slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Συνάντηση του Νίκου Συρμαλένιου με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων: Καταδίκη των πράξεων τρομοκράτησης, ανάδειξη του ρόλου των αρχαιολόγων στην πολιτιστική μας κληρονομιά

 
  • Καταδίκη των πράξεων τρομοκράτησης
  • Ανάδειξη του ρόλου των αρχαιολόγων στην πολιτιστική μας κληρονομιά

Στo πλαίσιo της καταδίκης των μαφιόζικων τρομοκρατικών ενεργειών που εκδηλώθηκαν με τον πρόσφατο ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Νίκος Συρμαλένιος συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του στην Αθήνα με το Προεδρείο του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων και  ειδικότερα με την Πρόεδρο Δέσποινα Κουτσούμπα, καθώς και την Γενική Γραμματέα Εύα Γιατρουδάκη, όπου αφενός μεν συζήτησαν το σημαντικό ζήτημα της εγκληματικής ενέργειας εναντίον του συγκεκριμένου αρχαιολόγου, επειδή εκτελούσε ευσυνείδητα τα καθήκοντα του στην Μύκονο και αφετέρου το θέμα του ρόλου των Ελλήνων Αρχαιολόγων στην τήρηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μύκονο και γενικότερα στις Κυκλάδες.


Η υπόθεση των συνεχιζόμενων πολεοδομικών και περιβαλλοντικών αυθαιρεσιών, και η ανυπαρξία αποτελεσματικών μέτρων για την πάταξη τους στην ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, στην Μύκονο, όπως έχουμε ήδη αναδείξει με επανειλημμένες  Ερωτήσεις και Αναφορές μας εδώ και αρκετό καιρό, συνυπάρχει με το οργανωμένο έγκλημα και κατά συνέπεια οι πράξεις ξυλοδαρμού, απειλών και εκβιασμών με στόχο την τρομοκράτηση όλων των έντιμων υπηρεσιακών παραγόντων και των  αρχαιολόγων, ακριβώς έχει ως στόχο τη διαιώνιση τους.


Στο πλαίσιο της συνάντησης με τον ΣΕΑ συζητήθηκαν αναλυτικότερα τα εξής θέματα:

  • Η ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας ή της τροποποίησης της, όπου είναι αναγκαίο, έτσι ώστε να υλοποιούνται άμεσα κατεδαφίσεις βεβαιωμένων αυθαίρετων κατασκευών και να σταματήσει η κερδοφορία οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται το νησί της Μυκόνου, θησαυρίζοντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
  • Η κατάργηση του άρθρου 72, παρ. 1Α του ν. 5021/2023 (αντικατάσταση των δύο αρχαιολόγων στη σύνθεση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Ν. Αιγαίου), που ενώ λειτουργούσε υποδειγματικά και διεκπεραίωνε με μεγάλη ταχύτητα τις υποθέσεις, τώρα με τον παρόντα νόμο, αφενός μεν μειώνουν την παρουσία των καθ' ύλην αρμόδιων, των αρχαιολόγων και αφετέρου έχουν οδηγήσει την υπηρεσία σε τεράστια καθυστέρηση έγκρισης των υποθέσεων, όπως μας επεσήμανε πρόσφατα και ο Δήμαρχος Αμοργού.
  • Η ανάγκη να γίνονται σεβαστές από όλες τις υπηρεσίες και άμεσα εκτελεστές οι ανακλήσεις αδειών λειτουργίας που εκδίδει η Αρχαιολογική Υπηρεσία.                        
  • Η ανάγκη  θεσμοθέτησης των όρων χρήσης γης και δόμησης όπως αρχαιολογικούς χώρους (με Κ.Υ.Α. και Π.Δ. όπως προβλέπει ο Αρχαιολογικός Νόμος)

Για όλα τα παραπάνω ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, μας ενημέρωσε ότι προχωρά την επόμενη Τρίτη 28/3 στη Μύκονο σε κινητοποίηση, στην οποία ο Νίκος Συρμαλένιος δήλωσε ότι θα παραστεί. Επίσης ο Σύλλογος ανέφερε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του, με απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο έως τις 23/4/2023, και ότι το ΔΣ του ΣΕΑ θα μεταβεί στη Μύκονο στις 27και 28 /3 για συναντήσεις με φορείς και συλλόγους  αλλά και για την προαναφερθείσα κινητοποίηση.

Τέλος ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε ότι η Αναπτυξιακή πορεία των Κυκλάδων πρέπει να γίνεται με αυστηρούς κανόνες αειφορίας και απόλυτου σεβασμού στην μικροκλίμακα του νησιωτικού περιβάλλοντος και του μοναδικού κυκλαδικού πολιτισμού και εξήρε το ρόλο των αρχαιολόγων στη διφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

      


22/3/2023

  

 

    


Δεν υπάρχουν σχόλια: