slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Τσίπρας: Αν βρει τους 200 βουλευτές εκλογικός νόμος με μπόνους. Αν όχι απλή αναλογική με είσοδο 3%

Πάνω από όλα η επιβίωση. Στον ΣΥΡΙΖΑ σκέπτονται να καταθέσουν πρόταση απλής αναλογικής ώστε έτσι να ανακόψουν την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία. Στις δικές τους αναλύσεις τακτικισμού η απλή αναλογική σημαίνει εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές που μπορεί να γίνουν ανά πάσα στιγμή μετα το Φθινόπωρο για να αντιμετωπιστεί η κοινωνική δυσαρέσκεια χωρίς όμως να χαθεί η εξουσία.

Στον ΣΥΡΙΖΑ το σχέδιο είναι απλό: Στόχος η απομόνωση της ΝΔ και η συγκυβέρνηση με Λεβέντη, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι ΝΔ και Ποτάμι διαφωνούν για διαφορετικούς λόγους. Έχουν ένα βασικό σχέδιο λοιπόν με εναλλακτική.
Αν συγκεντρώνονται οι 200 ψήφοι τότε θα έχουμε απλή αναλογική, είσοδο με 3% και μπόνους 28 εδρών στο πρώτο κόμμα ή σε συνασπισμό κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση αναγκαίοι είναι και οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής (που έχει κλειστά χαρτιά), για να υπάρξουν οι 200 ψήφοι.
Αν δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα περάσει τον νόμο με απλή πλειοψηφία ώστε να ισχύσει στις μεθεπόμενες εκλογές. Αυτός θα είναι χωρίς μπόνους με μόνο περιορισμό το 3%.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Πάντως ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι εύκολο να τους ευχαριστήσει... όλους. Το ΚΚΕ θέλει ανόθευτη απλή αναλογική χωρίς το όριο του 3%. (Όλοι οι άλλοι ζητούν όριο 3% ή έστω 2,5%).
ΚΚΕ και Λεβέντης δεν θέλουν σπάσιμο περιφερειών γιατί δεν θα... ξέρουν εκ των προτέρων ποιοι θα εκλέγονται! Το ΚΚΕ θέλει να εκλέγει συγκεκριμένα κομματικά στελέχη και ο Λεβέντης την... οικογένειά του.
Το ΠΑΣΟΚ θα περιμένει να δει τι θα κάνει το Ποτάμι. Αν δεν βγαίνουν οι 200 θα καταψηφίσει. Τέλος το Ποτάμι ξεκαθαρίζει ότι καταψηφίζει γιατί έχει δικιά του πρόταση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: