slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Ο πρόεδρος του εργοστασιακού σωματείου του Νεωρίου κ. Μάρκος Βουτσίνος εξακολουθεί να ψεύδεται ασύστολα


Διαβάστε ακόμη επιστολή απάντηση του Βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου προς την εφημερίδα "Ο Λόγος των Κυκλάδων" Θέμα : Όλη η αλήθεια για το Νεώριο - Οφειλόμενη απάντηση στον Μάρκο Βουτσίνο.

Και την συνέντευξη τύπου του Μάρκου Βουτσίνου πρόεδρου των εργαζομένων των Ναυπηγείων Νεωρείου Σύρου Δήλωσε "Είμαστε ακόμα ζωντανοί".

Δεν είχα σκοπό να εξακολουθήσω την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του εργοστασιακού σωματείου του Νεωρίου κ. Μάρκο Βουτσίνο, αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηροί, όταν για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και μέσω της συνέντευξης τύπου που έδωσε χθες Παρασκευή 19/9, καταφέρθηκε εναντίον εμού, του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, με ασύστολα και
ανυπόστατα επιχειρήματα και ισχυρισμούς, ως να βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Δεν θα επαναλάβω όσα εκτενώς είπα στην απάντησή μου σε προηγούμενη συνέντευξη του κ. Βουτσίνου προς την εφημερίδα "Ο Λόγος των Κυκλάδων", που δημοσιεύτηκε μόλις την Πέμπτη 18/9 και μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εφημερίδας (σας την επισυνάπτω αυτούσια), αλλά θα επικεντρωθώ αποκλειστικά σε όσα νεώτερα ψεύδη εκστόμισε στη χθεσινή του συνέντευξη προς τα ΜΜΕ των Κυκλάδων.


Ο κ. Βουτσίνος είπε ότι όλα έγιναν χάριν των ακαταπόνητων ενεργειών του σωματείου και βεβαίως χάρις στην συμπαράσταση όλων των πολιτικών δυνάμεων και της εκκλησίας, πλην φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο για κάποιο (;) λόγο έχει στοχοποιήσει.....


Καταρχήν ο κ. Βουτσίνος είπε ότι είχε σχεδόν κατασκηνώσει έξω από τη βουλή επί δεκαπέντε μέρες και έμπαινε σε όποια ανοιχτή πόρτα έβλεπε μπροστά του, αδιαφορώντας σε ποιά κόμματα και βουλευτές ανήκαν. Όλως τυχαίως βέβαια, τη μόνη πόρτα που δεν βρήκε ο κ Βουτσίνος, ήταν η πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία βεβαίως ουδέποτε έψαξε, ως όφειλε, ούτε φυσικά επιδίωξε να βρει εμένα ως βουλευτή των Κυκλάδων. Ερωτώ, πώς γίνεται με την προηγούμενη διοίκηση του εργοστασιακού σωματείου, να έχουμε φυσιολογικές επαφές και συναντήσεις -ανεξάρτητα αν συμφωνούσαμε μαζί τους- και με τον κ. Βουτσίνο καμία; Γιατί αποφεύγει πάλι να απαντήσει, γιατί δεν μας ειδοποίησε καν να παρευρεθούμε στη συνάντηση για την επεξεργασία της τροπολογίας για την ασφαλιστική ενημερότητα, που έγινε στην Αθήνα μεταξύ των δύο γύρων των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενώ εγώ τον είχα ενημερώσει για τις παρεμβάσεις Στρατούλη και Μητρόπουλου προς τον υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση και τον υπουργό Οικονομικών;


Γιατί ψεύδεται ότι παρευρέθηκε στο αεροδρόμιο την ημέρα της έλευσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο στις 1/4/2014 και ότι δήθεν σε συνομιλία μαζί του, ο πρόεδρος του είπε...."υπάρχει ακόμα το Νεώριο ;"........


Ποιόν εγκαλεί για την ανύπαρκτη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της ναυπηγοεπισκευής; Kαταλογίσαμε εμείς ευθύνες στους εργαζόμενους; Ποιός κυβερνά τις τελευταίες δεκαετίες τη χώρα και δεν προχώρησε σε μια επεξεργασμένη πολιτική για το χώρο των ναυπηγείων και στη σύσταση ενός δημόσιου φορέα για τη ναυπηγοεπισκευή; Μήπως κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το ξέραμε; Με ποιά λογική λοιπόν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ευθύνη για την μη ύπαρξη ενός τέτοιου φορέα, αλλά και γιατί όλα τα ναυπηγεία της χώρας φυτοζωούν; Ποιός του είπε ότι περιμένουμε απάντηση από τους εργαζόμενους και το σωματείο, στο ερώτημα γιατί χρειάστηκαν τρείς τροπολογίες, για να πληρωθούν έναντι τα δεδουλευμένα των εργαζομένων; Γιατί δεν απευθύνεται καλλίτερα στους πολιτικούς και εργοδοτικούς του προστάτες για να λύσει την απορία του;


Σε κάθε περίπτωση δεν απολογούμαστε κ. Βουτσίνο σε σας, εσάς άξιος ο μισθός σας, απολογούμαστε συνολικά στο σύνολο των εργαζομένων του Νεωρίου και όλης της χώρας και αυτοί συνολικά θα μας κρίνουν.

       20/9/2014

 Προς την εφημερίδα  "Ο Λόγος των Κυκλάδων"

Θέμα : Όλη η αλήθεια για το Νεώριο - Οφειλόμενη απάντηση στον Μάρκο Βουτσίνο

Αγαπητοί φίλοι,
Διάβασα με προσοχή την συνέντευξη προς την εφημερίδα σας (φύλλο 21/8/2014), του προέδρου του εργοστασιακού σωματείου του Νεωρίου Μάρκου Βουτσίνου, όπου περιέγραφε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την πρόσφατη τροπολογία και τη μερική πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Εξέφρασε δε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές του ναυπηγείου, ενώ με μια μονοκονδυλιά απεφάνθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ προσωπικά, όχι μόνο δεν βοηθήσαμε, αλλά το μόνο που κάναμε ήταν να ψηφίζουμε παρών στις τροπολογίες που αφορούσαν το Νεώριο.
Δεν θα ήθελα να ανοίξω ένα δημόσιο διάλογο διαφωνιών ή και αντιπαραθέσεων με έναν εκλεγμένο συνδικαλιστή και μάλιστα πρόεδρο του εργοστασιακού σωματείου  του ναυπηγείου του Νεωρίου, που όλοι μας, από όποια θέση και αν κατέχουμε θεωρούμε ότι πρόκειται για μιας νευραλγικής σημασίας επιχείρηση βαριάς βιομηχανίας από τις ελάχιστες στο Αιγαίο, που καθορίζει την οικονομική και κοινωνική ζωή της Σύρου και όχι μόνο.
Όμως, και πριν απαντήσω στην αστήρικτη συκοφαντία του για το ΣΥΡΙΖΑ, θα ήθελα να εκφράσω την απόλυτη συμφωνία μου στις διαπιστώσεις ότι το Νεώριο και οι εργαζόμενοι του διαθέτουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία και εμπειρία, που καθιστούν το ναυπηγείο απόλυτα αξιόπιστο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση του έργου του τόσο σε ποιότητα, όσο και στο χρόνο παράδοσης. Και αυτό σε αντίθεση με την ανύπαρκτη ναυπηγική πολιτική που επιδεικνύουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όσο και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, όσο και τα ναυπηγεία Ελευσίνας και κατά συνέπεια και το Νεώριο που ανήκει στον ίδιο Όμιλο, όλα τα τελευταία χρόνια φυτοζωούν. Είναι σίγουρο ότι η αισιοδοξία για μια καλλίτερη πορεία των ναυπηγείων  δεν μπορεί να βασιστεί ούτε αποκλειστικά στις κρατικές παραγγελίες ούτε, πολύ περισσότερο, στην ανυπαρξία επεξεργασίας κλαδικής πολιτικής για τη ναυπηγοεπισκευή και μάλιστα σε συνθήκες μη διεκδίκησης των ιδιαιτεροτήτων μας στα ευρωπαϊκά όργανα.
Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ως προτεραιότητά του την επεξεργασία μιας συγκεκριμένης κλαδικής πολιτικής για τα ναυπηγεία, ενταγμένης στο πλαίσιο της συνολικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, πολιτική που μέσω της σύστασης δημόσιου φορέα ναυπηγοεπισκευής, θα επιδιώξει το ξαναζωντάνεμα των ελληνικών ναυπηγείων και θα το διεκδικήσει τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Μάρκος Βουτσίνος με αυτά που είπε στη συνέντευξη του, αγνοεί προφανώς τόσο τις θέσεις μας, όσο και τις προσπάθειες στήριξης του Νεωρίου τα τελευταία τουλάχιστον 25 χρόνια, είτε ως Συνασπισμός της Αριστεράς παλαιότερα, είτε ως ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Αγνοεί τις δεκάδες ερωτήσεις, αναφορές και παρεμβάσεις μας στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, αγνοεί τις επανειλημμένες περιοδείες στελεχών μας, ανάμεσα τους, των Αλέκου Αλαβάνου, Νίκου Κωνσταντόπουλου, Αλέξη Τσίπρα (δυστυχώς μόνο στην τελευταία επίσκεψη στη Σύρο δεν μπόρεσε να επισκεφτεί και το ναυπηγείο λόγω περιορισμένου χρόνου παραμονής του στη Σύρο), που σε όλη την ιστορική διαδρομή και στις κρίσεις του Νεωρίου, προσπαθήσαμε να συμβάλλουμε στο ξεπέρασμα της κρίσης, με πρωταρχικό γνώμονα την εξασφάλιση της απασχόλησης και την πληρωμή των εργαζομένων.  Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, σημειώνω τις παρεμβάσεις που κάναμε είτε συλλογικά ως ΣΥΡΙΖΑ, είτε προσωπικά:
1. Ανακοίνωση της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Σύρου για την ανάθεση του έργου της ρυμούλκησης σε ιδιωτικές εταιρείες (30/9/2012)
2. Κοινή δήλωση Δρίτσα - Συρμαλένιου για τη λήψη άμεσων μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νεωρίου (28/4/2013)
3. Ερώτηση Συρμαλένιου - Δρίτσα προς υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Εθνικής Άμυνας, για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων (24/5/2013)
4. Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου σχετικά με την τροπολογία που ψηφίστηκε στις 30/8/2013 με συνημμένη την αντίστοιχη τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που διασφάλιζε την πληρωμή των εργαζομένων και η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ, αλλά κατατέθηκε στα πρακτικά της βουλής
5. Επίσκεψη στο Νεώριο του Νίκου Συρμαλένιου μαζί με την υποψήφια ευρωβουλευτή Μαρία Καραμεσίνη κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης (11/5/2014)
6. Δελτίο Τύπου με θέμα τη στήριξη των εργαζομένων του Νεωρίου, σε συνέχεια της επίσκεψης του Νίκου Συρμαλένιου στο Νεώριο και τις ενέργειες των Δημήτρη Στρατούλη και Αλέξη Μητρόπουλου προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών για το θέμα της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας (15/5/2014)
7. Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου για την ομόφωνη ψήφιση της τροπολογίας που ψηφίστηκε στις 23/7/2014
Ο Μάρκος Βουτσίνος αποκρύπτει επίσης συνειδητά ότι λίγες μέρες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών (18/5/2014) και σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του για να τον ενημερώσω για τις παρεμβάσεις μας προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών για την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, είχαμε συμφωνήσει να συμμετάσχουμε κι εμείς σε επικείμενη συνάντηση στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς, κάτι που δεν έγινε, αφού ο ίδιος ούτε καν μας ειδοποίησε για τη συγκεκριμένη συνάντηση, παρότι είχαμε συμφωνήσει ότι θα ειδοποιούσε τρείς μέρες πριν, για να βρίσκομαι στην Αθήνα, αφού είμαστε στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου και περιόδευα στις Κυκλάδες.
Επίσης αποκρύπτει την πραγματική κατάσταση σε σχέση με την πληρωμή των δεδουλευμένων, αφού α) δεν εξηγεί γιατί χρειάστηκαν τρείς τροπολογίες μέσα σε ένα χρόνο, εκ των οποίων μόνο η τρίτη την οποία και υπερψηφίσαμε, διασφάλισε το ποσό των 1,9 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο 2,4, από το οποίο πληρώθηκε ένα μέρος των δεδουλευμένων β) γιατί δεν πληρώθηκαν οι εργαζόμενοι που απασχολούν οι εργολάβοι, όπως καταγγέλλει και η πρόσφατη ανακοίνωση του σωματείου των αμμοβολιστών γ) γιατί δεν έχουν δοθεί ακόμα οι αποζημιώσεις των συνταξιούχων και δ) πότε επιτέλους θα αποπληρωθούν όλες οφειλόμενες αμοιβές προς τους εργαζόμενους και συνταξιούχους, τη στιγμή που τον τελευταίο χρόνο πέρασαν πολλά εκατομμύρια από τα ταμεία της εργοδοσίας
Αυτή είναι λοιπόν με δυο λόγια η πραγματικότητα για το Νεώριο σε σχέση με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Επαναλαμβάνω και πάλι ότι δεν έχω διάθεση αντιδικίας με τον πρόεδρο του εργοστασιακού σωματείου, αλλά δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε την κραυγαλέα παραποίηση της αλήθειας.
Σε ό,τι μας αφορά, εμείς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους εργαζόμενους, θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε την βιωσιμότητα του Νεωρίου και των ναυπηγείων συνολικά, επεξεργαζόμαστε θέσεις για να ξαναπάρει η ναυπηγική βιομηχανία τη θέση που της αξίζει, δεν θα ανεχθούμε όμως σε καμία περίπτωση την καταπάτηση της νομιμότητας και τις χαριστικές πράξεις προς την εργοδοσία, που σε τελευταία ανάλυση βλάπτουν και τους εργαζόμενους και την προοπτική μακρόχρονης βιωσιμότητας για τα ναυπηγεία της χώρας.

31/8/2014                                             
        Συρμαλένιος Νίκος

                                                            Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

"Είμαστε ακόμα ζωντανοί"


Είμαστε ακόμα ζωντανοί
Σήμερα το μεσημέρι, στις 12 ακριβώς, το προεδρείο του Σωματείου εργαζομένων των Ναυπηγείων Νεωρείου Σύρου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, η οποία είχε απ όλα : Χρήσιμες πληροφορίες, αντιπαραθέσεις, εξομολογήσεις, τοποθετήσεις ειδικών. Θεωρούμε ότι ήταν πραγματικά μια συνέντευξη διαφορετική από τις προηγούμενες. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως ένα ένα.

Η ομιλία του προέδρου
Ο κ. Μάρκος Βουτσίνος, ως πρόεδρος των εργαζομένων αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, όμως «το Σωματείο κάνει τις απαραίτητες ενέργειες». Το Νεώρειο όπως είπε παραμένει ακόμα και με τους 270 μόνιμους εργαζομένους, ο μεγαλύτερος οικονομικός πνεύμονας για το νησί, ενώ η δυναμική του είναι πολλαπλάσια όταν οι 400+ έκτακτοι καλούνται για μεροκάματο. Έπειτα στάθηκε στη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κου Ιερώνυμου ο οποίος με τις κινήσεις του ήρε το ενστάσεις από πλευράς κυβέρνησης για την εγγυητική, ώστε να ξεμπλοκάρει η υπόθεση «Νεώρειον Σύρου» κι έτσι και οι δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού στο τέλος να έρθουν, αλλά πρωτίστως, να πληρωθούν (έστω ένα μέρος) οι εργαζόμενοι. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι εν τω μέσω της συνέντευξης το προεδρείο ενημερώθηκε ότι έγινε η καταβολή των δεδουλευμένων του Αυγούστου.
«Ρωτάει το Σωματείο, άρα λάθος ανθρώπους»
Τα βέλη από τον κ. Βουτσίνο προς τον βουλευτή Συρμαλένιο, ο οποίος λανθασμένα κατά τη γνώμη του αναφέρεται στους εργαζομένους ενώ την τύχη των Ναυπηγείων ελέγχει ασφαλώς η διοίκησή του. Το συμπέρασμα; «Δεν υπάρχει κεντρική πολιτική από κανένα κόμμα. Όλοι κάνουν ότι θέλουν και αναλώνονται στα Δελτία Τύπου». Για να καταδείξει πειστικώς την άγνοια των πολιτικών ανέφερε το παράδειγμα του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κου Τσίπρα ο οποίος στην προτροπή κάποιων να επισκεφθεί τα Ναυπηγεία και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τα προβλήματά τους, απήντησε αφελέστα : «Καλά, υπάρχουν ακόμα;»
Οι αποδείξεις με αριθμούς
Από το 2010, 34.783.780 ευρώ έχουν μπει στις τσέπες των εργαζομένων. «Αυτά τα λεφτά δεν μένουν σε εμάς, αλλά ξοδεύονται στις ντόπιες επιχειρήσεις. Τρανό παράδειγμα είναι το Super Market Νεωρείου που ότι αναλώσιμο χρειάζεται (γραφική ύλη, ανταλλακτικά κλπ) τα αγοράζει από την τοπική αγορά και ποτέ δεν έχει απευθυνθεί σε άλλη.» Τάδε έφη ο πρόεδρος των εργαζομένων συμπληρώνοντας (και προλογίζοντας το επόμενο θέμα) ότι τα πληρώματα των πλοίων που έρχονται για επισκευές αφήνουν αρκετά χρήματα αθροιστικά στο νησί υποδεικνύοντας ότι «…αυτός είναι ο τουρισμός που μας λείπει.»

Βαριά βιομηχανία και τουρισμός μπορούν να συνυπάρξουν

Σε ερώτηση σχετική δική μας, αλλά και προτροπή μας όπως μιλήσουν όλοι πλέον ειλικρινά, χωρίς δημοσιοσχετίστικα τερτίπια, ο κ. Βουτσίνος απήντησε ότι «Ναι, η βιομηχανία και ο τουρισμός μπορούν να συνυπάρξουν, αρκεί να όλοι να συζητούν με όλους. Άλλωστε, ο τομέας του τουρισμού είναι αυτός που πρέπει να προσαρμοστεί καθώς εμείς υπάρχουμε στο ίδιο σημείο από το 1860. Άρα, μας βρήκαν, δεν τους βρήκαμε.» Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα Ναυπηγεία δεν δύναται να μεταφερθούν αλλού, ενώ η προσοχή μας στον τουρισμό, μπορεί, καθώς Σύρος δεν είναι μόνο η Ερμούπολη.

Η αντιπαράθεση
Έντονη συζήτηση υπήρξε γύρω από τις δημοσιεύσεις της ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ, οι οποίες κατά τους ανθρώπους του Νεωρείου κρίνονται ως αρνητικές, άστοχες, άκαιρες έως και περίεργες, αναφορικά με το χρόνο που επέλεξε η εφημερίδα να αρθρογραφήσει με τον τρόπο που αρθρογράφησε. Η διευθύντρια της εφημερίδας που ήταν παρούσα, κα Βαρλάμη, υποστήριξε με σθένος το δικαίωμα της εφημερίδας να γράφει ελευθέρως τη γνώμη της, διαβεβαίωσε ότι οποιοδήποτε ρεπορτάζ γίνεται σχετικά με το Νεώρειο, έχει τριπλοεξεταστεί πρώτα, ενώ σε καμμία περίπτωση δεν τίθεται ενάντια στους εργαζομένους ή την επιχείρηση. Σε αυτό που στάθηκε και στάθηκαν πολλοί ακόμα είναι οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία από την αμμοβολή με τους μεν (σωματείο) να μη δέχονται ότι οι αμμοβολές είναι βλαβερές και καρκινογόνες (γιατί λοιπόν τότε η Σύρος έρχεται 2η πανελληνίως σε θανάτους από καρκίνους με 1η την Πτολεμαϊδα;) και τους δε (ΜΜΕ) να υποστηρίζουν το ακριβώς (και σωστά) αντίθετο. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να πεθάνει εισπνέοντας μια ή δυο φορές το αποτέλεσμα μιας αμμοβολής. Η συσσωρευμένη όμως επιβάρυνση από τα στοιχεία που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και τα εισπνέουμε όλοι μας (όπως σκόνη, σκουριά, μεταλλικά στοιχεία, χημικά που χρησιμοποιούνται στα μείγματα κλπ) μπορούν να προκαλέσουν καρκινογενέσεις. Όχι σε ένα χρόνο. Δεν είναι ραδιενέργεια. Σε 20, 30, 40 χρόνια, αναλόγως της δυναμικής και ιδιαίτερης σύστασης κάθε οργανισμού, μπορούν να αφαιρέσουν χρόνια από το προσδόκιμο ζωής του καθενός. Η ουσία είναι ότι το Νεώρειο αντιμετωπίζεται δεκαετίες τώρα ως «αναγκαίο κακό» από τη στιγμή που πολλές οικογένειες ζουν απ αυτό. Παρ΄ όλ΄ αυτά, εκπρόσωπος του Σωματείου μας διαβεβαίωσε ότι πλέον κατά ποσοστό 80%, το Ναυπηγείο κάνει υδροβολή και σε ένα μόνο 20% των περιπτώσεων χρησιμοποιεί αμμοβολή.
Το μέλλον δείχνει ελπιδοφόρο
Κατά τη γνώμη του κου Βουτσίνου, το Νεώρειο θα είναι όπως όλα δείχνουν το μοναδικό που θα επιβιώσει, αρκεί να μην υπάρχουν παράπονα από τον ντόπιο πληθυσμό για αμμοβολή, θόρυβο, ρύπανση κλπ και με αυτό τον τρόπο δίνουν πατήματα σε κάποιους που θέλουν το κλείσιμό του να ελέγχουν καταστάσεις. Ο ταμίας από την άλλη του Σωματείου, κ. Ρούσσος Λευτέρης, απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον παρόντα επιχειρηματία κ. Σαββίδη Βασίλη για την συμβολή του στη στήριξη των Ναυπηγείων μέσω των πολλών συμβολαίων για επισκευές πλοίων που έκλεισε για λογαριασμό αυτών.

Η δική μας εντύπωση
Και καλή και κακή. Είδαμε ανθρώπους υπεύθυνους που τρέχουν. Αυτή είναι η καλή πλευρά. Η κακή πλευρά πηγάζει από το ευθύ και χωρίς περιστροφές ερώτημά μας : «Ας υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή, στο άμεσο μέλλον, λαμβάνεται η απόφαση και τα Ναυπηγεία κλείνουν. Στο χώρο που στεγάζονται αυτή τη στιγμή μεταφέρεται το λιμάνι στο οποίο θα απασχοληθούν οι 270 μόνιμοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα συνδράμονται όπως συνδράμονται και τώρα, σε κάποιες περιόδους ακμής και από τους εκτάκτους. Θα συμφωνούσατε ή θα επιμένατε στη διάσωση των Ναυπηγείων;»
Η απάντηση (διά στόματος κου Βουτσίνου)μας κατέπληξε, αλλά τη σεβόμαστε διότι ήταν ειλικρινής: «Φυσικά και θα δεχόμασταν τη νέα αυτή δουλειά. Μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη εργασίας. Έχουμε συζητήσει βέβαια και άλλα σενάρια όπως αλλαγή αντικειμένου εργασιών, αν οι επισκευές πλοίων κριθούν τελικώς ζημιογόνες.» Αυτό βέβαια εμάς μας δείχνει (δεν μπορούσαμε να μην το καταθέσουμε ενώπιον όλων) ότι ουδείς νοιάζεται για το αν θα συνεχίσουν τα Ναυπηγεία να υφίστανται ως ναυπηγεία, ουδείς νοιάζεται για την ιστορική ή εθνική σπουδαιότητα που έχουν αυτά. Ίδια τακτική που χρησιμοποιούν όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις ανεξαρτήτου επαγγέλματος. Δεν τους ενδιαφέρει αν το προϊόν που παράγουν μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερο και ανταγωνιστικό και πώς θα γίνει αυτό, δεν τους ενδιαφέρει η ηθική πλευρά τήρησης των κανόνων (βλέπε καθηγητές που σχεδόν κανείς δεν νοιάζεται για την διόρθωση των λαθών που περιέχουν βιβλία όπως αυτά των Ελληνικών ή της Ιστορίας σε όλες τις βαθμίδες) ώστε να υπάρχει εθνική πολιτική, τους ενδιαφέρει μόνο η μείωση των ωραρίων, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η αποδοχή εκ μέρους της εκάστοτε κυβέρνησης οποιουδήποτε αιτήματός τους και η βελτίωση των αποδοχών τους. Και αν τα τελευταία χρόνια λόγω οικονομικής κρίσης είναι δικαιολογημένοι όλοι στο να ζητούν αυτά τα πράγματα, δεκαετίες τώρα που οι διάφοροι εργατοπατέρες υπέσκαψαν τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και κατέστρεψαν τη δομή και νοοτροπία της, συνιστά μέγα ζήτημα το οποίο ωσάν θανατηφόρο ιό θα πρέπει να βρούμε την αντιμετώπισή του, να τον εξαλείψουμε και ποτέ τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα να μην ξαναεμφανιστούν.
Του Ανάργυρου Δεναξά

Δεν υπάρχουν σχόλια: