slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δ. Καπούνης στον ΣΚΑΪ 100,3: «Με 50-60 ημέρες δουλειά ο επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει!».


Για την έως τώρα τουριστική κίνηση στη Νάξο μίλησε, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, τονίζοντας ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τα πράγματα δεν πηγαίνουν έτσι όπως όλοι περίμεναν.

«Δεν υπάρχει ο κόσμος που είχαμε το περασμένο καλοκαίρι. Η εκτίμηση είναι ότι, σε σχέση με πέρυσι, είμαστε κάτω από 20% ως και 25%. Από αυτά, δε, που ακούμε από τα γύρω νησιά (Σαντορίνη, Πάρο, Μύκονο), σε αυτά η κίνηση είναι ακόμη πιο μειωμένη, μέχρι και 30%. Στη Νάξο υπάρχουν ελάχιστοι Έλληνες τουρίστες αυτή τη στιγμή, ενώ πολύ λίγοι έχουν κάνει και κρατήσεις για αργότερα. Αυτό κάτι σημαίνει. Δεν υπάρχουν χρήματα, είναι και ακριβά τα μεταφορικά… Εκτιμώ πως το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι επανάληψη ούτε εκείνου του 2019 ούτε του περυσινού. Η ελπίδα, ωστόσο, πεθαίνει τελευταία!», είπε, αρχικά, ο Δ. Καπούνης.

Ερωτηθείς εάν το νησί μας είναι ένας οικονομικός προορισμός, απάντησε: «Ναι. Είναι ένας φθηνός προορισμός. Βρίσκει κανείς οικονομικό κατάλυμα. Για να έρθει εδώ, όμως, μια τετραμελής οικογένεια θα έχει κάποιο αυξημένο κόστος. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Νάξο αλλά γενικά στα νησιά και είναι και ο λόγος που δεν έχουμε προς το παρόν πολλούς Έλληνες τουρίστες. Για τον ίδιο λόγο εκτιμώ ότι δεν θα έχουμε γενικά πολλούς Έλληνες φέτος. Οι προβλέψεις ναι μεν ήταν ότι θα πάμε καλά αλλά, από όσα βλέπουμε, ούτε ο Μάιος ούτε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου πήγαν καλά».

Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε ότι «με μόλις 50-60 μέρες, δύο μήνες δηλαδή, δουλειά τον χρόνο, ο επαγγελματίας δεν μπορεί να συντηρηθεί τους υπόλοιπους δέκα. Πρέπει κάτι να γίνει. Να επιδοτηθούν, π.χ., εισιτήρια ώστε να μπορέσει ο Έλληνας να κάνει διακοπές; Να ανοίξει πλατφόρμα όσον αφορά στα καταλύματα για να βρίσκονται προσιτοί προορισμοί για τους συνταξιούχους και άλλους τύπους τουρίστα; Όπως και να έχει, με αυτήν την κατάσταση δεν βλέπω να έρχονται στο νησί ή γενικά να κάνουν διακοπές οι Έλληνες. Επίσης, ο καλύτερος προορισμός είναι πλέον η Αθήνα και γι' αυτό έχει και πάρα πολύ κόσμο».

Ο Δ. Καπούνης ρωτήθηκε και για το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που έχει σημειωθεί στον τριτογενή τομέα στο νησί μας και όχι μόνον: «Στη Νάξο οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές και σε αυτές δουλεύουν οι φοιτητές που έρχονται στο νησί. Αλλά, η ανάπτυξη που έχει γίνει είναι τόσο μεγάλη, έχουν ανοίξει περισσότερα καταστήματα, κλπ, οπότε είναι λίγο δύσκολο οι ίδιες αυτές οικογενειακές επιχειρήσεις να βρουν το απαιτούμενο προσωπικό. Οι φοιτητές που έρχονταν από Αθήνα για σεζόν πια δεν έρχονται γιατί είναι ακριβά τα καταλύματα και τα μεταφορικά και μένουν και δουλεύουν Αθήνα, τους συμφέρει καλύτερα. Δεν έχουμε, λοιπόν, εργατικό προσωπικό. Οι μισθοί παρ' όλ' αυτά είναι πάρα πολύ καλοί εδώ, όπως και οι λοιπές παροχές (λ.χ. διαμονή και διατροφή). Ωστόσο, δεν υπάρχει προσωπικό. Το ίδιο συμβαίνει και στον πρωτογενή τομέα – οι εργάτες γης έχουν φύγει όλοι και έχουν πάει στη μαζική εστίαση».

Ακούστε τη συνέντευξη του Δ. Καπούνη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ:

1 σχόλιο:

Ηλιας είπε...

Όταν ξενοδοχείο στο Προκόπη τον Ιουνιο του 2918 είχε 50 ευρώ και τώρα ζήτησαν 75. ..