slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Σύρος: Κολυμπούσε και βρέθηκε «Αντιμέτωπος» με Καρχαριοειδές…

«Αντιμέτωπος»με ένα Καρχαριοειδές βρέθηκε ένας συριανός νεαρός κατα την διάρκεια της προπόνησης του στην Σύρο.
O Νεαρός κολυμπούσε στην περιοχή »Μάπας», οταν ξαφνικά είδε μπροστά του…ενα καρχαριοειδές. Όπως μας δήλωσε ο νεαρός…τα χρειάστηκε κανονικά βλέποντας αυτο το θαλάσσιο κήτος μπροστά του. Όταν όμως συνειδητοποίησε οτι το καρχαριοειδές βρισκόταν σε σήψη, οι παλμοί του επέστρεψαν σε φυσιολογικά πλαίσια.
Αμέσως ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Σύρου όπου και ξεκίνησε επιχείρηση για την μεταφορά του.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις το καρχαροιειδές , γνωστό στους ψαράδες και ως «σαπουνάς» είχε μήκους 2,20 μέτρων άλλα σύμφωνα με ειδικούς ξεπερνούσε τα 3 μέτρα καθώς όπως θα διαπιστώσετε και στις φωτογραφίες έλειπε ενα κομμάτι απο το σώμα του.

Σημαντική ήταν και η βοήθεια του Δήμου με το συνεργείο καθαριότητας να επιστρατεύει έναν υπάλληλο για να βγάλει και μεταφέρει το καρχαριοειδές!


Ο «καρχαρίας- προσκυνητής» (Cetorhinus maximus – Κητόρινος ο μέγιστος, γνωστός στις ελληνικές θάλασσες ως «παπάς» ή «σαπουνάς»). Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ζωντανό ψάρι μετά τον φαλαινοκαρχαρία, με μήκος μέχρι 12 μέτρα και βάρος 19 τόνους.
Οι καρχαρίες προσκυνητές είναι ένα μεταναστευτικό είδος και πιστεύεται ότι διαχειμάζουν σε βαθιά νερά. Μπορεί να εμφανιστούν είτε σε μικρά κοπάδια, φυλετικά διαχωρισμένα, ή μόνοι τους.Οι καρχαρίες προσκυνητές δεν είναι επιθετικοί και γενικά είναι αβλαβείς για τους ανθρώπους, ενώ είναι ωοζωοτόκοι, με τα μικρά μέσα στο σώμα της μητέρας τους να τρέφονται με μη γονιμοποιημένα αυγά.

Αποτελεί εμπορικά σημαντικό ψάρι, ως πηγή τροφής, λαδιού από το συκώτι, πτερυγίων καρχαρία και ζωοτροφής.Η υπερεκμετάλλευση έχει μειώσει τους πληθυσμούς δραματικά.







karxaroeides_syros (6)

karxaroeideskarxaroeides_syros (1)karxaroeides_syros (2)karxaroeides_syros (3)karxaroeides_syros (4)karxaroeides_syros (5)karxaroeides syros20120110_003254

Δεν υπάρχουν σχόλια: