slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

ΣΥΡΙΖΑ: Ποιοι βλέπουν... διάσωση μέσω ΠΑΣΟΚ

Tης Νίκης Ζορμπά από to capital.gr
Μπορεί oι δημοσκόποι να σηκώνουν τα χέρια για τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη (δεν είναι οι μόνοι, άλλωστε) και να δυσκολεύονται να πάρουν όρκο για τα ποσοστά του στην ευρωκάλπη, δεν συμβαίνει καθόλου το ίδιο με το ΠΑΣΟΚ ωστόσο. Εκεί εμφανίζονται βέβαιοι πως οι μέχρι τώρα σφυγμομετρήσεις δεν θα διαψευστούν το βράδυ της 9ης Ιουνίου: Το ΠΑΣΟΚ θα τερματίσει, κατά πάσα πιθανότητα, τρίτο.
Και αν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει άγχος για την εκλογική του επίδοση, αυτό διαμηνύει σε κάθε ευκαιρία εξάλλου, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για το βράδυ των ευρωεκλογών, εάν επαληθευτούν οι δημοσκοπικές βεβαιότητες και δεν πετύχει τον στόχο της δεύτερης θέσης το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρώτος ο πρόεδρός του, ούτως ή άλλως, άνοιξε το ζήτημα προ ολίγων εβδομάδων, δηλώνοντας σε συνέντευξή του: Εάν είμαστε τρίτοι, θα είναι μεγάλη πολιτική ήττα. Η προεκλογική περίοδος δεν ενθαρρύνει εσωκομματικές συζητήσεις: Το κόμμα προσπαθεί συντεταγμένα να διατηρήσει υψηλό ηθικό και συσπείρωση.
Ήττα

Παρ’ όλα αυτά, οι συζητήσεις για τις εκλογικές επιδόσεις έχουν ανοίξει όχι μόνον παρασκηνιακά, αλλά και δημόσια. Ο Νίκος Παπανδρέου, εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, ομολόγησε πως "αν βγούμε τρίτοι, έχουμε θέμα". Επιχείρησε, βέβαια, να αποσυνδέσει το πολιτικό θέμα που θα δημιουργηθεί με σενάρια αλλαγής ηγεσίας: "Όχι θέμα ηγεσίας. Θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος μέσα στο ΠΑΣΟΚ τι πήγε λάθος, αφού έχουμε βάλει τον στόχο του δεύτερου κόμματος".






PressFleetΟ ειδικός στην τεχνολογία AI συμβουλεύει: αν έχετε 200€, κάντε το


Ad




Ευγενής διατύπωση μεν, αλλά η ουσία της δεν αλλάζει. Το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίστηκε, είχε μηδενικό σχεδόν πολιτικό κέρδος. Έφτασε κοντά δημοσκοπικά να επιτύχει τη δεύτερη θέση το 2024, αλλά "στη στροφή" τον προσπέρασε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, για την ακρίβεια.

Παρεμπιπτόντως, για τις εξελίξεις στον νέο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη, στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μοιράζονται, με έναν τρόπο, την ίδια... απογοήτευση (αν όχι απόγνωση) με στελέχη και βουλευτές του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ (της εποχής Τσίπρα, για την ακρίβεια).

Μέχρι το επεισοδιακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε η αίσθηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η θρυαλλίδα των εξελίξεων θα είναι η εκλογική επίδοσή του, καθώς το ΠΑΣΟΚ θα αναδεικνυόταν δεύτερη πολιτική δύναμη. Έκτοτε δεν άλλαξε μόνον η σειρά στην πολιτική κατάταξη, αλλά τελείωσε ταυτόχρονα –κατά πώς συνομολογούν "διαφωνούντες"– και η δυνατότητα να μπει σε "επιτροπεία" ο Στέφανος Κασσελάκης και κάθε ενδεχόμενο να πάρουν πίσω τα κλειδιά του κόμματος από τον αδιαμεσολάβητο, νέο αρχηγό τους.






Nordic Nest GRArabia Πιαστράκι Για Κατσαρόλες, Mainio Sarastus Φυσικό Λευκό-Μαύρο


Ad



Παρασκήνιο και... νέος φορέας

Πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα, προσωποπαγές, υπό τον νέο του πρόεδρο, και με νέα βάση. Για όσους ασφυκτιούν εντός των κασσελακικών τειχών, εφόσον να αμφισβητηθεί ο Στ. Κασσελάκης δεν γίνεται – ή μάλλον γίνεται, αλλά, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος, θα προσφύγει ξανά στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και θα ξανακερδίσει το κόμμα –, από μηχανής θεός θα μπορούσε να αποδειχθεί μια γενική... ανακαίνιση στο ΠΑΣΟΚ.

Ανακαίνιση που θα ξεκινούσε με αλλαγή ηγεσίας και συγκρότηση ενός νέου κεντροαριστερού φορέα, που θα μπορούσε να χωρέσει από τους μετριοπαθείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έως και βουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς, του Αλέξη Χαρίτση.

Εκ των κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ εξηγούσε στο "Κ": Αυτή η κατάσταση όπου ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του, χωρίς αντίπαλο, έχοντας απέναντι "βολικό” τον Κασσελάκη, που δεν μπορεί να τον απειλήσει, και εμάς σε αυτή την κατάσταση, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μόνον ένας σοβαρός φορέας κεντροαριστερός, με ηγεσία που να μπορεί να ενώσει υγιείς δυνάμεις από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, μπορεί να πρωταγωνιστήσει.


Στο ίδιο μήκος κύματος εκπέμπουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προεξοφλούν εξελίξεις στην Κουμουνδούρου μετά την 9η Ιουνίου, με αιχμή και τα ποσοστά του κόμματός τους: "Ο πήχης για τον Κασσελάκη είναι αντικειμενικός: Να μην έχουμε επανάληψη των ζοφερών ποσοστών των εθνικών εκλογών". Στο τι θα σημάνει πρακτικά "επανάληψη" του σκηνικού, η δηκτική απάντηση είναι: "Να είναι μεγάλη η διαφορά με τη Ν.Δ. Αν η δυναμική μας είναι για να... πάρουμε τις εκλογές του 2031, να μας το πουν να το ξέρουμε".

Αμφότερα τα προαναφερθέντα στελέχη, εν τω μεταξύ, εμφανίζουν τις ίδιες... κεντροαριστερές αγωνίες, αλλά –ακόμα και άνευ συνεννοήσεως– διατυπώνουν την ίδια προσδοκία για συγκρότηση ενός νέου πόλου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις ευρωεκλογές.

Ηχηρή ήταν εν τω μεταξύ, μεσούσης της εβδομάδας, η παρέμβαση του Διονύση Τεμπονέρα, με άρθρο του στην "ΕΦΣΥΝ", στην κατεύθυνση της συνεργασίας "προοδευτικών κομμάτων": "Τα κόμματα από την άλλη οφείλουν να αντιληφθούν ότι η λαϊκή πλειοψηφία δεν θα ανεχτεί την επανάληψη και διαιώνιση εκλογικών συσχετισμών που δεν δίνουν λύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκ των καταβολών του, έχει στο πολιτικό του DNA την πολιτική κουλτούρα των συνεργασιών. Η ισχυροποίησή του οφείλει να βάζει και το ζήτημα της συγκρότησης ενός μεγάλου δημοκρατικού κοινωνικού μετώπου, ενός "Μετώπου Δημοκρατίας” που θα υπερασπιστεί την ελληνική κοινωνία και θα καταθέσει μια εναλλακτική ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα εξουσίας που θα δίνει διέξοδο και προοπτική στα κοινωνικά στρώματα που θέλει να εκπροσωπήσει".

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο"

Δεν υπάρχουν σχόλια: