slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Παρέμβαση Φίλιππου Φόρτωμα στην Βουλή για την οικονομική ζημία Ελλήνων αλιέων από εισβολικά είδη

Ερώτηση στην Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, με θέμα «Επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση των εισβολικών ψαριών στις ελληνικές θάλασσες».
Ο κ. Φόρτωμας στην ερώτησή του, που απευθύνεται προς τους αρμόδιους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, αναδεικνύει το μείζον ζήτημα της τεράστιας οικονομικής ζημίας που υφίστανται οι αλιείς μας από την παρουσία ξενικών ειδών, όπως ο λαγοκέφαλος, στις ελληνικές θάλασσες. 

Ειδικότερα, ο βουλευτής στην ερώτησή του επισημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια, οι αλιείς μας έχουν έρθει αντιμέτωποι με μία νέα απειλητική κατάσταση, η οποία έχει προκληθεί από την έλευση νέων, ξενικών και χωροκατακτητικών ειδών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ στην Μεσόγειο και άρα και στις ελληνικές θάλασσες. Τα είδη αυτά, τα οποία ελλείψει θηρευτών έχουν πολλαπλασιάσει τους πληθυσμούς τους, προκαλούν διπλή οικονομική καταστροφή στους αλιείς μας, αφενός γιατί τρώνε τα αλιεύματα, και αφετέρου γιατί καταστρέφουν τα δίχτυα τους και άλλα εργαλεία.

Ο κ. Φόρτωμας, απευθύνει στους αρμόδιους Υπουργούς το ερώτημα τι προτίθενται να πράξουν για την επίλυση του προβλήματος καθώς και εάν εξετάζεται από τα συναρμόδια Υπουργεία το ενδεχόμενο σχεδιασμού κάποιου αποζημιωτικού μέτρου για τους αλιείς μας για την οικονομική καταστροφή που υφίστανται ή κάποιας μορφής επιδότηση για την αλιεία του λαγοκέφαλου.

Αλιείςεισβολικά είδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: