slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Γιούνκερ: Το ΗΒ θεωρείται πλέον τρίτη χώρα – H διαδικασία, «το συντομότερο δυνατόν»

Τρίτη χώρα θεωρεί πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έπειτα από τα αποτελέσματα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο Γιούνκερ διάβασε το κοινό ανακοινωθέν στην ενημέρωση Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτηρίζοντας την Μέγαλη Βρετανία ως τρίτη χώρα.

«Σε μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, οι Βρετανοί πολίτες έχουν εκφράσει την
επιθυμία τους να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή αλλά την σεβόμαστε», είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Ο Λουξεμβούργιος πολιτικός δήλωσε στην συνέχεια πως η κατάσταση αυτή είναι «πρωτόγνωρη» αλλά η ΕΕ θα «παραμείνει δυνατή και προσηλωμένη στις αξίες προώθησης της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της».

Στο κοινό ανακοινωθέν που διάβασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ αναφέρεται επίσης πως η Ένωση των 27 (πλέον) θα συνεχίσει και πως μαζί θα συνεχίσουν να λύνουν τα προβλήματα τους και να δημιουργούν ανάπτυξη.

Η συμφωνία με το πακέτο παραχωρήσεων που επιτευχθεί στις Συνόδους στις 18 και 19 Φεβρουαρίου δεν υφίσταται πιά όπως είπε ο Πρόεδρος Γιούνκερ και αναμένεται τώρα να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50 της συνθήκης της ΕΕ έτσι ώστε να φύγει η Μεγάλη Βρετανία.

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις σε γρήγορο ρυθμό σχετικά με τους όρους της απόσυρσης της ΜΒ από την ΕΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, η ΜΒ παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ με όλα τα πλεονεκτήματα και τις υποχρεώσεις της»συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Γιούνκερ.

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την κινητοποίηση του «Γαλλο-Γερμανικού άξονα» ο Πρόεδρος Γιούνκερ απάντησε πως αναμένει να ληφθεί δράση γρήγορα και να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους καθώς η κατάσταση αυτή της αβεβαιότητας «δεν μπορεί να συνεχιστεί».



Η ΕΕ καλεί τη Βρετανία να αρχίσει τη διαδικασία εξόδου «το συντομότερο δυνατόν»
Οι επικεφαλής των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κάλεσαν σήμερα τη Βρετανία να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία εξόδου της χώρας μετά την ιστορική απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Αναμένουμε τώρα από την κυβέρνηση της Βρετανίας να εκτελέσει την απόφαση αυτή του βρετανικού λαού το συντομότερο δυνατόν», έγραψαν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ Μαρκ Ρούτε.

«Είμαστε έτοιμp://ec.europa.eu/avservices/video/player/config.cfm" id="videoplayerI122870" οι να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις», προσθέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: