slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Νάξος: Η βασίλισσα του αρχιπελάγους

Σε όποια κατηγορία ταξιδιώτη και αν ανήκετε, θα ανοίξετε το χάρτη με προορισμό το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων -και το πιο αύταρκες παράλληλα- για πολλούς λόγους. Για να κολυμπήσετε στις διάσημες αμμουδερές παραλίες του, να δείτε μερικά από τα σπουδαιότερα αιγαιοπελαγίτικα μνημεία, όπως την Πορτάρα και τους τεράστιους Κούρους, για να περπατήσετε στη Χώρα και στα πανέμορφα χωριά της και να δοκιμάσετε εξαιρετικό φαγητό σε δροσερές πλατείες ή πλάι στη θάλασσα, με πρώτες ύλες που παράγονται αποκλειστικά εδώ.


Ανεβάστε την αδρεναλίνη στις διάσημες παραλίες. Η δυτική ακτογραμμή της Νάξου μοιάζει με μια απέραντη αμμουδερή παραλία δεκάδων χιλιομέτρων που βραβεύεται διαρκώς. Αγιος Γεώργιος, Αγιος Προκόπιος, Αγία Αννα, Πλάκα, Ορκός, Μικρή Βίγλα είναι διάσημες για τα beach bars τους και κυρίως για τα θαλάσσια αθλήματα, για τα οποία έρχονται αποκλειστικά επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Στο υπόλοιπο νησί θα βρείτε πιο ήσυχες παραλίες. Αναζητήστε εκείνες γύρω από το ακρωτήρι Κουρούπια με τους αμμόλοφους και το κεδροδάσος.  

Ανακαλύψτε το κάστρο της Χώρας. Πίσω από την τουριστική βιτρίνα του λιμανιού της Νάξου, θα περπατήσετε στα σοκάκια της παλιάς αγοράς, του Μπούργου, με τα καλόγουστα μαγαζάκια, και θα αναζητήσετε την Τρανή Πόρτα ή τα δύο Παραπόρτια που θα σας οδηγήσουν μέσα στο κάστρο. Πανέμορφα κτίρια με ενετικά οικόσημα και αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη θυμίζουν πως εδώ βρισκόταν η έδρα του περίφημου Δουκάτου του Αρχιπελάγους που έχτισε ο Μάρκος Σανούδος τον 13ο αιώνα πάνω στην αρχαία ακρόπολη. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την εποχή, περάστε απ’ το Ενετικό Μουσείο, αλλά την ώρα του ηλιοβασιλέματος φροντίστε να βρίσκεστε κι εσείς στην Πορτάρα, το σήμα κατατεθέν της Νάξου.

Ερωτευτείτε τα χωριά της σμύριδας. Τα ομορφότερα χωριά της Νάξου είναι η Απείρανθος και η Κόρωνος, τα δύο από εκείνα που πρωτοστάτησαν στην εξαγωγή της περίφημης ναξιώτικης σμύριδας. Καθόλου τυχαίο δεν είναι που η Απείρανθος είναι από τα διασημότερα χωριά των Κυκλάδων: Κάτασπρα σπίτια, μαρμαρόστρωτες ρύμνες, μαρμάρινα θυρώματα και εντυπωσιακά στιαστά μπορούν να σας κρατήσουν δέσμιους για ώρες, ανακαλύπτοντας τα μυστικά και τις παραδόσεις των ντόπιων. Στην Κόρωνο θα μάθετε περισσότερα για το σμυρίγλι και τη ζωή των ντόπιων στα ορυχεία, και όλο και κάποιον θα βρείτε να σας οδηγήσει στις στοές. Ολοκληρώστε το ταξίδι της σμύριδας με ουζάκι κάτω από τα αλμυρίκια της Μουτσούνας, όπου βρισκόταν η σκάλα φόρτωσης.

Δοκιμάστε τα παραδοσιακά προϊόντα. Οι αξιώτικες γεύσεις αποτελούν λόγο για να φτάσετε έως εδώ. Οι Αξιώτες συνεχίζουν να καλλιεργούν τη γη, να εκτρέφουν ζώα και να παρασκευάζουν εκλεκτά προϊόντα. Από τις διάσημες πατάτες Νάξου και τα εξαιρετικά κρέατα στο Φιλώτι έως τα ονομαστά τυριά -γραβιέρα, αρσενικό (κεφαλοτύρι), ανθότυρο, μυζήθρα (ξινή και γλυκιά), τουλουμοτύρι, ξύγαλο κ.ά.- που παράγονται σε ταπεινά μητάτα στο βουνό του Ζα ή σε σύγχρονα τυροκομεία, η Νάξος παραμένει αυτάρκης. Αμπέλια δίνουν ωραία κρασιά, κηπευτικά ποτίζονται και προμηθεύουν μαγαζιά και αγορές, εσπεριδοειδή φροντίζονται για να παραγάγουν εκλεκτά προϊόντα, όπως το Κίτρο Νάξου που φτιάχνει στο Χαλκί η ποτοποιία Βαλληνδρά.

Ξετρυπώστε τους βυζαντινούς ναούς. Είναι το μυστικό του νησιού, καθώς εδώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 τοιχογραφημένοι βυζαντινοί ναοί. Το εντυπωσιακό ωστόσο έγκειται και στην αδιάκοπη τοιχογράφησή τους, που ξεκινά από την παλαιοχριστιανική περίοδο και διαρκεί έως τον 13ο αιώνα! Αλλεπάλληλα στρώματα ζωγραφικών έργων που περιλαμβάνουν και συμβολικά σχέδια από την εποχή της εικονομαχίας κάνουν τους αρχαιολόγους να μιλούν για «το φαινόμενο Νάξος» και για «πινακοθήκη βυζαντινής αγιογραφίας». Αναζητήστε την Παναγιά τη Δροσιανή στη Μονή, την Παναγία την Πρωτόθρονη στο Χαλκί, την Αγία Κυριακή της Απειράνθου και τον Αγιο Γεώργιο τον Διασορίτη έξω από το Χαλκί, όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη συσπείρωση. Το ίδιο το χωριό θα σας κλέψει την καρδιά με την ωραία ατμόσφαιρα, τα παλιά νεοκλασικά και τα καλόγουστα μαγαζάκια για καφέ και γλυκό (καθίστε στο Dolce Vita και δοκιμάστε το γαλακτομπούρεκο στου Γαλάνη).

Μετάβαση

Στη Νάξο θα φτάσετε με συμβατικό πλοίο (5-6 ώρες, από 70 ευρώ με επιστροφή) ή με ταχύπλοο (3½-4 ώρες, από 100 ευρώ με επιστροφή). Εναλλακτικά, με αεροπλάνο σε 45΄ (από 200 ευρώ με επιστροφή). Aπό Ηράκλειο με ταχύπλοο (3½ ώρες, από 153 ευρώ με επιστροφή).

Διαμονή

Ονειρικό σκηνικό για αξέχαστες διακοπές θα βρείτε στις βίλες και τις σουίτες του Naxian Collection (Τ/22850-24.300, www.naxiancollection.com, από 400 ευρώ) στη Στελίδα. Εξαιρετικό και σε υπέροχη τοποθεσία το Foinikas Hotel(T/22850-75.230, www.finikashotel.gr, από 300 ευρώ) στο Καστράκι. Ιδιαίτερη η διαμονή στο αρχοντικό του 16ου αιώναVenetiko στη Χώρα (Τ/22850-62.100, www.venetiko.com, από 80 ευρώ). Την προσοχή σας αξίζει και το ωραίοcamping Μάραγκας στην Πλάκα (Τ/22850-42.552), που διαθέτει επιπλέον σκηνές με κρεβάτια (από 16 ευρώ για ένα άτομο), δίκλινα δωμάτια (από 35 ευρώ) και διαμερίσματα (από 60 ευρώ).
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com


Φαγητό
Στο Φιλώτι ο Baboulas (Τ/22850-31.426) με τυριά και κρέατα απ’ το χωριό και εξαιρετικά μαγειρευτά. Ο Λιόφαγος(Τ/22850-75.214) στη Μικρή Βίγλα με μεγάλες μερίδες και πεντανόστιμα μαγειρευτά. Μαμαδένια πιάτα θα βρείτε και στη Ματίνα (Τ/22850-51.243) στην Κόρωνο και στη Γλυφάδα(Τ/22850-75.467), στην ομώνυμη παραλία. Στον Χάρη(Τ/22850-62.266) στις Εγγαρές για μεζέδες, κόκορα κρασάτο και δικά του κρέατα. Αν βρεθείτε στον Δανακό, θα φάτε καλά στο μαγαζί της Χάιδως, στη Γαλήνη στην ταβέρνα Πλατιά(Τ/22850-62.617) και στην Απείρανθο Στου Λεφτέρη(Τ/22850-61.333).

Δεν υπάρχουν σχόλια: