινωνίας θα έρθει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο κυρίαρχο όργανο και αυτό στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης, θα αποφασίσει για ένα θέμα που αφορά το μέλλον των χερσαίων ζωνών του Δήμου", κατέληξε ο κ. Λιανός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: