slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δαπάνες κακουργηματικού χαρακτήρα καταγγέλλει ο Νίκος Μαϊτός και η Νησιωτική Πολιτεία

Συντηρήσεις ΒΙΟ.ΚΑ. Νάξου: «Κάτι βρωμάει…»
Με αφορμή την προωθούμενη επανάληψη των διαγωνισμών συντήρησης των τεσσάρων ΒΙΟ.ΚΑ. της Νάξου, αλλά και επειδή σε ανακοίνωσή της την 22 Σεπτεμβρίου 2015, η Δημοτική Αρχή αναφέρθηκε σε «άκρως ικανοποιητικά» αποτελέσματα των δειγμάτων θαλάσσιου ύδατος στην περιοχή του Απόλλωνα, έχουμε καθήκον να αποκαλύψουμε στον Ναξιακό πληθυσμό ότι και σε αυτή την περίπτωση, η Δημοτική Αρχή, προσπαθεί να παραπληροφορήσει και να παραπλανήσει λέγοντας «μισές αλήθειες» και κρύβοντας τη θλιβερή πραγματικότητα. Συγκεκριμένα:
Η μισή αλήθεια είναι πως τα δείγματα της 18-08-2015 ήταν εντός των ορίων.
Η υπόλοιπη μισή αλήθεια είναι πως το γεγονός αυτό, δε σημαίνει ότι οι θάλασσες είναι καθαρές ή ότι οι ΒΙΟ.ΚΑ. δουλεύουν σωστά. Αυτό γράφει το Τμήμα Δημόσιας Υγείας Νάξου, σε όχι πολύ παλαιότερο έγγραφό του για τον ΒΙΟ.ΚΑ. του Απόλλωνα, εξηγώντας στο Δήμο πως:

«Η μη ανεύρεση ικανού αριθμού μικροβίων (κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι) σε δείγματα θαλάσσιου ύδατος που ελήφθησαν ή λαμβάνονται κατά καιρούς από την Υπηρεσία μας ή και άλλες Υπηρεσίες από την περιοχή, δεν μπορεί να αποτελέσει μοναδικό κριτήριο για την καθαρότητα της θάλασσας, δεδομένου ότι η χλωρίωση των επεξεργασμένων λυμάτων που γίνεται στο βιολογικό καθαρισμό, δύναται να εξουδετερώσει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα μικρόβια ώστε τελικά σε συνδυασμό και με την αραίωσή τους στη θάλασσα να ανιχνεύονται σε ασήμαντο αριθμό έως καθόλου. Συνεπώς πρέπει να ληφθούν υπ' όψη και τα προαναφερθέντα μακροσκοπικά στοιχεία ρύπανσης σε συνδυασμό με τα προβλήματα λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, που συνεπάγονται ενδεχόμενο κίνδυνο δημόσιας υγείας…»

Τα παραπάνω φυσικά απέφυγε να τα ανακοινώσει ο Δήμος στους δημότες του. Το ίδιο έκανε και με την έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε την ημέρα της δειγματοληψίας (18-08-2015) από την ίδια Υπηρεσία. Δεν τη δημοσίευσε για δύο λόγους:
Καταρχάς –εάν τη δημοσίευε- θα διαπίστωνε ο καθένας, ότι η αυτοψία και η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκαν σχεδόν είκοσι (20) ημέρες μετά από τηλεφωνική «καταγγελία» για περιστατικό ρύπανσης «…λόγω απουσίας εκτός έδρας του μοναδικού υπαλλήλου της Υπηρεσίας…». Αυτό σημαίνει ότι οι  συνθήκες  στο θαλάσσιο  περιβάλλον  είτε  με  φυσική  είτε  με  τεχνική  παρέμβαση,  θα  μπορούσαν  να  είναι  εντελώς  διαφορετικές  ανάμεσα  στις  δύο  ημερομηνίες  ( καταγγελίας  και  δειγματολειψίας ).
Επιπλέον στην έκθεση αυτή, αναφέρεται η ύπαρξη «λεπτού στρώματος αφρού, εμβαδού περί τα 2-3 τετρ. μέτρα, παγιδευμένου στον κολπίσκο περί τα 75 μέτρα αριστερά της εκβολής του αγωγού του ΒΙΟ.ΚΑ.», γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα «άκρως ικανοποιητικά» δείγματα, αλλά επιβεβαιώνει τα όσα έχει πει παραπάνω το Τμήμα Δημόσιας Υγείας Νάξου: Ότι δηλαδή, τα «καθαρά δείγματα», σημαίνουν απλώς ότι χρησιμοποιείται χλώριο και ΟΧΙ ότι η θάλασσα είναι καθαρή ή ότι ο ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα λειτουργεί σωστά.
Είναι τραγικό λοιπόν η Δημοτική Αρχή να επαίρεται προκλητικά στην ανακοίνωσή της για το δήθεν «πρωταρχικό μέλημά της» να προστατεύσει τη Δημόσια Υγεία, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί όχι μόνο για τον καθ’ όλα παράνομο ΒΙΟ.ΚΑ. του Απόλλωνα, αλλά και για τους άλλους τρεις ΒΙΟ.ΚΑ. που υπάρχουν στην υπόλοιπη Νάξο!
 Όπως φαίνεται και στην υπ’ αριθ. πρωτ. 15839/19-08-2015 ένσταση μίας από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, για τους δύο διαγωνισμούς της συντήρησης των τεσσάρων ΒΙΟ.ΚΑ. του νησιού για την περίοδο 2015 - 2016, ο μηχανικός της εταιρείας, ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι οι εγκαταστάσεις είναι ούτως ή άλλως πολύ προβληματικές και πως μέχρι σήμερα -με ευθύνη του Δήμου- καθίσταται πλημμελής ή αδύνατη η συντήρηση! Ενδεικτικά αναφέρει ότι:
·    «…διαπιστώθηκε η κακή κατάσταση τόσο του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού (αισθητήρια τα οποία δεν λειτουργούν, έλλειψη αναδευτήρων, αντλιών, ηλεκτροκινητήρων και λοιπού εξοπλισμού ο οποίος δεν υφίσταται πλέον), όσο και των βασικών υποδομών (δεξαμενές, κτιριακά κλπ).»

·    «Ακόμη και εάν συντηρηθεί σωστά ο υπάρχον εξοπλισμός δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργία του βιολογικού και η σωστή ρύθμισή του ή η ύπαρξη εφεδρείας για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.»

·    «…ο Δήμος δεν προβαίνει στις κατάλληλες ενέργειες για την επισκευή αντικατάσταση του εξοπλισμού που έχει υποστεί βλάβες, παρά μάλιστα τις σχετικές εισηγήσεις των προηγούμενων αναδόχων…»

·    «…σε καμία εγκατάσταση δεν υπάρχει ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος με αυτοματισμό για την λειτουργία της μονάδας σε περίπτωση διακοπής της ηλεκτροδότησής.»

·    «…οι μεταλλικές δεξαμενές του βιολογικού αντιδραστήρα, της δεξαμενής καθίζησης και της δεξαμενής πάχυνσης ιλύος του βιολογικού Γαλήνης Εγγαρών χρειάζονται αμμοβολή και βαφή, μία εργασία της οποίας το κόστος είναι εξαιρετικά υψηλό και δεv μπορεί να καλυφθεί από τον ανάδοχο με δεδομένο το συγκεκριμένο τιμολόγιο μελέτης.»

·    «…(π.χ. κολισιεργεία του Δήμου για την ανάθεση εργασιών επισκευής των αναδευτήρων οι οποίοι βρίσκονται εδώ και χρόνια στην αντιπροσωπεία τους προς επισκευή.

Πώς λοιπόν, ο Δήμος προωθεί επανάληψη διαγωνισμών μιας …δήθεν συντήρησης ΒΙΟ.ΚΑ.,
με κυριολεκτικά ανύπαρκτα μηχανήματα και εγκαταστάσεις;

Μετά από αυτά τα ντοκουμέντα, η Δημοτική Αρχή:

1. Οφείλει να λογοδοτήσει σε σχέση με τη σημερινή θλιβερή κατάσταση των τεσσάρων  ΒΙΟ.ΚΑ. του νησιού, όπως περιγράφεται παραπάνω.
2. Οφείλει να λογοδοτήσει σε σχέση με το «πού» το «πώς» και «σε ποιούς» έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα τα χρήματα  της συντήρησης των ΒΙΟ.ΚΑ. (εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως), αφού –όπως φαίνεται- συντήρηση δε γίνεται πουθενά και ούτε μπορεί να γίνει!
3. Οφείλει άμεσα να εξετάσει σε βάθος τα καταγγελλόμενα στη συγκεκριμένη ένσταση, να ανασυντάξει τις μελέτες των διαγωνισμών και να συζητήσει το θέμα επί νέας βάσης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
4. Οφείλει να πάψει να εμπαίζει το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες – χρήστες των εν λόγω υποδομών.
5. Οφείλει άμεσα να ενημερώσει με επίσημα στοιχεία τις Δημοτικές Παρατάξεις για τις πραγματικές διαστάσεις του αποχετευτικού προβλήματος του νησιού, ώστε να μπορέσουμε όλοι να συνδράμουμε σε μία σωστή και οριστική λύση. Δε δικαιούται  να κρύβει το πρόβλημα, και  παράλληλα  να δαπανά -  σκορπά τεράστια  ποσά  σε  εργολαβίες  και  απευθείας  αναθέσεις  για  υποτιθέμενα  έργα  συντήρησης  σε  εγκαταστάσεις  που δεν λειτουργούν.
6. Οφείλει να εξηγήσει στους πολίτες και χρήστες των εν λόγω υποδομών, ΓΙΑΤΙ πληρώνουν τόσο υψηλά ανταποδοτικά τέλη, ενώ υπάρχει αυτή η τραγική κατάσταση και στους τέσσερεις ΒΙΟ.ΚΑ. του νησιού;
7. Οφείλει άμεσα να αποκαλύψει τον… «Αρχιτέκτονα» αυτής της σκανδαλώδους κατάστασης της «ανύπαρκτης συντήρησης των ΒΙΟ.ΚΑ. του νησιού» και να τον παραπέμψει στη Δικαιοσύνη,
8. Οφείλει να σταματήσει να αναλώνεται σε ανακοινώσεις – πυροτεχνήματα, όπως αυτή της 22-09-2015 για τον Απόλλωνα, που έχουν ως στόχο να κουκουλώνουν χωρίς να λύνουν το αποχετευτικό πρόβλημα και να συνεχίζουν να δαπανώνται παράνομα χρήματα συντήρησης …χωρίς να γίνεται συντήρηση…, σε έναν ΒΙΟ.ΚΑ., που –σύμφωνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Περιφέρεια, ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ.Σ., Υγειονομική κ.λπ.)- έχει ζητηθεί εδώ και χρόνια η άμεση παύση λειτουργίας του και η νόμιμη διάθεση των λυμάτων σε άλλο αποδέκτη, μέχρι την κατασκευή νέου ΒΙΟ.ΚΑ. σε άλλη θέση.

Η παράταξή μας καλεί, τις Περιβαλλοντικές, Υγειονομικές, Περιφερειακές και Εισαγγελικές Αρχές να παρέμβουν άμεσα ώστε να διαταχθεί/πραγματοποιηθεί ενδελεχής και εμπεριστατωμένη έρευνα εντός του Δήμου, σε σχέση με τις μελέτες, εργασίες και δαπάνες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης ολόκληρης της Νάξου, δαπάνες που ξεπερνούν το όριο οικονομικών εγκλημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα και οι οποίες –ως φαίνεται- πραγματοποιούνται συστηματικά και κατ’ επάγγελμα με αδιαφανείς και παράνομες διαδικασίες, εις βάρος των δημοτών και του Δημοσίου Συμφέροντος και υπέρ τρίτων ιδιωτών εργολάβων και προμηθευτών.
      


                                                                                                                                                  Από  το  Γραφείο  Τύπου

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: