slider

Naxios Το πρώτο blog των Κυκλάδων

Naxios

Δικαίωση μετά τον «πόλεμο λάσπης»


Αλήθειες και ψέματα για Βατοπέδι, αλλά και για Siemens και δομημένα ομόλογα μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης

Της Ελλης Τριανταφύλλου

Καλοκαίρι δικαστικής δικαίωσης είναι το φετινό για τον πρώην πρωθυπουργό Κων/νο Καραμανλή και για σειρά από κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεών του, που κατηγορήθηκαν για εμπλοκή σε υποθέσεις σκανδάλων, οι οποίες με τη σειρά τους οδήγησαν σε παταγώδη πτώση της τότε κυβέρνησης το 2009 και στη συνέχεια στην υπαγωγή της χώρας στον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στα επτά χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι τα δικαστήρια να αποφανθούν τελεσιδίκως για τις παραπάνω υποθέσεις, με κυρίαρχες αυτές του Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων και της Siemens, άλλοτε προβεβλημένοι εξαφανίστηκαν από το πολιτικό προσκήνιο, ενώ η σκιά παρέμεινε βαριά πάνω από τη Νέα Δημοκρατία.

Η υπόθεση από τη δημοσιοποίηση της οποίας ξεκίνησε ουσιαστικά να «ξηλώνεται το πουλόβερ» της κυβέρνησης Καραμανλή ήταν αυτή της ανταλλαγής των «φιλέτων» του Δημοσίου με εκτάσεις της Αγιορείτικης Μονής Βατοπεδίου, στη λίμνη Βιστωνίδα. Τον Νοέμβριο του 2010, μετά από πρόταση του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή πέντε πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή αποφάσισε την άσκηση δίωξης σε βάρος τριών, των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού. Αντιθέτως, απαλλάχθηκαν οι κ.κ. Γ. Βουλγαράκης και Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος αποχώρησε από την πολιτική σκηνή με μία επιστολή παραίτησης προς τον Κ. Καραμανλή τον Οκτώβριο του 2008 και ουδέποτε επανήλθε. Διατηρεί, ωστόσο, προσωπικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό, αν και αποφεύγει κάθε επαφή με τη ζώσα πολιτική και μιντιακή πραγματικότητα.

Μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2011, με ψήφους 5-0, το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αποφάσισε ότι τα αδικήματα για τα οποία έχουν παραπεμφθεί οι κ.κ. Πέτρος Δούκας, Αλ. Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος, για την υπόθεση του Βατοπεδίου είναι παραγεγραμμένα. Οι δύο πρώην υπουργοί Μπασιάκος και Κοντός επανεξελέγησαν βουλευτές ενάμιση χρόνο αργότερα με πρωτοβουλία του Αντ. Σαμαρά που, όπως και ο κ. Καραμανλής το 2009, τους συμπεριέλαβε στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Και οι τρεις πρώην υπουργοί είχαν μιλήσει για πολιτική τους δίωξη, αποδίδοντας σε σκευωρία του ΠΑΣΟΚ την εμπλοκή του ονόματός τους στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Ο κ. Δούκας, ωστόσο, λόγω και της μη συμμετοχής του στις εκλογές του 2009 (μαζί με τον κ. Αρ. Παυλίδη) με απόφαση του Κ. Καραμανλή, υπήρξε στη συνέχεια πιο οξύς στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του για την υπόθεση. Μετά από αυτή την περιπέτεια, ο κ. Δούκας επέλεξε την αποχώρησή του από την πολιτική. Το 2009 σήμανε το τέλος της διαδρομής και για ένα ακόμη προβεβλημένο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον Βασ. Μαγγίνα, ο οποίος δημοσιοποίησε την απόφασή του να μην κατέλθει υποψήφιος μετά από τις ισχυρές πιέσεις που του ασκήθηκαν υπό το βάρος της υπόθεσης με ανασφάλιστο αλλοδαπό επιστάτη, που ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει ως «φιλοξενούμενο».

Τον περασμένο Οκτώβριο, με βούλευμά του, το Συμβούλιο Εφετών παρέπεμψε σε δίκη 14 άτομα για την υπόθεση των ανταλλαγών μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, απαλλάσσοντας από το αρχικό κακουργηματικό κατηγορητήριο τον διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Καραμανλή, Γιάννη Αγγέλου. Οι μόνοι κατηγορούμενοι που συνδέονταν με πολιτικό πρόσωπο ήταν η συμβολαιογράφος σύζυγος του Γιώργου Βουλγαράκη, Κατερίνα Πελέκη, ο πατέρας της και ο αδελφός της, επί σειρά δεκαετιών νομικοί εκπρόσωποι της Μονής Βατοπεδίου.

Προ ημερών, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε τις αγωγές του Δημοσίου κατά της ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και τραπεζών, εκτιμώντας ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των ανταλλαγών ακινήτων έναντι παραλίμνιων εκτάσεων στη Βιστωνίδα, ενώ απερρίφθη και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.

Εσχάτως, ο κ. Βουλγαράκης, ο οποίος σημειωτέον αποσύρθηκε πλήρως από το πολιτικό προσκήνιο μετά το άδειασμά του και από τον διάδοχο του κ. Καραμανλή, τον νυν πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, «χτυπάει» από καιρού εις καιρόν στο Διαδίκτυο μέσω twitt με τα οποία σχολιάζει πτυχές της επικαιρότητας. Ο πρώην υπουργός δηλώνει δικαιωμένος από την έκβαση του συνόλου των δικαστικών ερευνών που τον αφορούσαν και αναμένει, όπως λέει, και την ηθική του δικαίωση από όσους τον κρέμασαν χωρίς αποδείξεις στα «μανταλάκια», εξοστρακίζοντάς τον από την πολιτική σκηνή.

Ο πρώην πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αποφεύγει οποιοδήποτε σχόλιο για την απόφαση, η οποία ωστόσο έγινε δεκτή με ανακούφιση τόσο από τους συνεργάτες του όσο και από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση πολιτικά πρόσωπα. Σημειώνεται ότι είναι η πέμπτη θετική απόφαση για το στρατόπεδο Καραμανλή που τώρα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της έρευνας για το έλλειμμα του 2009, η οποία ήδη προκαλεί ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία, η οποία είχε δεσμευτεί για τη διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες υπό τις οποίες μπήκε η χώρα στο μνημόνιο, αλλά και για τη χωρίς ενστάσεις αποδοχή των στοιχείων για έλλειμμα ύψους 15%, βάσει των οποίων ελήφθησαν τα μέτρα της τελευταίας τετραετίας.

Siemens

Στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και την αυλαία στην υπόθεση της Siemens, στην οποία από τη Νέα Δημοκρατία ενεπλάκησαν τα ονόματα των κ. Γ. Βουλγαράκη, Πρ. Παυλόπουλου, Μιχ. Λιάπη, Γ. Αλογοσκούφη, Γιανν. Παπαθανασίου και Β. Πολύδωρα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είχε κατηγορηθεί προσωπικά ότι «υπέθαλπε» τις κεφαλές της εταιρείας στην Ελλάδα, όμως ουδέν αποδείχθηκε. Αντιθέτως, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με τις συνεχείς υπερβολές και τις αστήρικτες κατηγορίες να αποσύρει τον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό από τη διερεύνηση της υπόθεσης. Από όλους τους παραπάνω, μόνον ο κ. Παυλόπουλος παραμένει στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας στη Bουλή. Οι δύο πρώην τσάροι της οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης και Γιανν. Παπαθανασίου, αποχώρησαν, με τον δεύτερο, μάλιστα, να μην επιστρέψει στη Bουλή ούτε μετά την παραίτηση του κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου και να παραμείνει στην ηγεσία των ΕΛΠΕ. Μεταξύ εκείνων που αποχώρησαν από την πολιτική ήταν και ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος επέλεξε να μην κατέλθει υποψήφιος στις εκλογές του 2009, υπό τον φόβο της μη εκλογής του, κατά τους άσπονδους φίλους του. Ο κ. Λιάπης είχε αντιδράσει έντονα στην εμπλοκή τού ονόματός του στην υπόθεση της Siemens, απειλώντας ακόμη και με προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Η πρόσφατη σύλληψή του για πλαστές πινακίδες κ.λπ. και τα όσα ακολούθως έγιναν γνωστά, εκτιμάται ότι τον έβαλαν οριστικά στο περιθώριο της πολιτικής.

Στη διάρκεια της Εξεταστικής που ακολούθησε κλήθηκαν επτά υπουργοί της ΝΔ, οι οποίοι δεν παραπέμφθηκαν σε προανακριτική εξέταση, διότι οι κατηγορίες κρίθηκαν ως αστήρικτες από τους συναδέλφους τους. Αντιθέτως, στις 20 Φεβρουαρίου, ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την ποινή της τριετούς φυλάκισης σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου του κ. Σημίτη την περίοδο υπογραφής συμβάσεων δισεκατομμυρίων μεταξύ της εταιρείας και του ελληνικού Δημοσίου.

Δομημένα

Για την πολύκροτη υπόθεση των δομημένων ομολόγων, το Εφετείο Κακουργημάτων κατέληξε σε πολυετείς ποινές –με ανασταλτικό, πάντως, χαρακτήρα– για τους ενεχόμενους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων τη διετία 2005-2007. Αθώωσε, ωστόσο, τον άλλοτε ειδικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης, κ. Ευγ. Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με την κατηγορία της υπόθαλψης εγκληματία.

Η υπόθεση αυτή είχε πλήξει σημαντικά και τον πρώην υπουργό Εργασίας, κ. Σάββα Τσιτουρίδη, του οποίου επιλογή υπήρξε ο κ. Παπαδόπουλος. Ο κ. Τσιτουρίδης, τον οποίο σημειωτέον δεν συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ο κ. Καραμανλής στις εκλογές του 2009, επανήλθε στις εκλογές του 2012 με απόφαση του κ. Σαμαρά, αλλά δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και αποχώρησε οριστικά από το πολιτικό προσκήνιο.
http://www.paraskhnio.gr/alitheies-kai-psemata-gia-vatopedi-alla/

Δεν υπάρχουν σχόλια: